Voor de eerste keer op wintersport? Zo overleef je het!

29/11/2016 - 14:00

Er zijn mensen waarbij het er met de paplepel wordt ingegoten; mensen die van jongs af aan al de zwarte piste afscheuren. Als dit niet het geval is, kan de eerste keer best spannend zijn. Toch is dit geen reden om ervan af te zien. Zodra je op de latten staat valt het allemaal reuze mee en zolang je maar niet te hard van stapel loopt, heb je het zo onder de knie. Om alvast in de sfeer te komen, laten we je in dit artikel zien hoe je ervoor zorgt dat die eerste keer wintersport een succes wordt.

Voorbereiding

Heb je nog nooit geskied of gesnowboard? Neem dan alvast een paar lessen voordat je vertrekt! Zo hoef je niet onderaan de berg te wachten terwijl je vrienden allemaal de piste opgaan. In onze omgeving zijn er aardig wat mogelijkheden voor indoorskiën en -snowboarden:

• Bij SkiFit Ski & Partycentrum Eindhoven sta je op een skimat die onder je door naar boven beweegt – de helling en snelheid worden aangepast op je niveau. Dit is een goede manier om alvast de juiste techniek te leren voordat je op echte sneeuw staat. Lessen worden gegeven in kleine groepen en de instructeur kan van dichtbij persoonlijke feedback geven.
• Voor vrij skiën en snowboarden op echte sneeuw, en als je al wat meer ervaring hebt, kun je terecht bij Montana Snowcenter in Westerhoven. Hier hebben ze pistes met echte sneeuw voor alle niveaus en je kunt er ook een speciale cursus volgen ter voorbereiding van je wintersportvakantie. In de bijbehorende Montana Bar kun je met een hapje en een drankje met uitzicht op de piste alvast in de sfeer komen.

Ook als je liever ter plekke pas lessen neemt, is het de moeite waard om je alvast fysiek voor te bereiden door wat vaker te sporten. Als je niet gewend bent aan regelmatige lichaamsbeweging, kan een week lang elke dag skiën of snowboarden een hele aanslag op je lichaam zijn (vooral je bovenbenen zal je dan goed voelen)! Een goede voorbereiding helpt spierpijn en blessures te voorkomen en geeft je meer uithoudingsvermogen om het wintersporten de hele dag vol te kunnen houden.

Wat neem je mee?

Naast je wintersportkleding en -materiaal is één ding echt onmisbaar: zonnebrandcrème. Al is het koud op de piste, de witte sneeuw reflecteert het zonlicht en zorgt ervoor dat je verbrandt zonder dat je het doorhebt. Kies een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger die je beschermt tegen zowel UVA- als UVB-straling.

Verder heb je nodig:

• Thermo-ondergoed en skisokken;
• Waterdichte handschoenen;
• Kleding in lagen zodat je je makkelijk aan de temperatuur kunt aanpassen;
• Een rugzak om die extra lagen kleding in te dragen;
• Een waterfles;
• Warme, waterdichte schoenen met zolen met veel grip;
• Een skibril;
• Waterdichte, ademende skikleding;
• Een helm!

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, is het waarschijnlijk beter om kleding en materiaal te lenen of ter plekke te huren. Schaf je toch liever meteen je eigen spullen aan? SnowboardCity verkoopt boards, ski’s, kleding en accessoires. Je kunt daar ook terecht voor onderhoud.

Tip: Zorg ook voor een goede reisverzekering met wintersportdekking, mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Ter plekke

Als je met vrienden die al vaker zijn geweest op wintersport gaat, dan zullen zij je zeker kunnen helpen met het vinden van de skilift en de groene en blauwe pistes. Ben je in je eentje of met vrienden voor wie het ook de eerste keer is, dan is het misschien een idee om een georganiseerde groepsreis te boeken of een resort te kiezen met personeel dat je op weg kan helpen. Vergeet niet elke dag te beginnen met een warming-up en te eindigen met een cooling-down om spierpijn te voorkomen.

Gezonde vakantie

Wintersport is voor bijna iedereen geschikt en zo’n actieve vakantie is ook nog eens erg goed voor je gezondheid. Door de fysieke inspanning ontwikkel je je spieropbouw, verbrand je calorieën en help je je cholesterol te verlagen – allemaal onder het genot van een prachtig winterlandschap! De zon zorgt voor een goede dosis vitamine D, welke de opname van calcium bevordert en zorgt voor sterke botten. Daarnaast is de combinatie van zon en frisse berglucht geweldig voor het verbeteren van je gemoedstoestand. Wat houdt je nog tegen?

Door: Eva Menger, Mavens

gastblogger
Op 29-11-2016
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019