Onder strategie en beleid verstaan we alles wat met het besturen van de vereniging te maken heeft. Zo is er onder andere aanbod voor verenigingen die toe zijn aan een visie verandering, een nieuw beleidsplan willen opstellen of de taakverdeling van het vrijwillig kader anders willen inrichten.
In 2024 organiseert Eindhoven Sport in samenwerking met stichting RVVB het begeleidingsprogramma Besturen met een visie. Bekijk het aanbod bij onze trainingen en bijeenkomsten.
Heb je vragen of wil je gebruik maken van het ondersteuningsaanbod?
Neem contact op met de sportregisseur die aan jullie verenging is gekoppeld of stuur een mail naar de afdeling verenigingsondersteuning van Eindhoven Sport: verenigingsondersteuning@eindhoven.nl of bel naar 040-238 88 66. Wij inventariseren jullie behoeftes en gaan samen op zoek naar een passend ondersteuningsaanbod.
Partners
Supportpunt
Supportpunt ondersteunt al ruim 15 jaar verenigingen en stichtingen in Eindhoven op het gebied van administratie, bestuurszaken en communicatie. Zij worden ook gezien als de ondersteunende dienst voor besturend en organiserend Eindhoven. Het team van vaste medewerkers bestaat uit experts op een van de drie kennisdomeinen. Daarnaast werken ze nauw samen met MVO-partners (accountants, fiscalisten, juristen notarissen) die graag hun kennis en expertise ter beschikking stellen aan bij Supportpunt aangesloten verenigingen en stichtingen.
Supportpunt heeft een uitgebreide en gebruiksvriendelijke Portal gebouwd. Hierin tref je, naast nuttige informatie, administratie-, vergader- en andere handige tools. Als aangesloten stichting of vereniging kun je hier onbeperkt gratis gebruik van maken. Ook deelt Supportpunt hun kennis proactief. Ze organiseren diverse bijeenkomsten om stichtingen en verenigingen te informeren en inspireren. Zij gaan dan bijvoorbeeld dieper in op een bepaald kennisgebied. Of haken in op een actuele kwestie (of actuele wetgeving) die van belang is voor jouw vereniging of stichting.
Hiernaast is Supportpunt een PSO gecertificeerde organisatie, trede 3. De PSO ladder is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. Uit de toetsing blijkt dat Supportpunt op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Rabo ClubSupport
Iedereen verdient een club. Het is als een 2e huis. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Kortom: verenigingen zijn onmisbaar. Daarom helpt de Rabobank graag met kennis, netwerk en geld om hun ambities te realiseren.
Samen aan de slag met de ambities van jouw club!
Rabobank helpt clubs met het waarmaken van hun ambities. Zo geven ze als coöperatieve bank ieder jaar een deel van ons resultaat terug aan verenigingen. Daarnaast zetten ze hun kennis en netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken. Dit doen ze met de partners NOC*NSF, LKCA, Kunstbende, verschillende sportbonden en maatschappelijke partners.
Workshops, masterclasses en 1-op-1 begeleiding
Wil je de club toegankelijker maken, meer sponsors werven of het clubhuis verduurzamen? Met Rabo ClubSupport bieden ze ondersteuning op maat. Het hele jaar door kun je als club deelnemen aan verschillende workshops en masterclasses. Ook kun je je club aanmelden voor een intensief traject, waarbij je 1-op-1 wordt begeleid door een van de experts.
Krijg ondersteuning op maat!
Wil je aan de slag met de ambities van jouw club? Meld je dan meteen aan voor Rabo ClubSupport. Vul het formulier in en ze nemen binnenkort contact met je op.
Voorbeelden van trainingen en workshops
Modern Besturen
Bestuurlijk vernieuwen en verjongen: Aandacht voor verschillen, juist om het verschil te maken!
Heeft u ook te maken met uitdagingen in een veranderende omgeving? Deze workshop is voor verenigingsbestuurders die zoeken naar oplossingen voor slepende problemen óf verenigingen met ambities, die inzien dat verandering essentieel is voor de continuïteit en vooruitgang. We staan expliciet stil bij de mensen die hierin de belangrijkste rol vervullen, namelijk u als bestuurder!
(Leer)doelen:
- Na de workshop ben je je bewust van de kansen om jouw bestuur als team te versterken en hoe je daar samen met jouw collega bestuurders invulling aan kunt geven.
Jouw club klaar voor de toekomst?
We gaan in gesprek met collega bestuurders over wat er speelt in jouw club, hoe je continuïteit van de club kunt waarborgen en daarmee de club leidt naar een gezonde toekomst. We gaan in op mogelijke knelpunten die worden ervaren, op ambities én op kansen voor de club. Centraal daarin staat het DNA van de club, visie op gouden driehoek ‘sportaanbod - accommodatie - kader’ en inspelen op maatschappelijke veranderingen.
(Leer)doelen:
- Je weet de mogelijke opbrengst van deze bijeenkomst te benoemen voor jou en voor je vereniging.
- je weet de belangrijkste kenmerken van je vereniging te omschrijven.
- Je benoemt wat de belangrijkste maatschappelijke veranderingen zijn in de omgeving van je vereniging.
- Je weet welke beleidsterreinen (‘aanbod’, ‘kader’ en ‘accommodatie’) en welke actoren (‘onderwijs’ t/m ‘zorg’) aandacht zouden kunnen verdienen, als hun vereniging meer wil inspelen op maatschappelijke veranderingen.
- Je hebt bedacht wat je zoal zou kunnen doen om hun vereniging meer te laten inspelen op de maatschappelijke veranderingen in hun gemeente of regio.
- Je weet welke stappen je wil zetten om hierop met je vereniging in te spelen.
Presteren met communiceren
Communicatie op een effectieve manier invullen is voor veel verenigingen een grote uitdaging. Want welke middelen kies je? Hoe maak je jouw vereniging zichtbaar voor de buitenwereld? Tijdens deze inspiratiesessie leer je meer over de communicatieve tools en wordt je geïnspireerd om de workshop of masterclass te volgen.
(Leer)doelen:
- Je weet wat je als vereniging kunt doen met communicatie
- Je hebt al stappen gezet om jouw communicatiedoel te realiseren, b.v. om meer zichtbaar te zijn of om jouw PR beter te organiseren of om echt slim social media in te zetten.
4 inzichten voor bestuurders
Samen doen, meenemen, eigenaarschap en support. De 4 inzichten biedt jou als bestuurder een tool die kan dienen als geheugensteun om te groeien in jouw rol. Besturen gaat om het verbinden van mensen, het schakelen tussen personen met diverse achtergronden, vaardigheden, opvattingen en eigenschappen.
(Leer)doelen:
- Je weet wat de 4 inzichten inhouden;
- Je bent je bewust van de effecten van je gedrag op het zelfvertrouwen en plezier van sleutelfiguren en eventuele vrijwilligers;
- Je bent vaardiger in het toepassen van de 4 inzichten, ofwel het opstellen van doelen, het daarbij betrekken van sleutelfiguren/vrijwilligers, het delegeren van taken en het ondersteunen bij de uitvoering van de taken;
- Je hebt een aantal stappen benoemd die nodig zijn voor de realisatie van ambities, te beginnen met het beschrijven van de ambities en het aanwijzen/benoemen van sleutelfiguren.
Talentprogramma Modern Besturen
Veel verenigingsbestuurders worstelen met de vraag hoe zij hun (bestuurlijk) kader kunnen verjongen en kunnen aanvullen. Veel jongeren weten echter niet wat het besturen van een vereniging precies inhoudt. Tijdens het talentprogramma modern besturen gaan jongeren op zoek naar de manier waarop de sport zich het beste kan organiseren en hoe zij daar iets in kunnen betekenen.
(Leer)doelen:
- De deelnemers krijgen inzicht hoe zij hun vaardigheden kunnen inzetten om zo een bijdrage te leveren aan de sportvereniging van de toekomst;
- Na afloop van dit programma zijn zij klaar voor een bestuursfunctie bij hun vereniging en in staat om de vereniging verder te ontwikkelen;
- Hoe bouw je als jonge bestuurder bestaansrecht op voor jouw generatie in een snel veranderende wereld? Geleerd wordt hoe jongeren vanuit hun kracht de sport in Nederland kunnen versterken en hun omgeving in positieve zin kunnen veranderen;
- De deelnemers worden uitgedaagd om zichzelf actief te ontwikkelen binnen een veilige en dynamische leeromgeving. Samen met anderen wordt gewerkt aan bestaande vraagstukken in de sport. Zo leren ze oplossingsgericht denken over bestaande uitdagingen in de sport. Door jongeren binnen hun vereniging in beweging te laten komen vernieuwen sportverenigingen vanzelf.
Bestuurscoaching
Een bestuurscoach is een externe professional die het bestuur van een vereniging ondersteunt in haar eigen functioneren. De bestuurscoach faciliteert het groepsproces om tot een optimaal resultaat te komen, maar maakt daarbij geen onderdeel uit van de groep.
De bestuurscoach is verantwoordelijk voor het begeleiden en het bewaken van het proces. Daardoor kunnen de bestuursleden zich focussen op hun onderlinge dynamiek. De bestuurscoach is een rustpunt binnen de coaching, helpt de bestuursleden het overzicht te bewaren en heeft werkvormen achter de hand die flexibel kunnen worden ingezet.
Het bestuursteam:
- Leert haar gezamenlijke doelstelling te formuleren, afspraken rondom taken te maken en daarnaar te handelen;
- Leert gezamenlijk eigenaarschap te nemen over de communicatieniveaus te weten: inhoud, proces en relatie;
- Leert gezamenlijk eigenaarschap te nemen over interne interactie en relaties buiten het team, gerelateerd aan de gezamenlijke doelstelling;
- Wordt zich bewust van de verhouding tussen doelstelling, hier en nu interactie en context en kan haar gedrag aanpassen waar nodig is;
- Leert perspectiefwisseling toe te passen opdat de relatie tussen het team en de context verbeterd wordt;
- Leert eigen resultaten en handelen te evalueren in relatie met de organisatiedoelen;
- Leert gezamenlijk eigenaarschap te nemen voor en te reflecteren op haar handelen en de ontwikkeling van het eigen leervermogen;
- Weet welke aanvullingen en/of ontwikkelbehoefte het team nodig heeft om zich te versterken.
Procesbegeleiding
Met ondersteuning van een procesbegeleider uit het SPN netwerk gaan leden samen onderzoeken hoe de vereniging het trainersbeleid/arbitragebeleid vormgeeft, wat de visie op opleiden is en hoe ze vinden dat sporters begeleid moeten worden.
Doel:
- Tijdens dit traject wordt de ledenbetrokkenheid vergroot, met als doel dat de vereniging het sporttechnisch/arbitrage beleid daarna zelfstandig kan uitvoeren. De vereniging heeft een opleidingsvisie voor de toekomst ontwikkeld en leden hebben samen bepaald wat belangrijk is in de omgang met sporters.
Reflectiestoel
Met deze reflectiestoel sluit één van de bestuurscoaches een avond aan bij een overleg met het bestuur. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een reguliere bestuursvergadering. De coach gaat dan met het bestuur in gesprek. Vanuit een oprecht gesprek geeft de coach het bestuursteam handvatten waar je als team mee verder kunt:
Doelen:
De bestuurscoach:
- Is een externe professional die het bestuur van een vereniging ondersteunt in haar eigen functioneren;
- De faciliteert het groepsproces om tot een optimaal resultaat te komen, maar maakt daarbij geen onderdeel uit van de groep;
- Is verantwoordelijk voor het begeleiden en het bewaken van het proces. Daardoor kunnen de bestuursleden zich focussen op hun onderlinge dynamiek;
- Is een rustpunt binnen de coaching, helpt de bestuursleden het overzicht te bewaren en heeft werkvormen achter de hand die flexibel kunnen worden ingezet.
Het bestuursteam:
- Leert haar gezamenlijke doelstelling te formuleren, afspraken rondom taken te maken en daarnaar te handelen;
- Leert gezamenlijk eigenaarschap te nemen over de communicatieniveaus te weten: inhoud, proces en relatie;
- Leert gezamenlijk eigenaarschap te nemen over interne interactie en relaties buiten het team, gerelateerd aan de gezamenlijke doelstelling;
- Wordt zich bewust van de verhouding tussen doelstelling, hier en nu interactie en context en kan haar gedrag aanpassen waar nodig is;
- Leert perspectiefwisseling toe te passen opdat de relatie tussen het team en de context verbeterd wordt;
- Leert eigen resultaten en handelen te evalueren in relatie met de organisatiedoelen;
- Leert gezamenlijk eigenaarschap te nemen voor en te reflecteren op haar handelen en de ontwikkeling van het eigen leervermogen;
- Weet welke aanvullingen en/of ontwikkelbehoefte het team nodig heeft om zich te versterken.