Het is een frisse ochtend in september. We ontmoeten vandaag Pim en beweegmaatje Erik. Samen wandelen zij wekelijks. Geen standaard rondje hoor. Ze proberen regelmatig een nieuwe route uit; bij Pim in de wijk of in de bossen. Tijdens het lopen hebben de mannen open gesprekken over dingen die hen bezighouden. Iets dat Pim heel erg waardeert: “Ik kan bij Erik mijn verhaal kwijt en daardoor raakt mijn hoofd ook wat rustiger”.
Hoe het allemaal begon
Erik besloot om beweegmaatje te worden, toen hij stopte met studeren. Het plan was om een eigen huis te gaan bouwen, maar dat project liep flinke vertraging op. In de tussentijd besloot Erik vrijwilligerswerk te gaan doen. “Ik vind het leuk om mensen te helpen en het is fijn om een reden te hebben om je bed uit te komen.” Via Eindhoven Sport komt hij in contact met Pim. Een jongen met autisme die er graag wat meer op uitgaat om te wandelen. Hij vindt het alleen moeilijk om dit alleen te doen. En zo werden de mannen gematcht.
Iemand helpen
Erik: “Als je Pim ziet lopen, dan heb je geen idee dat hij bepaalde dingen niet kan. Zoals een schilderijtje ophangen, daar help ik hem dan bij. Het is niet zo dat het fysiek niet lukt, Pim kan het geluid van de klopboor niet verdragen. Ik kan me dat niet voorstellen, maar zo heeft iedereen zijn gebreken. Het is niet aan mij om daarover te oordelen of een pasklare oplossing aan te dragen. Dat is ook mijn tip voor mensen die zelf beweegmaatje willen worden: denk niet, ik weet hoe het moet, ik los jouw problemen wel even op. Zo werkt het niet. Sta oprecht voor iemand open en help diegene op die manier. Leer met elkaar om te gaan.”
Afspraken nakomen
Pim had geen grootse verwachtingen, toen hij een beweegmaatje aanvroeg. Maar hij werd op een positieve manier verrast door het resultaat. “Het is echt fijn om een beweegmaatje te hebben. Er is iemand die met je meegaat en afspraken nakomt. Ik kan bovendien mijn verhaal kwijt. Daar hoopte ik op.” Pim heeft ook nog een tip voor mensen die een beweegmaatje willen aanvragen. “Ben duidelijk in wat je wilt. Ben je iemand die structuur nodig heeft, geef dat aan. Zo kan het beste maatje voor je gevonden worden.”
De namen in dit artikel zijn gefingeerd. De echte naam van Erik en Pim zijn bekend bij Eindhoven Sport.
Maatje040 neemt beweegmaatjesproject over
Het is tijd om het project een stap verder te brengen, dit in samenwerking met Maatje040. Per oktober 2022 hebben ze dit project overgenomen. Zij bieden maatjes een basiscursus, intervisies, thema-avonden en gezellige uitjes. Daarnaast volgen zij de maatjeskoppels en hebben ze professionele coördinatoren die klaarstaan voor vrijwilligers en hulpvragers. Een mooie ontwikkeling voor zowel de maatjes als de hulpvragers dus. Eindhoven Sport blijft nauw betrokken bij het vinden van de juiste sportmogelijkheden voor de hulpvragers.
Maatje vinden of worden?
Heb je behoefte aan een SportMaatje of wil je graag SportMaatje worden? Meld je dan aan bij Maatje040 via Minke Ypma: 06 30 48 38 01, minkeypma@maatje040.nl. Ook kun je contact opnemen met haar collega Niki van der Kruis: 06 30 48 47 29, nikivanderkruis@maatje040.nl.