Het is tegenwoordig belangrijk dat je nadenkt over wat en op welk kanalen het aanbod van de vereniging wordt gecommuniceerd. Hoe zet je de club in de etalage en waarmee bereik je jouw meeste leden of potentiële nieuwe leden? De trainingen en workshops op deze pagina gaan over het versterken van het sportaanbod. Dat kan bijvoorbeeld door het maken van een strategisch marketing- en communicatieplan voor jouw vereniging. Een andere manier is door het sportaanbod te verbreden en een uniek sportaanbod te creëren voor mensen met een beperking. We zien het als onze taak om als verbinder op te treden tussen zorgprofessionals, wijkaanbieders en speciale doelgroepen.
Heb je vragen of wil je gebruik maken van het ondersteuningsaanbod?
Neem contact op met de sportregisseur die aan jullie verenging is gekoppeld of stuur een mail naar de afdeling verenigingsondersteuning van Eindhoven Sport: verenigingsondersteuning@eindhoven.nl of bel naar 040-238 88 66. Wij inventariseren jullie behoeftes en gaan samen op zoek naar een passend ondersteuningsaanbod.
Speciale doelgroepen
Uniek Sporten
Onder Uniek Sporten vallen alle sport- en bewegingsmogelijkheden voor mensen met een beperking. Bij Eindhoven Sport zijn Meggy van Soest en Lisa van Oorschot specialist op het gebied van Uniek Sporten. Wat kunnen voor jouw club betekenen?
- Ondersteuning deskundigheidsbevordering rondom een specifiek thema.
- In contact brengen met partners uit de stad op een specifiek thema.
- Ondersteunen bij de opzet van nieuw, aangepast sportaanbod.
- Informatie delen binnen netwerk.
Zij werken niet alleen in Eindhoven samen met partners uit de stad, maar ook met gemeenten in de regio. Gemeente Eindhoven is aangesloten bij een regionaal samenwerkingsverband genaamd Uniek Sporten Zuid-Brabant. Ook wordt er nauw samengewerkt met collega’s uit de provincie Noord-Brabant en landelijke organisaties als sportbonden en Uniek Sporten. Alle vragen op het gebied van Uniek Sporten kun je Meggy en Lisa stellen. Of het nu gaat om individuele begeleiding en/of ondersteuning, het opzetten of uitbreiden van aanbod of een vraag vanuit zorgprofessional.
Zelf aan de slag met Uniek Sporten?
Neem voor vragen of ondersteuning hierbij contact op met Meggy van Soest of Lisa van Oorschot. Heb je geen ondersteuning nodig, maar heb je wel aanbod dat geschikt is? Meld dan je aanbod aan op de website van Uniek Sporten zodat ook inwoners jouw aanbod kunnen vinden.
Wat valt er onder de term 'beperking'?
Ieder individu reageert anders op onderstaande beperkingen en/of problemen. Daarom gebruiken we de zin: voor iedereen die in welke mate dan ook een beperking ervaart!
Vluchtelingen
Veel statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning) willen graag integreren en zijn op zoek naar een manier van vrijetijdbesteding. Er is onder deze groep nieuwe Eindhovenaren veel behoefte aan sport. Maar sport is in Nederland vaak anders georganiseerd dan in het land van herkomst. Om statushouders aan het sporten te krijgen is daarom extra informatie en voorlichting nodig. Ook dient rekening gehouden te worden met een taalbarrière.
In deze factsheet staat een overzicht van tips voor sportaanbieders die open staan voor Statushouders. Meer informatie over de aanpak van sport voor vluchtelingen is te lezen op de website van sport.nl. Meer achtergrondinformatie over de doelgroep vind je terug op de website van Pharos.
Wil je juist de ouders met een niet Nederlandse achtergrond betrekken bij je sportclub? Lees dan de informatie op allesoversport.nl.
Zelf aan de slag met sport voor vluchtelingen?
Neem voor ondersteuning hierbij contact op met Sportregisseur Saskia Reuhman.
Heb je geen ondersteuning nodig maar heb je aanbod dat geschikt is? Laat het ons dan weten zodat we mensen kunnen doorverwijzen
Internationals
Eindhoven is het hart van de Brainport regio. Mede daardoor zijn de laatste jaren veel hoog opgeleide mensen uit het buitenland in Eindhoven komen wonen. Deze mensen en hun gezinnen willen graag sporten. Zij doen het liefst de sport die zij in het land van herkomst ook deden maar staan ook vaak open voor nieuwe sporten. Belangrijk voor deze mensen is dat informatie, bijvoorbeeld op de website, beschikbaar is in het Engels. Ook moet met een contactpersoon bij de vereniging of organisatie in het Engels kunnen worden gecommuniceerd.
Eindhoven Sport informeert expats op verschillende manieren over de sport en beweegmogelijkheden in Eindhoven. Ook wordt samengewerkt met organisaties als het Holland Expatcentre South en the Hub Eindhoven.
Zelf aan de slag met sport voor internationals?
Neem voor ondersteuning hierbij contact op met Sportregisseur Ben Wiermans.
Heb je geen ondersteuning nodig maar heb je aanbod dat geschikt is? Laat het ons dan weten zodat we mensen kunnen doorverwijzen.
Voorbeelden van trainingen en workshops
Aangepast sporten, hoe doe je dat?
Wil jij weten welke sportmogelijkheden er zijn voor mensen met een beperking? Hoe ontwikkelen we passend sport- en beweegaanbod en welke goede voorbeelden zijn er? Sport is gezond, fantastisch om te doen en brengt veel plezier en ontspanning. Het is daarom ook geweldig dat er in ons land zoveel mensen aan sport doen. De sportparticipatie van mensen met een beperking blijft echter achter.
In deze workshop leer je welke activiteiten nodig zijn om een positieve bijdrage te leveren aan het sportplezier en de sportparticipatie van mensen met een beperking in Nederland te verhogen.
(Leer)doelen:
- Je hebt geleerd welke activiteiten nodig zijn om een positieve bijdrage te leveren aan het sportplezier en de sportparticipatie van mensen met een beperking in Nederland te verhogen.
- Na afloop van deze introductie hebben je inzicht in de doelgroep. Filmpjes en goede voorbeelden laten zien hoe je kunt starten om passend sport- en beweegaanbod op te zetten voor mensen met een beperking.
Kansen voor 50+ sport
We kennen ze allemaal, volwassenen die nu niet sporten maar dat eigenlijk wel zouden willen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel, juist ook vanaf 50 jaar en ouder, wel zou willen sporten. In deze workshop gaan we specifiek in op de groep 50plussers, niet vanwege de leeftijd, maar vanwege hun levensfase en om goed aan te sluiten op hun motieven en (fysieke) capaciteiten. Want we hebben als sportaanbieders veel te bieden aan deze groep.
(Leer)doelen:
- In deze workshop ontdek je hoe je goed aan kan sluiten op de motieven en (fysieke) capaciteiten van 50plussers;
Sporters met gedragsproblematiek
Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: een sporter misdraagt zich tijdens training of wedstrijd zó dat andere sporters in jouw team balen, minder plezier beleven en misschien zelfs overwegen te stoppen. Dat zijn kritische momenten: Wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat iedereen plezier beleeft in jouw team? Die vraag beantwoorden wij in de scholing ‘Sporters met gedragsproblematiek’.
(Leer)doelen:
- Na het traject herken en begrijp je gedragingen die voortkomen uit gedragsstoornissen;
- Je weet een sociaal veilig, positief en stimulerend sportklimaat creëren voor de kinderen die je traint;
- Je hebt geleerd effectief om te gaan met ongewenst gedrag;
- Je bent gewend je eigen gedrag als trainer tijdens een wedstrijd of training te analyseren;
- Je weet hoe je je gedrag, communicatie en training aan kan passen aan een sporter met gedragsproblematiek.
Presteren met communiceren
Communicatie op een effectieve manier invullen is voor veel verenigingen een grote uitdaging. Want welke middelen kies je? Hoe maak je jouw vereniging zichtbaar voor de buitenwereld? Hoe kun je met communicatie vrijwilligers behouden? nieuwe leden werven of bezoekers trekken? Hoe bied je sponsoren een podium?
(Leer)doelen:
- Na de workshop weet je wat je als vereniging kunt doen met communicatie;
- Heb je stappen gezet om jouw communicatiedoel te realiseren, b.v. om meer zichtbaar te zijn of om jouw PR beter te organiseren of om echt slim social media in te zetten.
Communicatie: juist nu! Maar hoe?
‘Communicatie: juist nu! Maar hoe?’ onder leiding van gastspreker Martin van Berkel. In dit webinar bespreken we hoe jouw vereniging zowel de interne- als externe communicatie kan optimaliseren, júist nu het extra belangrijk is om te communiceren. Denk aan het vormen van een gerichte communicatieaanpak met handige tools en succesvolle content.
(Leer)doelen:
- We gaan in op het belang van blijven communicatie in tijden waarin je elkaar niet ‘live’ kunt ontmoeten;
- We zoeken naar een communicatieaanpak waarmee je jouw doelgroepen op een aantrekkelijke manier kunt blijven betrekken;
- We geven je tips over communicatie in tijden van crisis;
- Je weet wat de beste communicatiemiddelen zijn die je nu kunt gebruiken, zoals social media en online tools;
- Je doet concrete inspiratie op voor creatieve mogelijkheden om zowel leden, vrijwilligers, partners en de buurt te blijven betrekken.
ASM-workshop
Het uitgangspunt van de ASM-workshop is vrijwilligers/begeleiders/sportkader op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de visie van het Athletic Skills Model. Met deze nieuwe visie op bewegen leert de deelnemer dat beweegactiviteiten en sporten ook op een andere manier aangeboden kunnen worden. Zo ontstaan er mogelijke samenwerkingen tussen verenigingen en daarmee wordt er een positieve bijdrage geleverd aan het verenigingsleven en de toekomstbestendigheid ervan.
Doel:
- Als deelnemer van de workshop leer je de grondbeginselen van het gedachtegoed en het ontstaan ervan: een Nederlands product met mondiale erkenning;
- Leer je wat het holistische concept is en hoe dit zich vertaalt naar de praktijk;
- Krijg je nieuwe wetenschappelijke inzichten te horen, die tot het fundament van het Athletic Skills Model behoren;
- Leer je de 5 principes van het ASM;
- Leer je de onderbouwing achter veelzijdig bewegen, wat leidt tot minder blessures, betere prestaties, meer creativiteit en meer plezier;
- Leer je dat door middel van het aanpassingsvermogen centraal te zetten er minder vroegtijdige drop outs binnen de verenigingen zijn, dit geeft een impuls aan de maatschappelijke impact van het model;
- Maak je kennis met de bouwstenen van het ASM en de Schijf van 10!;
- Kom je in aanraking met de mogelijkheden hoe binnen- en buitenaccommodaties ingericht kunnen worden met voorbeelden van PLAYCE en Skills Garden;
- Ontdek je de verschillende mogelijkheden van de adaptieve materialen die ingezet kunnen worden binnen de sport;
- Maak je kennis met het Athletic Skills Platform;
- Ontdek je het holistische concept en de concentrische benadering van de bouwstenen in de praktijksessies, gedifferentieerd naar niveau;
- Leer je verbanden te leggen tussen (verschillende) verenigingen en sportorganisaties voor mogelijke kennisdeling en samenwerking.
Expert (gehandicaptensport)
Gehandicaptensport Nederland verbindt en wil mensen laten participeren en excelleren. Ze ondersteunen graag door middel van hun kennis over gehandicaptensport en als sparringpartner. Zowel in een vroeg stadium als in de uitvoering.
Doel:
- Als deelnemer heb je na de service meer kennis en begrip over de gehandicaptensport en het bovenliggende beleidsthema 'inclusiviteit'.
Zichtbaar sportief (visuele beperking)
Tijdens deze scholing krijg je uitleg over sporten met een visuele handicap en over de samenwerkingspartners.
Doel:
- Deze workshop geeft je meer inzicht te in het sportlandschap voor een sporter met een visuele beperking.