WK Lifesaving: zo bereiden de dames van ons nationaal team zich voor

05/09/2016 - 16:00

Een kijkje achter de schermen door Kitty Schiphorst Preuper

Van 6 t/m 11 september vinden in Eindhoven en Noordwijk de WK Lifesaving voor National Teams plaats. Samen met mijn teamgenootjes uit Eindhoven Jenny van der Borgh en Elise Pennings maak ik, Kitty Schiphorst Preuper, deel uit van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen op dit geweldige evenement. Om jullie kennis te laten maken met onze sport, neem ik jullie een dagje mee in de voorbereiding.

Mijn dag

07.00 uur: Goedemorgen! We verblijven in het Beach Hotel in Noordwijk, recht aan het strand. Ik ben al voor de wekker wakker en voel me uitgerust!

07.30 uur: een klein ontbijt in het hotel met vers fruit en kwark, ik eet niet te veel want ik ga zo gelijk de zee op om te trainen.

08.00 uur: ski training op het strand. De surf ski race is een van mijn belangrijkste onderdelen.

Skirace: Tijdens de Surf Ski Race varen sporters op een zogenaamde Surf Ski. Vaak wordt dit materiaal vergelijken met een kano, maar een Surf Ski heeft ook pedalen waarmee het roer bediend kan worden. De deelnemers staan met hun Surf Ski naast zich in het water, anderhalve meter uit elkaar in kniediep water. Na het startsignaal springen de deelnemers in hun Surf Ski en peddelen een parcours van ongeveer 900 meter rond drie boeien. Daarna wordt er teruggevaren richting strand. De finish vind plaatst over een lijn tussen twee vlaggen.

09.00 uur: Board rescue training op het strand samen met Janneke, we oefenen alleen even de opstap samen op het board en het eruit lopen naar de finish.

Board rescue: Bij deze estafette bestaat een team uit twee sporters. Na de start zwemt de eerste sporters naar een boei die op ongeveer 120 meter in het water ligt. Hij zwaait naar zijn teamgenoot die vervolgens met het board naar de boei vaart. Bij de boei aangekomen klimt de zwemmer op het board en varen ze samen terug naar de finish. Ik ben in dit onderdeel de zwemmer oftwel de ‘drenkeling’.

09.30 uur: Douchen en even lekker relaxen in de Spa van Hotels van Oranje.

10.30 uur: Tweede ronde ontbijt met volkoren brood met een gebakken eitje. Er zijn ook heerlijke pannekoekjes die ze vers voor ons maken!

11.30 uur: Verzamelen, busjes inladen en reis naar Eindhoven.

14.00 uur: Aankomst in Eindhoven bij Hotel van der Valk. Het is een hele verhuizing met spullen en materiaal maar we hebben ons geinstaleerd. Ik slaap weer op de kamer met mijn trainingsmaatje Jenny.

15.00 uur: Lunch met het team en de voorzitter van Reddingsbrigade Nederland en de chairwoman van het WK. In het Hotel verblijven ook twee zangers die graag met ons op de foto willen!

17.00 uur: Training in het Pieter van der Hoogenband Zwemstadion. Ik zwem uitgebreid in en focus me daarna op wat sprintjes en techniek. Alles voelt heel makkelijk, dat belooft wat voor komende dagen! Ik start in het zwembad op de superlifesaver en de 4x25 m pop estafette.

200 m super lifesaver: De 200 meter super lifesaver is het koningsnummer in het zwembad. Bij dit onderdeel komen vrijwel alle pool disciplines samen. Het onderdeel combineert techniek, uithoudingsvermogen en kracht en doordat er verschillende technieken gecombineerd worden kan een race heel verassend uitpakken.

4x25 m pop estafette: Deze estafette wordt gezwommen door vier teamleden. Elk teamlid vervoert op zijn/haar beurt een pop over 25 meter. In het midden van het bad en aan de overzijde ervan wordt de pop van teamlid op teamlid overgegeven.

19.30 uur: Diner in Hotel van der Valk bij het buffet dat speciaal voor Rescue 2016 is ingericht. Er staat van alles voor ons klaar. Ik neem wat pasta met salade en daarna nog lekker kwark.

21.30 uur: Het is een drukke dag geweest. Komende dagen ga ik vooral nog veel uitrusten en me voorbereiden op de wedstrijd dagen. Welterusten!

Het moment van de waarheid

Wil je ons in actie zien? Dat kan. Hieronder vind je ons wedstrijdschema.

Woensdag 7 september @ Pieter van den Hoogenband zwemstadion

Series Finales Onderdeel Met
10.10 uur 16.35 uur 4x50m hindernis Jenny, Kitty en Elise
11.25 uur 17.45 uur 100m reddingswissel Elise

Donderdag 8 september @ Pieter van den Hoogenband zwemstadion

Series Finales Onderdeel Met
09.00 uur 16.00 uur 100m pop Jenny
10.10 uur 16.35 uur 50m pop Elise
11.20 uur 17.10 uur 4x25m pop Kitty en Elise
11.50 uur 17.45 uur 200m superlifesaver Kitty
13.30 uur 18.20 uur medley Jenny en Elise

Zaterdag 10 september @ Noorwijk

Onderdeel Met
4x90m beach sprint Jenny en Elise
Board race Kitty en Jenny
Board rescue Kitty
Rescue tube rescue race Jenny

Zondag 11 september @ Noordwijk

Onderdeel Met
Surf ski race Kitty en Jenny
Oceanwoman Kitty en Jenny
Oceanwoman relay Kitty en Jenny

Het volledige programma is te vinden op: www.lifesaving2016.com (zie national teams open pool en national teams open ocean).

Door: Kitty Schiphorst Preuper 
Foto: Alain Dabbadie Photographie

gastblogger
Op 05-09-2016
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporthelden

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019