Vrijwilligers zijn de motor van de sportverenigingen in Nederland. Het aanbod op deze pagina richt zich op werving en behoud van vrijwilligers. Zo organiseren we het traject ‘Meer vrijwilligers in kortere tijd (MVKT)’ voor clubs die aan de slag willen met hun vrijwilligersbeleid. Verder kunnen clubs die al wat verder zijn twee keer per jaar aansluiten op onze terugkombijeenkomsten MVKT en de gezamenlijke wervingsdagen.
Daarnaast bieden wij professionele ondersteuning aan vrijwilligers die werken met jeugd op pedagogisch en didactisch gebied.
Heb je vragen of wil je gebruik maken van het ondersteuningsaanbod?
Neem contact op met de sportregisseur die aan jullie verenging is gekoppeld of stuur een mail naar de afdeling verenigingsondersteuning van Eindhoven Sport: verenigingsondersteuning@eindhoven.nl of bel naar 040-238 88 66. Wij inventariseren jullie behoeftes en gaan samen op zoek naar een passend ondersteuningsaanbod.
Projecten
Clubkadercoaching
Uit onderzoek blijkt dat 39% van de jeugdtrainers zich niet capabel voelt voor de taak die hij of zij uitvoert. En dit is een belangrijke oorzaak voor het verloop van trainers. Eindhoven Sport biedt verenigingen hiervoor een clubkadercoach (CKC) aan. De CKC helpt de trainersbegeleiding in te richten bij de vereniging. De begeleiding is erop gericht dat iedereen plezier ervaart, dat de oefeningen lekker lopen en dat het sporten bij de club een bijdrage levert aan de sociale en persoonlijke ontwikkeling van zowel trainers als leden. De begeleiding richt zich niet op de sporttechnische kennis en kunde van trainers en coaches.
De CKC wordt maximaal een half jaar ingezet, afhankelijk van de behoefte en grootte van de club. Hierover worden vooraf afspraken gemaakt.
Ook het aantal uur per week dat de CKC beschikbaar wordt gesteld is maatwerk. Lees meer over de CKC op de pagina Clubkadercoaching.
Meer vrijwilligers in kortere tijd
Omschrijving: Kampt jouw vereniging met een tekort aan vrijwilligers? Lukt het maar niet om enthousiaste mensen te vinden die iets willen doen voor je vereniging? Dan is de cursus 'Meer vrijwilligers in kortere tijd' iets voor jou. De cursus heeft zich bewezen bij meer dan 1.000 sportverenigingen door heel het land en is nog steeds erg succesvol. Tijdens deze cursus word je begeleid in het werven van meer vrijwilligers. Dit doe je samen met je werkgroep. De online coach kijkt mee en geeft ondersteuning in het hele traject. Daarnaast sta je op het e-learning platform in contact met andere sportverenigingen, om zo kennis met elkaar uit te wisselen.
(Leer)doelen:
- Werven van vrijwilligers
Duur: Vier maanden, met per maand één sessie van twee uur
Aanbieder: Eindhoven Sport
Heb je het traject MVKT al een keer doorlopen maar wil je toch gebruik blijven maken van ondersteuning? Sluit je dan aan bij de samenwerkingsgroep MVKT. Samen met andere clubs organiseren we twee keer per jaar een terugkomdag waarbij we in vogelvlucht nog een keer door de MVKT stof lopen en we toewerken naar een gezamenlijke wervingsdag. Meer weten of aanmelden? Stuur een mail naar b.wiermans@eindhoven.nl.
Partners
Summa Sport en Fontys Sportkunde
In de afgelopen jaren kon je bij Eindhoven Sport terecht voor het vinden van stagiaires voor sport- en beweegopdrachten of stages binnen jouw organisatie. Vanaf nu kan je hiervoor rechtstreeks contact opnemen met SUMMA Sport en Bewegen of Fontys Hogeschool Sport en Bewegen.
Om een aanvraag te doen voor stagiaires vanuit SUMMA kun je contact opnemen met Ronald van den Noort via ra.vandennoort@summacollege.nl of 06 52 66 07 32.
Om een aanvraag te doen voor stagiaires vanuit Fontys kun je contact opnemen met Frank Bauman of Bas Hokkelman. Frank kan je bereiken via f.bauman@fontys.nl of 06 18 34 76 96. Bas kan je bereiken via b.hokkelman@fontys.nl of 06 51 80 31 48.
Eindhoven Doet
Eindhoven Doet informeert, adviseert, ondersteunt en faciliteert organisaties die werken met vrijwilligers. Eindhoven Doet werkt op deze manier aan het versterken van vrijwillige inzet in Eindhoven, want vrijwillige inzet zorgt voor een stad waarin je fijn kunt leven en iedereen mee kan doen.
Als expertisecentrum vrijwillige inzet hebben ze veel kennis in huis. Die kennis delen ze graag, middels;
- Informatie en advies
Elke vraag met betrekking tot het werken met vrijwilligers is welkom bij Eindhoven Doet.
Hoe vinden we geschikte vrijwilligers? Moeten we een vrijwilligersvergoeding bieden? Hoe kunnen we aansluiten op iemands veranderende motivatie? Mag je iemand afwijzen voor een vrijwilligersvacature? Ons team van adviseurs vrijwillige inzet helpt je graag en denkt met je mee. - Inspirerende bijeenkomsten en cursussen
Ze organiseren regelmatig inspirerende bijeenkomsten en cursussen over actuele thema's. Een mooie gelegenheid voor organisaties om zich te blijven ontwikkelen, kennis te delen, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. - App Jijdoet040
Mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk, nemen een kijkje op de vrijwilligersapp Jijdoet040 of op de vacaturebank. Daar moet jouw vacature dus tussen staan, zodat hij gezien wordt door jouw potentiële vrijwilliger!
Supportpunt
Supportpunt ondersteunt al ruim 15 jaar verenigingen en stichtingen in Eindhoven op het gebied van administratie, bestuurszaken en communicatie. Zij worden ook gezien als de ondersteunende dienst voor besturend en organiserend Eindhoven. Het team van vaste medewerkers bestaat uit experts op een van de drie kennisdomeinen. Daarnaast werken ze nauw samen met MVO-partners (accountants, fiscalisten, juristen notarissen) die graag hun kennis en expertise ter beschikking stellen aan bij Supportpunt aangesloten verenigingen en stichtingen.
Supportpunt heeft een uitgebreide en gebruiksvriendelijke Portal gebouwd. Hierin tref je, naast nuttige informatie, administratie-, vergader- en andere handige tools. Als aangesloten stichting of vereniging kun je hier onbeperkt gratis gebruik van maken. Ook deelt Supportpunt hun kennis proactief. Ze organiseren diverse bijeenkomsten om stichtingen en verenigingen te informeren en inspireren. Zij gaan dan bijvoorbeeld dieper in op een bepaald kennisgebied. Of haken in op een actuele kwestie (of actuele wetgeving) die van belang is voor jouw vereniging of stichting.
Hiernaast is Supportpunt een PSO gecertificeerde organisatie, trede 3. De PSO ladder is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. Uit de toetsing blijkt dat Supportpunt op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Rabo ClubSupport
Iedereen verdient een club. Het is als een 2e huis. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Kortom: verenigingen zijn onmisbaar. Daarom helpt de Rabobank graag met kennis, netwerk en geld om hun ambities te realiseren.
Samen aan de slag met de ambities van jouw club!
Rabobank helpt clubs met het waarmaken van hun ambities. Zo geven ze als coöperatieve bank ieder jaar een deel van ons resultaat terug aan verenigingen. Daarnaast zetten ze hun kennis en netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken. Dit doen ze met de partners NOC*NSF, LKCA, Kunstbende, verschillende sportbonden en maatschappelijke partners.
Workshops, masterclasses en 1-op-1 begeleiding
Wil je de club toegankelijker maken, meer sponsors werven of het clubhuis verduurzamen? Met Rabo ClubSupport bieden ze ondersteuning op maat. Het hele jaar door kun je als club deelnemen aan verschillende workshops en masterclasses. Ook kun je je club aanmelden voor een intensief traject, waarbij je 1-op-1 wordt begeleid door een van de experts.
Krijg ondersteuning op maat!
Wil je aan de slag met de ambities van jouw club? Meld je dan meteen aan voor Rabo ClubSupport. Vul het formulier in en ze nemen binnenkort contact met je op.
Voorbeelden van trainingen en workshops
Vrijwilligersmanagement
Wil je meer leden? Dus jongeren behouden en meer volwassenen erbij? Zie jij ook dat veel millennials en ouderen nu niet meer sporten, maar dat best zouden willen? Als verenigingen aan de slag gaan om te versterken - zowel vanuit knelpunten als vanuit kansen - komt altijd de vraag: Voor wie doen we dit? Hoe kunnen we beter aansluiten op motieven van (nieuwe) leden? Alles draait om hét cadeau, dat je als vereniging hebt te bieden. Welk aanbod met welke waarde en voor wie?
(Leer)doelen:
- Na de Masterclass weet je hoe je in co creatie product-markt-combinaties kunt kiezen.
- Je hebt keuzes gemaakt welke activiteiten in welke omstandigheden de vereniging gaat organiseren.
- Je hebt een start gemaakt met het zetten van de juiste stappen.
WhoZnext - SK12
Voor een (sport)vereniging kan het lastig zijn om de jeugd te betrekken en behouden bij de vereniging. Zowel als spelend lid als vrijwilliger. Met WhoZnext wordt de vereniging aantrekkelijker voor jongeren én bereid je je voor op een vrijwilligersfunctie. De jeugdleden worden actief bij dit project betrokken, met als doel dat zij met een team van 5-8 jongeren van 12 t/m 18 jaar bij voorkeur 3 jaar lang, tenminste 2 activiteiten per jaar organiseren voor anderen. Want jongeren weten vaak zelf het beste welke activiteiten leuk zijn!
Meer vrijwilligers door creatief denken
In dit traject kom je tot nieuwe inzichten en concrete manieren om vrijwilligers te werven en te behouden. Je breekt uit de geijkte denkpaden en kijkt verder dan standaard oplossingen. Tijdens dit traject krijg je uitleg over creatief denken, hoe je zelf de tools kunt inzetten op de vereniging en hoe je op een andere manier leden en potentiële vrijwilligers kunt betrekken.
Doelen:
- Vrijwilligers houden de club draaiende. Voldoende gemotiveerde vrijwilligers beschikbaar hebben is dan ook van essentieel belang voor elke vereniging, maar kan tegelijkertijd best een uitdaging zijn. Een goed doordacht vrijwilligersbeleid is dus belangrijk. Het doel van deze sessies is om op een creatieve manier vrijwilligers te werven en betrokken te houden binnen de vereniging.
Cursus vrijwilligerscoördinator
De vrijwilligerscoördinator (-commissie) wordt op een interactieve manier meegenomen langs alle facetten die binnen het werkveld liggen.
Doelen:
- Als deelnemer word je opgeleid om je rol als vrijwilligerscoördinator of lid van de vrijwilligerscommissie met een plan op te pakken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Modulair Aanbod Vrijwilligersbeleid, ontwikkeld door de NSA. Binnen de opleiding wordt ‘op maat’ gekeken welke modules het beste passen bij de opdrachtgever en of de cursisten.
Taakie App
Taakie is de digitale assistent vrijwilligerszaken. De tool wil vrijwilligers alleen taken aanbieden die goed passen bij hun interesses. Door een vrijwilligersprofiel op te bouwen, leert Taakie de vrijwilliger steeds beter kennen. De basis van het profiel is de Taakie vrijwilligerstest. Met de test achterhaalt de tool op een leuke manier welk type vrijwilliger iemand is. De antwoorden op de tien vragen geven een goede indicatie welke vrijwilligerstaken waarschijnlijk goed bij iemand passen.
Doelen:
- Meer leden activeren om vrijwilligerswerk te doen voor de vereniging
Duur: Jaarabonnement
Eigen bijdrage: € 195,- per jaar. Meld je aan bij ons team voor meer informatie.
Link aanbieder: www.taakie.nl