Hier doen we het zo: het belang van de VOG bij IJshockeyvereniging Eindhoven Kemphanen

“Ik wil het gevoel hebben, dat we er als club alles aan doen om je leden veilig te laten sporten, plezier te laten hebben en samen te groeien.” Aan het woord is Belinda Daams. Zij verzorgt de ledenadministratie en de aanvragen van Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers bij IJshockeyvereniging Eindhoven Kemphanen. Dat is niet alleen veel werk. Het is ook een verantwoordelijke taak die zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Het beschikken over een VOG is namelijk één van de vier thema’s van de landelijke basiseisen. Ook wel de 4 V’s. Deze moeten zorgen voor meer sociale veiligheid in de sportsector. 

Sinds 1 januari 2024 gelden er vier landelijke basiseisen om te zorgen voor sociale veiligheid in de sportsector: de 4 V’s. Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers is er één van. Het geeft volgens Belinda duidelijkheid en veiligheid. “Een veilig sportklimaat is een belangrijk thema en dat is terecht. Als club hebben een verantwoording naar onze leden. 100% garantie op veiligheid heb je nooit, maar als club doen we er alles aan om het veilig te laten zijn. We hebben gemengde teams, van jong tot oud en daarvoor zijn veel trainers nodig. Als je weet dat jouw trainer een VOG heeft, voelt dat fijner. De leden en trainer trekken toch een heel seizoen samen op.”

Duidelijkheid voor iedereen

Bij de Kemphanen zijn ze in 2023 gestart met het aanvragen van VOG’s voor de trainers en begeleiders. “Dit werd vanuit de IJshockeybond gestimuleerd”, vertelt Belinda, “Maar niet alle trainers en begeleiders stonden hierom te springen. Sommigen wisten niet goed wat het inhield. De voorzitter heeft tijdens een bijeenkomst uitgelegd waarom we dit doen en wat het inhoudt. Alle vrijwilligers werkten vervolgens mee aan de aanvraag. Vervolgens zijn alle leden en ouders ingelicht op de Algemene Jaarvergadering.”

Persoon met armen over elkaar voor een ijshockeyveld

Aanvragen van de VOG

Belinda startte de gratis aanvraag voor VOG op via de website van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben we van alle trainers en begeleiders een VOG ontvangen. “Het aanvragen ging vrij gemakkelijk, omdat je de aanvragen voor alle vrijwilligers van een club in één keer kan indienen bij Justis. Binnen vier tot acht weken heb je de uitslag binnen. Voor nieuwe vrijwilligers geldt: we willen graag met je samenwerken, maar wel met VOG in de hand.” 

Een stap verder

De ijshockeybond gaat nog een stap verder. Zij bieden alle trainers en begeleiders die met jonge kinderen werken een cursus ‘trainercoach 1’ aan. In deze cursus wordt aandacht besteed aan hoe je met kinderen om kunt gaan tijdens het trainen. Je gaat aan de slag met didactische en pedagogische vaardigheden. Zonder het behalen van deze cursus mogen trainers en begeleiders niet mee naar wedstrijden. Wanneer een trainer toch de fout in gaat, wordt deze certificering ingetrokken. 

Samen aan de slag

Een fijne en veilige sport voor iedereen. Dat is het doel van de 4 landelijke basiseisen, opgesteld door NOC*NSF, de sportbonden, de VSG en gemeenten. In Eindhoven hebben we het landelijke beleid vertaald naar de 4 Eindhovense V’s.  Op de website eindhovensport.nl/veiligsportklimaat vind je het Eindhovens Actieplan met meer uitleg over het (gratis) aanvragen van VOG en wat je kunt doen om te voldoen aan de 4 V’s, welke trainingen en bijeenkomsten er zijn. Sportregisseur Veilig Sportklimaat Eva Lindeman staat klaar om clubs met vragen te helpen. Je kunt haar bereiken door een mail te sturen naar eva.lindeman@eindhoven.nl