Hier doen we het zo: de vertrouwenscontactpersoon bij IJshockeyvereniging Eindhoven Kemphanen

“De vertrouwenscontactpersoon (VCP) staat los van het bestuur. Deze persoon is een onmisbare schakel bij het signaleren én voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en het ontvangen van meldingen.” Gitte Boudry is vertrouwenscontactpersoon bij IJshockeyvereniging Eindhoven Kemphanen. En dat is nodig, blijkt wel in de praktijk. In dit artikel deelt zij haar ervaringen om anderen te inspireren. Het aanstellen van een VCP bij clubs, is één van de vier thema’s van de landelijke basiseisen. Ook wel de 4  V’s. Deze moeten zorgen voor meer sociale veiligheid in de sportsector. 

Vertrouwenscontactpersoon Gitte is duidelijk in haar woorden. “Een veilig sportklimaat zorgt ervoor dat iedere speler, trainer of betrokkene zichzelf kan zijn en zich veilig voelt, ongeacht wie diegene is. Of je nou training geeft, zelf sport of komt kijken naar een wedstrijd. Of je nu stoer of minder stoer, goed of minder goed bent in de sport. Helaas is dat niet vanzelfsprekend.” Het geeft ook aan hoe belangrijk de rol van een VCP’er is. Net als in het gewone leven, gebeuren er ook in de sport dingen waarbij je je vervelend kunt voelen. De VCP’er kan vertrouwelijk benaderd worden bij incidenten, zoals pesten, intimidatie of discriminatie. Ook kan deze persoon de club ondersteunen bij preventie van grensoverschrijdend gedrag en de implementatie van bijvoorbeeld een gedragscode.

Vrouw die voor een ijshockeyveld staat

Vertrouwelijke gesprekken 

“Als VCP’er moet ik goed zichtbaar zijn binnen de club. Iedereen mag het gesprek met mij aangaan. Ik merk dat iedereen anders aankijkt tegen een veilige sportomgeving en grensoverschrijdend gedrag. Sommigen vinden het superbelangrijk. Anderen vinden het maar gedoe”, vertelt Gitte. De Eindhoven Kemphanen werken met de 10geboden, een afgeleide van de verenigingsbrede gedragscode. Hierin staan praktische omgangsregels beschreven voor trainers en begeleiders: wat kan wel en wat kan niet? En dan nog moeten we bij iedere melding opnieuw kijken wat er speelt. Er is nooit één oplossing die je kunt hergebruiken.”

Samen blijven praten

Het bestuur van de Kemphanen heeft besloten om te starten met een jeugdcommissie. Dit om beter te weten wat er speelt binnen de club en de drempel te verlagen om ervaringen te delen. Ook moet de commissie bewustzijn creëren rondom persoonlijke grenzen en meningen. “We brengen leden uit ieder team en trainers samen in een commissie. We praten over leuke dingen, zoals teamuitjes. Maar ook wordt er over serieuze onderwerpen gesproken; bijvoorbeeld hoe je de sfeer binnen een team kan verbeteren. Zo helpen de leden elkaar. Daarmee hopen we meer onderlinge openheid en verbinding te creëren. Door als VCP’er en bestuurslid aan te sluiten bij deze commissie, ben je en zichtbaar en makkelijk aanspreekbaar. Ik vang op deze manier meer signalen op en bouw een band met de leden op.” 

VCP monitort het preventiebeleid

Steeds meer clubs werken al op eigen initiatief samen met een vertrouwenscontactpersoon. Dat aantal groeit nu het aanstellen van een VCP’er opgenomen in is de landelijke Eindhovense basiseisen. Deze zijn vastgesteld door NOC*NSF, de sportbonden, de VSG en gemeenten. In Eindhoven hebben we het landelijke beleid vertaald naar de 4 Eindhovense V’s. Op de website eindhovensport.nl/veiligsportklimaat vind je het Eindhovens Actieplan en welke bijeenkomsten en workshops wij aanbieden voor vertrouwenscontactpersonen, maar ook wat je kunt doen om te voldoen aan de 4 V’s. Sportregisseur Veilig Sportklimaat Eva Lindeman staat klaar om clubs met vragen te helpen. Je kunt haar bereiken door een mail te sturen naar  eva.lindeman@eindhoven.nl