Verstandig eigenwijs

03/06/2015 - 11:15

Mijn eerste blog gaat niet over een van mijn keepershelden, niet over de behaalde dubbel met FC Eindhoven Zaal (volgt wellicht later) en ook niet over mijn verzameling gedragen keepersshirts. Maar keepers staan natuurlijk wel centraal. In dit geval bescherming voor keepers, hoofdbescherming om precies te zijn. Naast het doorbreken van de hegemonie van Blatter (inmiddels afgevinkt) en het invoeren van moderne technologie in en rondom voetbalvelden, staat een ander belangrijk punt nog niet op 'de agenda' van de nationale en internationale bonden: de invoering en verplichting van de keepershelm. De vraag is: waarom verplichten we wel scheenbeschermers en draagt ieder kind tegenwoordig een helm tijdens het fietsen, maar gaan we zo onverstandig om met de bescherming van onze hersenen, ons hoofd, tijdens het beoefenen van voetbal?

Even terug in de tijd....

Iedereen herinnert zich de hoofdblessure die Tyton opliep in de wedstrijd tegen Ajax, een blessure die er voor zorgde dat hij, na een relatief korte hersteltijd, nooit meer echt terug is gekomen op zijn oude niveau. Ironisch genoeg was het Maarten Stekelenburg (AS Roma doelman en keeper van het Nederlands elftal) die de avond voor de botsing van Tyton eveneens met een zware hoofdblessure het veld moest verlaten. Google beide gebeurtenissen en je weet zo'n beetje de algemene opinie: 'even' rust nemen en gewoon weer aan de slag, er staan immers grote belangen op het spel. Maar wie bepaalt hoe groot die belangen zijn? De speler, de club, de buitenwacht?

Protecting your body

Het duurde na dit bewuste weekend welgeteld vijf dagen voordat ik werd gebeld door een ouder van drie keepende zonen. Drie zonen die alle drie wekelijks werkten en werken aan hun techniek op mijn keepersschool. De boodschap over de telefoon was helder: "Wij moeten maar eens praten". In het gesprek dat daarna kwam, wisten wij samen al heel snel dat deze topic de komende jaren nog wel eens vaker terug zou komen. Niet veel later besloten we om vanuit het idealisme 'protecting your body' dan ook samen aan de slag te gaan. Wat volgde was een zoektocht langs de (rugdy)velden en op internet op zoek naar de juiste hoofdbescherming. Vervolgens bleek dat wij als early adopters mochten rekenen op aandacht van de media. Na een periode van twee maanden, waarin wij keepers bewust hebben gemaakt van het dragen van een gedegen bescherming, hebben we onder andere KeeperzClinics georganiseerd waarin hoofdbescherming centraal stond. Voorop gesteld, keepers zijn aparte gasten (ja echt bijna allemaal), maar er was eigenlijk geen keeper te vinden die zich er onprettiger bij voelde als hij/zij trainde 'met helm'.

De  'cool-factor

Elke voetballiefhebber kent Petr Cech, de man van staal met helm. In feite is hij het levende bewijs dat stoppen geen optie is. Na de enorme schop die Cech tegen zijn hoofd kreeg, stond de (voetbal)wereld even stil. Er gebeurde echter iets dat ik in Nederland (en in veel andere landen) niet snel zie gebeuren: er werd direct, zeer scherp, neergezet wat de mogelijke gevolgen op de (middel)lange termijn konden zijn.

Citaat uit een interview met Neurochirurg Peter Hamlyn in The Daily Telegraph:

"Het risico dat hij loopt, staat bekend onder de naam het tweede klap syndroom. Dat kan voorkomen als een tweede dreun op zijn hoofd een zwelling in zijn hersenen veroorzaakt voordat hij volledig hersteld is van de eerste klap. De gevolgen kunnen zelfs dodelijk zijn, zelfs als de eerste botsing meeviel."

Voor Petr Cech was het duidelijk: ALS hij ooit nog wilde keepen, moest dat met helm, ALTIJD en OVERAL. Persoonlijk ben ik van mening dat als 'de gewone man' zoiets meemaakt, we hem (op doktersadvies) nooit meer terug zien op een voetbalveld. Maar een ding is zeker: als je Petr Cech ziet, ze je een coole keeper, een keeper die 'no fear' kent, een keeper die iedereen wel wil zijn! Dat is en was dan ook ons doel: een keeper met helm het gevoel geven dat hij cool is.

De keepershelm

In Nederland/Europa kijken we eigenlijk altijd naar wat de Amerikanen doen, behalve als het om voetbal gaat, want daar hebben ze immers 'geen verstand van' of daar 'lopen ze jaren achter'. Een ding is echter zeker: in Amerika weten ze heel erg goed dat bescherming 'key' is. Niet alleen in ijshockey, American Football maar ook in voetbal. Vele Amerikaanse keepers en voetballers spelen met hoofdbescherming. Het is dan ook niet verrassend dat er inmiddels een echte keepershelm op de markt is, die ontwikkeld is in Amerika. Niet lang na de introductie van de keepershelm in Nederland, zijn wij met Keeperz.nl overgestapt van de rugbyhelm naar de keepershelm. Een helm die rekening houdt met wat belangrijk is voor een keeper: bescherming van de slaap en hersenen gecombineerde met draagcomfort. De keepershelm is op maat en naar wens van de keeper af te stellen en wordt zelfs geleverd met een coole inleg in neon kleuren.

De toekomst

Na de introductie van de keepershelm, lijkt er inmiddels een bepaald besef te zijn ontstaan dat de belangen van het beschermen van de hersenen een prioriteit mag en misschien wel moet krijgen. Voorlopig zijn er slechts een handvol clubs in Nederland en één keepersschool (Keeperzacademy.nl) die het dragen van de keepershelm verplicht stellen tijdens trainingen en wedstrijden. Het wordt nog niet echt landelijk omarmd dus, maar het is een begin. Ter informatie: na de blessure van Tyton hebben ALLE Eredivisie-clubs/keepers een helm ontvangen om mee te testen, maar slechts een enkele keeper in het betaalde voetbal (Nico Pellatz) is preventief een helm gaan dragen. Ik verwacht dat het issue keepershelm de komende maanden en jaren op de agenda van vele voetbalclubs zal staan en al dan niet door nieuwe hoofblessures (helaas is dat vaak nodig) terrein zal winnen. Een ding is zeker: mijn 8-jarige dochter Bo keept MET keepershelm. Ze is samen met een aantal andere keepers gelukkig 'verstandig eigenwijs'.

bjorn van haaren
Op 03-06-2015
Geschreven door: Bjorn van Haaren
In: Sportvisie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019