Zes dagen in Eindhoven zwemstad

13/04/2017 - 09:00

Vier dagen vol zwemplezier met de Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Van wedstrijden tussen scholieren tot aan de toppers, dat is de Swim Cup. Van donderdag 6 april tot zondag 8 april gaven alle internationale toppers het beste van zichzelf. Ik had het geluk om hierbij aanwezig te zijn, vier dagen lang! En op maandag en dinsdag stond het volgende zwemevent op de planning: de film 0,03 seconde.

Het zwemwereldje

Een tribune vol zwemmers die zich mentaal en fysiek voorbereiden op de wedstrijd. Onder elke trap en in elke hoek een massagetafel en zwemkleding en zwembrillen overal. De één bereidt zich voor op de wedstrijd, de andere kleedt zich weer om na de wedstrijd. Daartussen staan de coaches nog eens te fluiten en te roepen naar de zwemmers in het water.

0,1 seconde

Van de Europese Jeugd Kampioenschappen, het WK Paralympisch zwemmen tot het grote WK in Boedapest. Elke zwemmer kwam met een doel naar Eindhoven, voor de meesten was dit de limiet zwemmen voor deze grote evenementen. De zwemmers moeten niet alleen de race tegen hun concurrenten aangaan, maar ook een race tegen zichzelf. Een slechte start, een minder goed keerpunt het hangt soms af van een honderdste van een seconde of je de WK limiet haalt of niet. Dit gebeurde Kira Toussaint bijvoorbeeld tijdens de finale 100 meter rugslag. Ze zwom naar de overwinning en won de race, maar kwam 0,1 seconde te kort voor de WK limiet. Niet alleen de toppers zwommen tegen de klok vorig weekend, ook de allerkleinsten kwamen aan het bod. Op vrijdagavond zwommen de winnaars van de schoolzwemkampioenschappen hun finale op de Swim Cup. Op zaterdagmiddag en zondagmiddag was het de beurt aan de miniors en juniors. Als ware toppers verschenen ze aan de start. De jonge talenten staan er allemaal met een droom, namelijk de nieuwe Ranomi, Ferry of Femke worden.

Van zwemmen voor een WK limiet tot zwemmen voor het goede doel

Na de Swim Cup finales op vrijdagavond wordt het zwembad helemaal klaar gemaakt voor de zwemmarathon van Maarten van der Weijden. Lege tribunes, enkel zeven estafetteteams en Maarten die klaarstaan om de nacht door te zwemmen. Maar liefst 12 uur, 48,4 kilometer en € 16.286 voor het goede doel, dat was de uitkomst de volgende ochtend om 8 uur. Een geweldige prestatie en geweldig om te zien!

Wat gaat er schuil onder die badmutsen?

Na een weekend vol wedstrijden was het op maandag tijd voor de première van de film 0,03 seconden. Een film waarin Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren en Ferry Weertman een hoofdrol spelen. Suzanne Raes volgde de zwemmers in hun weg naar de Olympische Spelen in Rio. De film geeft je een prachtige kijk in het leven van een topsporter. Van het keihard trainen en afzien tot aan de belangrijkste wedstrijd uit je leven. Waar zoals Femke Heemskerke het zegt: “Je grootste droom ook een nachtmerrie kan worden”. Afzien en gedrevenheid staan niet altijd garant voor succes.

Naar de film

Dinsdagavond vond de voorpremière van Eindhoven plaats. Samen met Sebastiaan Verschuren, Marcel Wouda en een zaal vol zwemliefhebbers bekeken we de film. Een lach, kippenvel en bewondering, zo beleefde ik als kijker deze documentaire. Achteraf was er nog tijd voor een Q&A. Veel onderdelen van de film speelden zich af in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Een leuke vraag die gesteld werd aan Marcel Wouda was: "Wat maakt Eindhoven voor jou speciaal?". Hij is zeer trots op de infrastructuur die we hier in Eindhoven hebben. Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion is een iconische plek voor de stad. Als je aan iemand vraagt waar ken je Eindhoven van, dan komt zwemmen boven voetbal. Dat maakt van deze stad toch een zwemstad!

Fotograaf: Kees-Jan van Overbeeke – www.zwemfoto.nu

Door: Jelske Sanders, stagiaire en social media kanjer bij Eindhoven Sport

gastblogger
Op 13-04-2017
Geschreven door: Gastblogger
In: Evenementen