Yoga snelst groeiende sport in Nederland

08/02/2016 - 08:00

Yoga, we zien het in Nederland vooral als vorm van ontspanning. Het helpt velen bij het verwerken van de stress van de jachtige maatschappij. Maar paradoxaal genoeg is yoga inmiddels zelf een supersnel groeiende industrie geworden. In deze infographic zet strech.nl de interessantste feiten op een rij over deze van oorsprong eeuwenoude, hindoeïstische filosofie.

Vierde snelst groeiende industrie in de VS

In de VS groeit de yoga-industrie het hardst. 87% over de laatste 5 jaar, naar uitgaven gemeten. Het aantal yogi’s  blijft groeien met maar liefst 20% per jaar en het einde is nog niet in zicht. Maar ook elders in de wereld neemt de populariteit toe; wereldwijd zijn er ruim driehonderd miljoen yogi’s. In Nederland is yoga de snelst groeiende sport. Twee jaar geleden waren er 300 duizend mensen die elke maand aan yoga deden. Nu zijn het er ruim 380 duizend. In Nederland zijn er meer dan 800 yogascholen. In onze regio Eindhoven en omgeving zijn er ook al meer dan 30 yogascholen.

Profiel van de yogi

Uit onderzoek blijkt dat het profiel van de yogi er in de VS zo uitziet. Het gaat vooral om blanke, hoog opgeleide vrouwen (87% van de yogi’s in de VS is vrouw), met een hoger dan gemiddeld inkomen. Yogi’s hebben dus wat te besteden en dat doen ze dan ook graag! Vooral yogabroeken zijn populair en dan het liefst van Lululemon, maar ook andere producten doen het goed. De duurste yogabroek? Lole Yasmit leggings van 130 dollar.

Yoga waarom zo populair?

Yoga is een eeuwenoude, uit India afkomstige, fysieke, mentale en spirituele oefening. Door de jaren heen zijn er veel verschillende stijlen ontstaan, wel meer dan 50! Nog steeds ontstaan er nieuwe stijlen. Inmiddels is er ook Doga: Yoga met je hond. Yoga is zeer populair onder celebrities, die ieder zo hun eigen richting aanhangen. Zo doen actrice Uma Thurmann en model Kristy Turlington aan Jivamukti yoga. Deze is door Sharon Gannon naar het Westen gebracht. ‘Zonder Sharon Gannon (64) zouden we nog in de yoga-Middeleeuwen leven’. Dit schreef The New York Times. Sharon Gannon zorgde ervoor dat yoga cool en hip werd. Ze wordt dan ook de yogakoningin uit New York genoemd. Ze beoefent dus de Jivamukti yogastijl. Deze stijl wordt inmiddels over de hele wereld beoefend. In Nederland zijn er in Amsterdam en Eindhoven yogastudio’s waar Jivamukti-docenten lesgeven. In Eindhoven kun je dit bijvoorbeeld bij 'de yoga studio' doen. 

Waarom yoga?

Ook interessant: waarom doen mensen eigenlijk yoga? De belangrijkste reden: 98% van de yogi’s verwacht een positief effect op hun gezondheid. Ze lijken gelijk te hebben, yogi’s worden minder vaak ziek dan niet-yogi’s en hebben een veel lagere kans op kwaadaardige tumoren en andere aandoeningen. Voor veel mensen is yoga een levensstijl geworden. Celebrity yogi's stimuleren de populariteit en een gezonde levensstijl is trendy. Daarnaast: met zoveel vormen, is er voor ieder wel een stijl die het best bij haar of hem past.

Yoga in Eindhoven

Voor de Eindhovenaren die willen proeven van een variëteit aan yoga is er goed nieuws. Eindhoven heeft een waar ‘yoga festival’. Vorig jaar vond in juni 2015 het eerste yogafestival in Eindhoven plaats. Het was een succes. De organisatoren noemde het: “magisch”. De bezoekers konden onder meer aan meditatie-, yogaworkshops en ademhaling sessies deelnemen, maar er kon ook genoten worden van muziek en dans. Deze maand staat in het teken van de Spiritualiteit. Dit is een landelijk initiatief en vindt plaats tot en met 14 februari 2016. In Eindhoven kun je meedoen aan verschillende lezingen en workshops over bijvoorbeeld meditatie en zenboeddhisme van leden van Bewust Eindhoven. Op 11 februari 2016 wordt er een interessante pranayama workshop gegeven. Pranayama is een van de stappen in yoga die zich focust op de ademhaling. Pranayama is nog redelijk nieuw in Nederland, maar zal de komende 5 jaar zeker een nieuwe trend worden.

Met dank aan dr-discount voor de illustraties.

Het onderzoek naar de yoga-industrie is gedaan door Djina van strech.nl.

 

 

djina tangali
Op 08-02-2016
Geschreven door: Djina Tangali
In: Sportvisie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019