Voorbereiden, plannen en plannen bijstellen: voor reizen én sporten

17/11/2016 - 12:15

Onderweg naar de andere kant van de wereld. Eindelijk! In het vliegtuig naar Australië is er meer dan genoeg tijd om even terug te blikken. Op weken die rust hadden moeten geven en veranderde in onrustige weken vol voorbereidingen. Ik ben helemaal niet van de vroege voorbereidingen. Want met teveel voorbereidingstijd, komt er eigenlijk gewoon niets uit mijn handen en raak ik het overzicht kwijt: stress!

Ben je er klaar voor?

Last-minute acties, de rush van het laatste moment, waarop precies dat gebeurt dat moet, zonder nadenken, zonder afleiding, gewoon volgens plan. Dat is zoals ik normaal gesproken werk en leef. Een plan dat zich in de loop van de tijd vormt en waarin gebeurt wat moet en kan, als de tijd rijp is. En dat geldt bij mij voor (bijna) alles. Reizen doe ik meestal met een globaal plan, zonder dat er te veel vooraf vastligt. Zien waar het schip strandt, wat ik onderweg tegenkom en de plannen laten afhangen van het weer, de dag en mijn zin. De meest gestelde vraag de afgelopen tijd is: ‘Ben je er klaar voor?’. Die vraag verbaasde me, verraste me en bracht me uit mijn normale patronen. Want waarom zou ik niet wat eerder beginnen met voorbereiden, nu ik toch de tijd heb? De test wees uit dat veel tijd niet per se beter is. En dat ik dat eigenlijk al weet en daarop mag vertrouwen, wat anderen ook vinden. Erg leerzaam! Mijn antwoord: ‘Nee! Dat ben ik pas als ik in het vliegtuig zit’. Nu dus. Tijd om te ontspannen!

Sporten op gevoel

Zo werkt het voor mij ook met sporten. Op gevoel en in het moment kijken wat mogelijk is, wat mijn lijf aankan en wat ik mentaal nodig heb. Dat lukt het best als ik niet te veel plan, flexibel omga met de sportafspraken in mijn agenda en de mogelijkheid heb om dingen niet te doen, ookal staan ze al heel lang vast. Eind vorig jaar bedacht ik dat ik aan een sprinttriathlon wilde meedoen. Ik schreef me in op het moment dat ik 5 kilometer zonder problemen kon hardlopen, begin januari. Dat aan elkaar koppelen van de drie activiteiten moest lukken in 5,5 maand. Door omstandigheden liepen de voorbereidingen (hé, daar heb je ze weer) niet gesmeerd en besloot ik begin juni om me weer uit te schrijven. Best een drempel. En een opluchting! Die triatlon komt nog wel een keer. Ooit. Als het (laatste) moment daar is. En intussen geniet ik van m’n zwem-, hardloop- en fietstrainingen.

De omstandigheden bepalen

Intussen weet ik ook, dat wanneer ik alleen reis, het wel heel fijn is als ik een aantal dingen vooraf geregeld heb. Dat geeft een beetje zekerheid en rust. De meeste dingen zijn in de voorbereidingsweken dus toch geregeld. Tot het laatste moment is het plan aangepast en bijgeschaafd. Tot het goed voelde. Met genoeg ruimte voor een plan ter plekke. Lekker tegenstrijdig, hé? De komende zeven weken reis ik door Australië. In m’n backpack zitten hardloopschoenen en een bikini. Waar mogelijk zoek ik een zwembad op voor wat baantjes of ren ik een rondje. Heerlijk!

rianne pragt
Op 17-11-2016
Geschreven door: Rianne Pragt
In: Sporten