Zwem-ABC
In een waterrijk land als Nederland, is het voor kinderen (en volwassenen) erg belangrijk om te leren zwemmen. Een onvoldoende zwemvaardigheid is namelijk in veel gevallen de oorzaak van ongevallen in het water. Maar wanneer kan je goed genoeg zwemmen? Met diploma A, B en C ben je zwemveilig. Wij zeggen altijd: A staat voor aanleren, B voor beter maken en C voor compleet maken. Bij de zwemlessen voor kinderen, tieners, volwassenen en vrouwen kan je een Nationale Zwemdiploma A, B en C behalen.
Maar wat kan je bij welk diploma? Hieronder een samenvatting per diploma (ook van toepassing op tieners en volwassenen).
Diploma A
Als onderdeel van het diploma A leer je voornamelijk drijven en diverse zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl). Ook leer je door een gat zwemmen op 3 meter afstand van de kant en boven water te blijven door te watertrappelen. Zwemmen met kleding is ook een belangrijk onderdeel. Bij diploma A is dit met zomerse kleding met korte mouwen (shirt of hemd) en een korte broek of rokje/jurkje en schoenen.
Diploma B
Tijdens de lessen voor diploma B worden de zwemslagen die eerder geleerd zijn verder verbeterd en worden de afstanden vergroot. Je leert om met kleding onder een vlot door te zwemmen, te duiken (dit is bij het diploma A nog niet verplicht) en te draaien in het water. Ook het onder water zwemmen door een gat, alleen wat verder, op 6 meter afstand komt terug. De kleding eisen voor het diploma B zijn wat zwaarder, een lange broek of rok met een shirt of blouse met lange mouwen. Een jurk met lange mouwen mag ook. Daarbij moeten ook nog schoenen gedragen worden.
Diploma C
De zwemslagen worden ‘compleet gemaakt’ bij de zwemlessen voor diploma C. De afstanden van de schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl worden wederom groter en je leert om een hoekduik en een koprol in het water te maken. Ook leer je om te wrikken, een manier van drijven/voortbewegen waarvoor minimale inspanning nodig is en je moet weer door een gat zwemmen, op 9 meter afstand deze keer. Bij het diploma C moet naast de kleding van diploma B nog een windjack gedragen worden. Na het zwemdiploma C zijn kinderen en volwassenen zwemveilig.
Wij bieden het enige echte Zwem-ABC
In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid.
Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen Nationaal Platform Zwembaden | NRZ). Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.
Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:
- Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
- Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diploma’s worden bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
- De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles word je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
- Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.
Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen van andere ouders over dit onderwerp ook op www.allesoverzwemles.nl.