Wat doen we al duurzaam?
In 2017 gebruikte de Tongelreep ongeveer zo’n 740.000 kubieke m3 gas en 3.1 miljoen kilowattuur (kWh) elektriciteit. Om het verbruik terug te dringen zijn we met drie projecten aan de slag gegaan onder de overkoepelende naam 'project verduurzamen Tongelreep':
- Het toepassen van adaptieve LED verlichtingen in het zwemstadion.
- Het plaatsen van extra zonnepanelen. De Tongelreep heeft straks in totaal meer dan 4500 zonnepanelen.
- Het gebruik van water-water warmtepompen in samenwerking met Brabant Water.
Het toepassen van de LED verlichtingen en het plaatsen van de zonnepanelen biedt een goede oplossing voor het elektriciteitsverbruik. De waterpompen van het zwemstadion draaien niet meer op gas, maar krijgen stroom van de 3400 zonnepanelen.
Daarnaast bespaart het warmtesysteem van Brabant Water het zwemstadion maar liefst 800.000 m3 gas per jaar. Het principe dat wordt toegepast hierbij is aquathermie: koude en warmte uit water gebruiken om gebouwen duurzaam te koelen en verwarmen. Een deel van het opgepompte grondwater van Brabant Water gaat via een warmtewisselaar naar de warmtepompen van het zwemstadion. Een klein beetje warmte wordt hier uit het water gehaald en afgegeven aan het zwemwater en de verschillende ruimtes van het zwembad. Een mooi systeem dat zorgt voor een stuk minder CO₂ uitstoot!
Video: Project verduurzamen Tongelreep
Flora en fauna
Om ervoor te zorgen dat de planten en dieren in het gebied van de Tongelreep zo min mogelijk last hebben van de nieuwbouw, nemen we verschillende maatregelen. We plaatsen waar mogelijk groene daken op het dak van de nieuwbouw van de Tongelreep én zorgen met groene patio's dat het landschap in en rondom het gebouw terugkomt. Ook is in het ontwerp van het nieuwe gebouw gefocust op het natuurgebied ‘de Tongelreep’. Het nieuwe compacte gebouw geeft zoveel mogelijk ruimte aan dit natuurgebied om de biodiversiteit (rijkdom aan verschillende soorten planten en dieren) zoveel mogelijk te stimuleren. Ook wordt er op het terrein een vleermuizentoren gebouwd. En de buitenkant van de nieuwbouw van de Tongelreep? Die is bekleed met duurzaam en gerecycled plastic. Ook 'Pretty Plastic' genoemd. Het terrein zelf is groen ingericht met bloemrijke beplanting. Wat een groene plek!
Water
Waterbuffering
De verharding van het entreeplein van de nieuwbouw van de Tongelreep is ontworpen met ruimte voor 'waterbuffering'. Deze waterbuffering helpt wateroverlast te voorkomen in geval van extreme stortbuien en houdt tegelijk de grondwatervoorraden op peil om droogteperiodes te overbruggen. Zo zal het regenwater niet via het riool worden afgevoerd en wordt het grondwater vanzelf aangevuld.
Regenwater als spoelwater
Ook gebruiken we regenwater in ons voordeel. Het regenwater dat op verschillende daken van het gebouw terechtkomt wordt namelijk opgevangen in een grote hemelwater opvangtank. Dit water wordt via een UF-RO (Ultra Filtratie en Reverse Osmose) installatie gefilterd, waarna het water gebruikt kan worden voor het doorspoelen van toiletten. In totaal wordt met de UF-RO installatie ca. 6.400 m3 aan hemelwater hergebruikt. Bovendien kan met het systeem ook ca. 14.500 m3 spoelwater worden hergebruikt. Hiermee komt de totale besparing aan inkoop van drinkwater op bijna 21.000 m3 per jaar, oftewel ongeveer 50% van het waterverbruik van de accommodatie. Daarnaast wordt door het hergebruik van warm spoelwater ook nog ca. 40.000 kWh aan elektriciteit en ca. 7.000 m3 gas bespaard.
Duurzaam met water
Bij het nieuwe zwembadgedeelte maken we gebruik van waterbesparende kranen, douches én toiletten. De warmte uit het spoel- en douchewater wordt teruggewonnen via een warmte terugwinningsysteem. Tot slot ontsmetten we het nieuwe zwembadwater met een zoutelectrolyse installatie. Dit is het proces van het scheiden van zout en chloor, waarmee een continue dosering aan chloor wordt afgegeven. Zo is altijd de juiste hoeveelheid chloor in het zwemwater aanwezig!
Energie
Niet alleen het hergebruik van warm spoelwater bespaart ons energie, ook de nieuwe zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw dragen hieraan bij. Daarnaast maken we gebruik van energiezuinige LED verlichting, welke grotendeels geschakeld worden met behulp van bewegingssensoren. Overstekken en screens zorgen voor de nodige zon- en zichtwering. Maar ook de wintermaanden komen we goed door: de nieuwbouw is goed geïsoleerd met triple beglazing. De verwarming van het zwembadwater en de lucht in de baden geschiedt met behulp van water-water warmtepompen.
Aanpasbaarheid
Veel zwemmers, verenigingen en topsporters zullen gebruik gaan maken van de nieuwe zwembaden in de Tongelreep. Daarom is het belangrijk om het nieuwe zwembadgedeelte voor iedereen zo optimaal mogelijk in te richten. Verschillende inrichtingselementen zijn om die reden op meerdere manieren in te zetten. De verschillende ruimtes zijn van elkaar te scheiden of kunnen juist gecombineerd worden: het entreegebied en de horeca, maar ook de verschillende zwembaden. Daarnaast wordt bij het landschapsontwerp voor de ligweide ook nagedacht over aanpasbaarheid. Het ontwerp zorgt ervoor dat er verschillende toekomstige invullingen voor de buitenruimte mogelijk zijn.
Duurzaamheid in beeld
Hieronder op de afbeeldingen zie je welke duurzame stappen we ondernemen op het gebied van flora en fauna, energie, flexibiliteit, circulariteit en materialen. We hebben ook een digitaal toegankelijke pdf met deze informatie:
-
Duurzaamheid nieuwe Tongelreep.pdf (386.79 kB)