Zet je vrijwilligers in het zonnetje!

30/05/2017 - 10:00

Bij de sector sport van de gemeente Eindhoven zetten medewerkers zich in om Eindhovenaren aan het sporten te krijgen. Zo houden ze zich bezig met bewegingsonderwijs op basisscholen, vitale verenigingen, sporten in de wijk, beheer van sportzalen en –parken en het begeleiden en plaatsen van sportstudenten in de stad.

Een voorbeeld van ‘vitale verenigingen’ zijn de tennisverenigingen die voortaan zelf het onderhoud op de tennisbanen uitvoert. Dit doen zij met behulp van vrijwilligers. Als onderdeel van mijn stage bij Eindhoven Sport heb ik van de tien tennisverenigingen, drie tennisverenigingen gesproken over vrijwilligers die zich onvermoeid inzetten voor hun tennisclub.

  “Wanneer je vrijwilligers binnen je vereniging iets wil laten doen, dan is het goed dat je ze hier persoonlijk over aan spreekt.” - Paul van Anrooij
 

Over de verenigingen

Bij de tennisverenigingen TV EngelsbergenTV Volley en TV Doornakkers werken toegewijde vrijwilligers. Engelsbergen en Doornakkers bestaan 60 jaar en Volley bestaat maar liefst 80 jaar. Doornakkers heeft 350 actieve leden en 7 kunststofbanen. Volley bezit over 450 actieve leden en 50 slapende leden. Het park bestaat uit 10 banen, waarvan 8 smashcourt en 2 gravelbanen. Engelsbergen beschikt over 3 tennisbanen. Wat hebben deze verenigingen gemeen? Alle drie de verenigingen verzorgen sinds enige tijd zelf het onderhoud aan de tennisbanen.

 “Tijdens de gemeentelijke controles hebben wij alleen maar complimenten gekregen over het zelfonderhoud.” - Henk van Gestel
 

Verzelfstandiging?

De gemeente Eindhoven heeft enige tijd geleden een balletje opgegooid over de mogelijkheid voor een vereniging om zelfstandig het onderhoud uit te voeren. De aanleiding is dat alle tennisverenigingen te maken hebben met terugloop van leden. Hierdoor is het lastig om hetzelfde aantal tennisbanen te blijven gebruiken in vergelijking met de jaren daarvoor. In heel Nederland zie je terug dat verenigingen met minder banen willen doorgaan en dat de prijs van de huur blijft stijgen door de huidige economie.

   “Het zelfonderhoud is een bezuiniging op onze begroting.” - Simon Tuip
 

Werkzaamheden tennisbanen

De drie tennisverenigingen zijn vorig jaar begonnen met het zelfonderhoud aan hun tennisbanen. De gemeente Eindhoven heeft in de aanloopfase instructies gegeven hoe de tennisbanen het beste onderhoud kunnen worden. Voor dit onderhoud leasen zij apparatuur zoals: een kleine tractor, een zware driehoek bezem, een zware rubbermat en een bladblazer. Om deze apparaten te bedienen hebben de verenigingen de hulp ingeschakeld van haar vrijwilligers. Zij helpen elke week met het borstelen van de tennisbanen. 

Om te voorkomen dat verenigingen steeds meer banen afstaan en om de huurkosten omlaag te brengen had de gemeente Eindhoven voorgesteld om het onderhoud te verplaatsen naar de vereniging. De tennisverenigingen ontvangen zo een reductie over de huur van de tennisbanen, waardoor het weer een bezuiniging is op hun begroting.

  “ Toen we wisten dat we de banen zelf moesten onderhouden, hadden we eigenlijk binnen 2 weken al genoeg vrijwilligers.” - Paul van Anrooij
 

De helden van dit verhaal

Alle drie de tennisverenigingen hebben toegewijde vrijwilligers die zich graag inzetten voor hun club. Bij Engelsbergen, Doornakkers en Volley zetten respectievelijk  8, 10 en 25 vrijwilligers zich in voor het onderhoud aan de tennisbanen. De vrijwilligers worden verdeeld in ploegen. Minimaal één keer per week worden de banen compleet onderhouden door deze ploegen. De groep vrijwilligers bestaat voornamelijk uit gepensioneerde mannen die technisch bekwaam zijn op allerlei gebieden, waardoor er een besparing op onderhoudskosten plaats kan vinden. De vrijwilligers worden met een vrijwilligersvergoeding financieel beloond en uiteraard geregeld gecomplimenteerd voor hun inzet.

Deze vrijwilligers zijn de spil van het onderhoud op de tennisverenigingen en dé reden waarom het zelfonderhoud een succes is geworden. Hieronder een aantal vrijwilligers die zich wekelijks inzetten voor hun tennisvereniging. Bedankt voor jullie toewijding!

  •  Wim Kuipers, TV Engelsbergen - Neemt zijn taken heel serieus en werkt secuur.
  •  Hennie Appelhof, TV Doornakkers - Nam direct de leiding op het moment dat de tennisbanen zelf onderhouden gingen worden.
  •  Wil Busink, TV Volley - Zet zich voor veel uren per week in en is hoofdcoördinator onderhoud.

 

Door: Eindhoven Sport stagiair Raoul Slotemaker. Hij is bijna klaar met de studie Sport en Marketing Management.

gastblogger
Op 30-05-2017
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten