Vooruitblik op het sportieve jaar in Eindhoven

09/01/2015 - 12:30

2014 was een prachtig sportjaar met natuurlijk de Olympische Winterspelen en het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Terwijl iedereen nog even droomt van de gewonnen titels van dat jaar, kijk ik alvast stiekem vooruit naar 2015. En dan specifiek naar het sportjaar van Eindhoven, want de lichtstad van Nederland heeft weer een jaar boordevol met sport. 2015 wordt een jaar zonder Olympische Spelen of mondiaal voetbalkampioenschap, maar er zijn nog genoeg medailles en titels te halen in de sportwereld en dat alles in de achtertuin van de Philips lichttoren. Het eerste grote sportevenement in Eindhoven was op 4 januari in Genneper Parken, de Nieuwjaarsloop 2015. Terwijl de meeste Nieuwjaarsduiken waren geweest, kwamen ruim 1500 lopers bij elkaar om het nieuwe jaar niet duikend, maar lopend te beginnen. Het startveld bestond niet alleen uit beginnende, maar ook uit gevorderde lopers uit alle leeftijdscategorieën. Zij liepen ruim 10.000 euro bij elkaar voor het goede doel. En dit is nog maar het begin van het sportieve jaar in Eindhoven.

Komend weekend

Het weekend van 10 en 11 januari is een druk sportweekend voor Eindhoven met een Brabants zwemkampioenschap, een nationale ijshockey finale en een internationaal judotoernooi. De Brabantse Winterkampioenschappen voor junioren vindt dit weekend op beide dagen plaats in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Het Matsuru Dutch Open Espoir wordt ook gehouden dit gehele weekend en dit evenement is in Indoor-Sportcentrum Eindhoven. Het is een internationaal judotoernooi voor ruim 1700 sporters onder de 21 jaar. Dit weekend staat er bovendien een nationale bekerfinale op de agenda. De ijshockeyteams Tilburg Trappers en Friesland Flyers strijden op zondag 11 januari in IJssportcentrum Eindhoven, de thuishaven van de Kemphanen, voor de nationale beker. Voordeel: al deze prachtige evenementen vinden plaats op op loopafstand van elkaar. Tot slot wordt dit weekend het Nederlands kampioenschap veldrijden gereden. Op de grens van Eindhoven, Veldhoven en Waalre op Recreatiecentrum ’t Witven fietsen op 11 januari de beste veldrijders van Nederland voor de Nederlandse titels. Genoeg keuze dus voor sportliefhebbers.

De rest van 2015

Als we iets verder in de agenda kijken, is er sowieso genoeg te zien voor de zwemliefhebbers, ijshockeyfans, hardlopers en volleyballers in 2015. In februari is het Pieter van den Hoogenband zwemstadion 'the place to be' met de Eindhoven Diving Cup en de Nationale Arena Club Meet. Van 5 tot en met 8 februari vindt het grootste internationale schoonspringevenement van Nederland plaats: Eindhoven Diving Cup. Hier staan ruim 200 deelnemers uit 16 verschillende landen aan de start. Een week later op zondag 15 februari strijden de kleinste zwemmers en zwemsters van verschillende zwemverenigingen in verschillende afstanden tegen elkaar voor de medailles. Van 6 tot en met 8 maart wordt er weer in hetzelfde bad gesprongen op het Open Dutch Master Diving Championships. Dit zal voorlopig de laatste editie van dit toernooi zijn, waar schoonspringen van 20 tot 90 plus zich kunnen inschrijven en publiek gratis een kijkje kan nemen. Op zondag 8 maart wordt de Karpencross gehouden rondom en op het Eef Kamerbeek Atletiekcentrum in Eindhoven. Hier kunnen dames en heren uit alle leeftijdscategorieën en voor veel verschillende afstanden zich inschrijven om mee te lopen aan wedstrijden of trimlopen. Ook leuk om te gaan kijken, omdat de atleten meerdere keren de tribunes passeren. In april gaan we weer terug richting het Pieter van den Hoogenband zwemstadion waar de Swim Cup wordt gehouden. Nationale en internationale zwemtoppers hebben op dit toernooi een aantal dagen (2-5 april) om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in Berlijn. Voor de hardlopers in er een dag later (6 april) de Eindhoven Airport Run. Bij dit evenement kunnen ongeveer 2500 deelnemers kiezen uit drie afstanden: 5, 13,4 of de 1,5 km voor de kleinste hardloopfanaten. In april is er ook een Wereldkampioen in Eindhoven: het WK ijshockey in Divisie 1B. Nederland moet het in eigen land opnemen tegen Korea, Kroatië, Groot-Brittannië, Litouwen en Estland. Van 13 tot en met 19 april moeten Oranje winnen om te promoveren naar de hoofddivisie van het ijshockey met onder andere de toplanden Rusland, Canada en de Verenigde Staten. Ook de paardensport komt dichtbij Eindhoven: van 23 to 26 april is het Concours Hippique in Mierlo. Hier zal het Nederlands kampioenschappen springen plaatsvinden en komen alle nationale toppers langs; van de jonge talenten tot de professionals.

Mei tot en met december

Ook in mei hebben de paardensportliefhebbers genoeg om van te genieten. Van 14 tot en met 17 mei is het CSI Eindhoven bij de Karpendonkse plassen. Deze dagen zullen ook nationale en internationale ruiters strijden om de prijzen. Ook zijn er op alle dagen veel prachtige shows en komen alle nieuwe innovaties met betrekking tot de paardensport voorbij. Eind mei gaan de heren weer op de fiets naar Veldhoven voor de Omloop der Kempen. De 67ste editie staat weer in het teken van hoogwaardige wielersport en zal plaatsvinden op zondag 24 mei. In de zomer is er ook een Studenten waterpolo toernooi: het zogenaamde Nayade toernooi in het natuurbad de IJzeren Man in Eindhoven. Op 26 tot en met 28 juni kunnen studenten uit Eindhoven en omgeving zich inschrijven voor het waterpolo toernooi dat voor de 52ste keer wordt gehouden. In september is er een Europees Kampioenschap in Nederland, namelijk voor de volleybal dames. Eindhoven is hierbij ook een speelstad tijdens het toernooi dat wordt gehouden van 26 september tot en met 4 oktober. Apeldoorn, Rotterdam en het Belgische Antwerpen zullen ook gastheren zijn. Jammer genoeg zal Eindhoven alleen gastheer zijn voor de dames met Tsjechië, Roemenië, Servië en Duitsland in Poule D, maar er zal genoeg reden zijn om te komen kijken naar de top van het dames volleybal in Indoor-Sportcentrum Eindhoven. We gaan alweer naar het najaar van 2015 en daar staan tot nu toe nog twee grote evenementen: De Lage Landen Marathon Eindhoven en de Wintertijd Challenge. Beiden zijn jaarlijks terugkerende evenementen voor de hardloopliefhebbers. De Lage Landen Marathon is een groot evenement in Eindhoven met verschillende afstanden en er is genoeg te zien en te beleven voor jong en oud. De Wintertijd Challenge is opgezet door de stichting Spieren voor spieren, die kinderen helpen met een spierziekte. Tijdens de nacht van 25 en 26 oktober zal de klok van zomertijd naar wintertijd gaan en zal er op meer dan 100 locaties, waaronder Eindhoven, worden gesport om geld in te zamelen voor de stichting. Ook jij kunt je in de loop van het jaar inschrijven om een bijdrage te leveren.

Debuut

Mijn eerste blog is bijna af en als ik terugkijk op mijn vooruitblik, zie ik veel leuke evenementen om te gaan bezoeken in Eindhoven en omstreken. Toch zijn er nog genoeg sportevenementen die er nog niet bij staan en die kunnen natuurlijk worden toegevoegd. Veel sporten krijgen (nog) niet de aandacht die ze wel verdienen in de ogen van de sporter, volger of liefhebber. Ik wil me laten overtuigen om een andere sporten te omarmen. Net als ik doe met voetbal. Al van jongs af aan, houd ik alle statistieken, transfers en doelpunten in de gaten. Maar dit kan natuurlijk ook voor bijvoorbeeld ijshockey, een sport dat miljoenen mensen volgen in de Verenigde Staten en een kleine sport is in ons kikker landje. Terwijl als je in voetbal Nederlands kampioen wordt, je bijna niet meer over straat kan en er misschien wel een Nederlands kampioen korfbal naast je woont. Laat mij weten of welke sport of sportevenement ik niet kan missen en dan schrijf ik over mijn belevenis. Mijn voornemens voor 2015: het bezoeken van het WK IJshockey en het EK dames volleybal in een poule zonder Nederland.

De sportagenda voor januari 2015

4          Nieuwjaarsloop 2015 (Hardlopen)
10/11  Brabantse Winterkampioenschappen (Zwemmen)
10/11  Mutsuru Dutch Open Espori (Judo)
11        Bekerfinale Trappers-Flyers (IJshockey)
11        NK veldrijden (Wielrennen)
 

jay jay janssen
Op 09-01-2015
Geschreven door: Jay Jay Janssen
In: Evenementen