Wat beweegt jou?

09/11/2016 - 11:45

Wat beweegt jou? Dat is een vraag die ik regelmatig stel. Zowel letterlijk als figuurlijk één van de belangrijkste vragen die je aan de mensen om je heen, maar ook aan jezelf, kan en misschien wel moet stellen.

Wat is jouw drijfveer?

Wat motiveert jou in je dagelijks leven? Wil je anderen helpen – iets nieuws creëren – meer invloed – meer respect – meer kennis opdoen – samenwerken – problemen oplossen. Behoeften of drijfveren zijn als de touwtjes die je laten bewegen: we zien ze niet scherp, maar ze zijn altijd aanwezig. Ze bepalen hoe we ons gedragen, tot in elk detail. En ze bepalen uiteindelijk of we ons gelukkig voelen of niet. En dat geluk ervaren is volgens mij de kern waar iedereen mee bezig is. Of je nu in de sport werkt, het sociaal domein, voor een bank, in de bouwsector, als huismoeder of helemaal niet, (het willen) gelukkig zijn is de factor die ons allemaal verbindt.

Mens sana in corpore sano

Oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam: mens sana in corpore sano. Het wordt gelukkig meer en meer onderbouwd en erkend dat sport en bewegen voor de mens niet alleen een fysieke gezonde basis creëert, maar ook veel invloed heeft op het mentale aspect. Ik geloof er dan ook in dat sport en bewegen een erg sterk middel kan zijn, om te zorgen voor een fundament waaruit we makkelijker tot de beantwoording van de kernvraag uit de eerste alinea komen. Dit biedt kansen zowel op persoonlijk niveau als de vraagstellingen waar hele domeinen mee worstelen.

Sport als middel

Als je dit constateert dan moet je er ook iets mee doen. Althans dat is hetgeen waar ik gelukkig van word en waar ik mijn drijfveren (problemen oplossen, verbinden en innoveren) in vind. Vanuit deze constatering zijn we vanuit Sportformule Eindhoven eind 2015 dan ook al gestart met het organiseren van het concept 'Connecting Café'. Hierin maken we op een informele manier verbinding tussen de sportsector en de diverse (maatschappelijke) partners binnen de stad, om zodoende vanuit sport een substantiële bijdrage te leveren aan de uitdagingen waar we als stad voor staan. Een van de successen vanuit dit initiatief is bijvoorbeeld het aanstellen en inzetten van Open Club Coaches die rondom een aantal Eindhovense sportverenigingen de verbindingen maken.

Connecting Café

Op donderdag 20 oktober vond het zesde Connecting Café plaats in het Philips Stadion. Het thema van de avond was ‘Wat beweegt jou?’. Met partijen uit o.a. de zorg, welzijn, onderwijs, vluchtelingenorganisaties en sportverenigingen leverde de goedbezochte avond, naast waardevolle contacten, ook interessante inzichten op en mogelijkheden tot samenwerking.

Lees meer over Connecting Café

Gewoon doen

En dan in de zin van 'we gaan dit gewoon doen!'. Ik ben door mijn ervaringen de afgelopen periode er nog meer van overtuigd geraakt dat Eindhovense sportaanbieders en partijen uit het sociaal domein, variërend van vluchtelingenorganisaties, tot welzijnswerk, (re)integratiebureaus en gezondheidszorg ontzettend veel aan elkaar kunnen hebben. Zoals ook landelijk inmiddels gelukkig steeds meer inzichtelijk wordt, liggen er op lokaal vlak heel veel kansen binnen het thema 'Sport als middel'. Wat we hier voor nodig hebben is de houding waar we als Eindhoven groot mee zijn geworden: elkaar opzoeken. Buiten het eigen hokje durven denken, aan de gang zowel op micro als macro-niveau, successen die er al zijn in kaart brengen en uitdragen, het lef hebben om nieuwe dingen te proberen, ego opzij zetten en dus vooral gewoon gaan doen! Bij deze wil ik iedereen dan ook uitdagen om me input te geven via m.de.weijer@eindhoven.nl of 06 11 90 33 63.

Waar ben ik naar op zoek:

  • Welke initiatieven zijn er al?
  • Wie krijgt er energie van dit onderwerp en wil er samen vervolgstappen in maken?
  • Welke ideeën zijn er?
  • Welke partijen kunnen hierin niet ontbreken?
  • Wat zijn de quick wins?

Ik kijk uit naar al jullie reacties en heb er nu al zin om Eindhoven weer wat gelukkiger te maken.

mark de weijer
Op 09-11-2016
Geschreven door: Mark de Weijer
In: Sportvisie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019