Informatie over zwem- en bewegingslessen

Zwemmen is leuk voor iedereen! Van piepjong tot verrassend oud kun je een leven lang zwemmen. Maar behalve leuk is het ook supergezond. Het is goed voor je spieren, gewrichten en conditie. De kans op blessures is veel kleiner dan bij andere sporten.

Een leven lang zwemmen

Zwemmen kan een leven lang bij de Tongelreep. Van zwangerschapszwemmen, baby-peuterzwemmen en zwemles ABC voor kinderen naar zwemvaardigheid 1, 2 en 3, aquabalance en zwemles ABC voor volwassenen. Dat noemen we in Eindhoven zwemmen voor het leven.

Onze werkwijze

De zwemlessen worden gegeven door enthousiaste, gediplomeerde en vakkundige zwemonderwijzers die jaarlijks bijscholing krijgen via trainingen. Deze zwemlessen van de Tongelreep bestaan uit zwem- en bewegingslessen:

 • De zwemlessen zijn opgebouwd om te leren zwemmen. Hier vallen verschillende zwemlessen onder voor verschillende doelgroepen. Bij de zwemlessen staat kwaliteit, plezier en veiligheid voorop en wordt gewerkt aan zwemvaardigheid en zwemveiligheid. Dit wordt voor kinderen spelenderwijs aangepakt. Kinderen ontdekken tijdens onze zwemlessen op een speelse manier hoe leuk zwemmen eigenlijk is. Door deze methode zijn kinderen eerder watervrij en hebben ze een leven lang plezier van de zwemles. Onze leerlingen gaan bij de zwemlessen meteen zonder kurkjes of zwembandjes het water in. Samen met de zwemonderwijzer wordt er in het ondiepe water gestart. Bekijk hier alle zwemlessen.
 • De bewegingslessen zijn gericht op klanten die al een zwemdiploma hebben en spelen in op de gezondheid, conditie, prestatie, sociale contacten en plezier van onze klanten. Deze lessen zijn voor verschillende doelgroepen beschikbaar. Het is mogelijk om op ieder niveau in te stappen en er is slechts één ding dat telt; het moet leuk en uitdagend zijn. Met ruim vijftien lessen per week zit er altijd wel een les bij die bij je past. Wij willen dat jij met een voldaan en tevreden gevoel naar huis gaat! Bekijk hier alle bewegingslessen.

Kies je les!

Wil jij bij de Tongelreep deelnemen aan de zwem- en/of bewegingslessen? Kijk voor het volledige aanbod in het overzicht en kies meteen je les. Tot snel!

Bekijk overzicht

Voorwaarden zwemles De Tongelreep / Ir. Ottenbad

 • Bij verlies van de zwempas kun je een duplicaat kopen.
 • Door ziekte of afwezigheid anderszins kan geen aanspraak gemaakt worden op restitutie van het lesgeld.
 • Bij langdurige ziekte zet je de zwempas tijdelijk stop. Wanneer je langer dan 4 weken aaneengesloten ziek bent geweest, vindt er compensatie plaats in de volgende zwemlesperiode.
 • Inhalen van een niet gevolgde zwemles op een andere dag en/of tijd is helaas niet mogelijk.
 • De eerste 4 weken zijn voor eigen rekening en compensatie wordt berekend na deze 4 weken.
 • Na het verstrijken van de geldigheid kan, bij het opnieuw opstarten van de les, géén aanspraak gemaakt worden op dezelfde lesdag en lestijd.
 • Je betaalt in de eerste week van elke nieuwe periode het lesgeld.
 • Als je stopt na de lopende periode vragen wij je de zwempas de laatste les in te leveren bij de kassa. Alleen op deze manier beëindig je de zwemlesperiode.
 • Bij afwezigheid langer dan vier weken, waarbij de zwempas niet is ingeleverd, gaan wij ervan uit dat je niet meer geïnteresseerd bent in het nemen van zwemlessen in het ir. Ottenbad / De Tongelreep.

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid. Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen Nationaal Platform Zwembaden | NRZ). Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

 • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar de zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
 • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diploma’s worden bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
 • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
 • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid.

Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen van andere ouders over dit onderwerp ook op www.allesoverzwemles.nl.