Week van het Sportplezier

11/03/2016 - 09:15

Misschien heb je het nog niet gemerkt, maar we zitten midden in de Week van het Sportplezier! Van 5 t/m 13 maart staat bij veel sportclubs het sportplezier van kinderen centraal. Er worden, ook bij sportclubs in Eindhoven, allerlei activiteiten georganiseerd die bijdragen aan het sportplezier van kinderen op en om het veld. De Week van het Sportplezier is een onderdeel van het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’, en wordt uitgevoerd samen met tien verschillende sportbonden in Nederland.

Plezier in sport is heel belangrijk!

Als sportfysiotherapeut heb ik in de afgelopen jaren regelmatig meegemaakt dat kinderen om verschillende redenen geen plezier meer hebben in hun sport en daardoor soms zelfs stoppen. Bij de sportertjes die ik zie, kan het natuurlijk onder andere te maken hebben met blessures. Maar helaas zie ik steeds meer gebeuren dat in veel gevallen juist ook de ouders van de sportende kinderen hier een grote rol in spelen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de ‘sporttalenten’ die door hun ouders enorm gepusht worden om meer en harder te trainen en nog beter hun best te doen in wedstrijden. Of aan ouders die ieder weekend als ‘fanatieke supporter’ langs de lijn staan schreeuwen hoe het allemaal beter moet, en zich het liefst ook nog gaan bemoeien met de scheidsrechter of de tegenpartij.

Herkenbaar?

Hoe goed bedoeld de aanmoedigingen en adviezen vaak ook zijn, ben je er bewust van dat het ook een averechts effect kan gaan geven. De druk op de schouders van de vaak nog jonge sporters wordt in sommige gevallen zo hoog, dat de lol in het spelletje langzaam verdwijnt. Laat kinderen vooral doen wat ze leuk vinden en ben als ouder trots op iedere prestatie: training of wedstrijd, winnen of verliezen, als je ziet dat je zoon/dochter lol heeft gehad is dat toch het allerbelangrijkste?

Sport gezellig mee!

Ben je samen met je kinderen op zoek naar een leuke sport of willen jullie eens kennismaken met een andere sport? Doe dat dan deze week! Bij verschillende clubs in Eindhoven kun je nog een paar dagen vrijblijvend eens een kijkje komen nemen of eens meetrainen. Meer informatie of op zoek naar acties van de verschillende sportbonden? Kijk eens op: www.tvsportplezier.nl

linda van maanen
Op 11-03-2016
Geschreven door: Linda van Maanen
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019