Drempels trotseren door sport

Een paar jaar geleden verhuisde de 58-jarige Sauda Woldhek naar Tongelre. Om mensen te leren kennen en te ontdekken wat er op sportgebied in de buurt allemaal gebeurt, meldde ze zich aan voor Buurt in Beweging. “Hoe leuk is het om aan allerlei sporten te kunnen snuffelen? Ik heb nieuwe mensen leren kennen en de weg naar mijn oude vereniging weer teruggevonden”, vertelt Sauda.

Een hoop kan wel

Buurt in Beweging en Sauda bleken een goede match. Yoga, tai chi, basketballen, in twaalf weken tijd kwam er van alles aan bod. “Door mijn hersenafwijking is mijn coördinatie 0,0, maar wat heb ik lol gehad. Geef me een bal en ik word fanatiek! Ik heb weer ontdekt hoe leuk het is om in beweging te zijn.” Toch was de weg naar beweging voor Sauda niet makkelijk. “Sommige sporten kan ik niet meedoen en andere sporten vergen wat aanpassing, maar voorop staat dat er een hoop is wat ik wel kan”, vertelt ze. 

Bewegen verbindt

In Tongelre ontstond er al snel een hechte band binnen de groep. Sauda: “Nu Buurt in Beweging ten einde loopt, zorgen we ervoor dat onze WhatsAppgroep levendig blijft en gaan we ook wel eens samen bewegen of naar buiten.” Wekelijks is ze te vinden bij beweegpark Doornakkers. Daar is altijd wel iemand die haar op weg kan helpen door een apparaat of oefening uit te leggen. Maar dat is niet alles, want ze heeft de weg naar Handboogvereniging OGIO teruggevonden. Na tien jaar heeft ze de stap weer gezet. “Het kriebelde zo naar de sport. Ik ben overstag en ga het gewoon weer doen. Al is het voor de gezelligheid.” 

Gewoon doen!

Sauda wordt 110. Daarvan is ze overtuigd. “Twee jaar geleden liep ik nog achter een rollator. Afgelopen jaar deed ik voor het eerst mee aan de Your Marathon Challenge. Dit jaar doe ik weer mee. Al kom ik huilend over die streep”, vertelt ze. Iedereen die het spannend vindt om iets nieuws te doen, raad ze aan om wat sporten te gaan uitproberen. “Ga het gewoon doen. Ontdek of je de sport iets vindt en leer nieuwe mensen kennen. Het is goed voor je mindset en je lijf.”

Wil je een nieuw sport uitproberen, mensen leren kennen en ontdekken wat er in jouw buurt te doen is? Dan is Buurt in Beweging misschien wel iets voor jou. Kijk voor meer informatie op deze pagina: www.eindhovensport.nl/buurt-in-beweging.

Vrouw in beweging in beweegpark in Eindhoven