Veelgestelde vragen gewijzigde facturering huur/gebruik gemeentelijke sportaccommodaties

Door een landelijke wijziging in het btw-stelsel, is per 1 januari 2019 de btw-sportvrijstelling verruimd, wat betekent dat gemeenten geen btw meer kunnen verrekenen over hun inkomsten en uitgaven. Hiermee is het sportgebruik (waaronder het huren van een sportaccommodatie om te sporten) vanaf 1 januari vrijgesteld van btw. De opbouw van de factuur voor onze klanten is hierdoor gewijzigd. Op de factuur staat nu ‘vrijgesteld van btw’ vermeld. Het te betalen bedrag blijft echter hetzelfde. Hierover lees je hieronder meer. Staat je vraag er niet bij, neem contact met ons op via sport@eindhoven.nl.

Wat is er gewijzigd in het landelijke btw-regeling voor gemeenten?

Per 1 januari 2019 is de btw-sportvrijstelling verruimd, het sportgebruik, waaronder het huren van gemeentelijke sportaccommodaties om te sporten, is sinds deze datum vrijgesteld van btw.

Waarom staat er ‘vrijgesteld van btw’ op mijn factuur?

Over het sportgebruik en het huren van gemeentelijke sportaccommodaties om te sporten hoeft geen btw meer betaald te worden. Daarom staat ‘vrijgesteld van btw’ op de factuur.

Waarom is het sportgebruik en het huren van gemeentelijke sportaccommodaties om te sporten vrijgesteld van btw?

Dit is een landelijke wijziging in de btw-regeling naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof dat de btw-sportvrijstelling niet alleen beperkt mag blijven tot sportverenigingen, maar dat ook exploitanten van sportaccommodaties (waaronder gemeenten) geen btw meer hoeven af te dragen  over hun sportinkomsten.

Waarom krijg ik de vrijstelling van btw niet doorberekend als klant?

De gemeente heeft besloten geen 6% korting te berekenen in de huurtarieven, omdat ook voor de verrekenbare 21% op de kosten (o.a. investeringen en onderhoud) geldt dat deze zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent dat de kosten van de gemeente hiervan mogelijk zullen toenemen. De regeling die voor de oude regeling in de plaats komt voor gemeenten, geeft geen garanties voor volledige compensatie en heeft de gemeente het risico van een eventueel nadeel. Voor jou als gebruiker blijven de kosten gelijk. Bovendien heeft de gemeente de sporttarieven in de seizoenen 2017/2018 en 2018/2019 niet verhoogd.