Van der Vleuten gaat voor goud bij CSI Eindhoven

05/08/2015 - 15:30

Van 14 tot en met 17 mei is het weer zover: CSI Eindhoven (Concours Hippique Eindhoven). De 27-jarige Maikel van der Vleuten uit Geldrop is er één om in de gaten te houden tijdens dit concours. Op zijn 24e won deze jonge springruiter al een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Londen, vorig jaar werd hij Nederlands Kampioen en dit jaar behaalde hij de tweede plaats op het NK springen. “Mijn paard is goed in vorm, ik hoop dan ook vooraan mee te doen en kans te maken op de grote prijzen. Er doen echter wel meer sterke deelnemers mee, dus het wordt zeker spannend.”

De derby

CSI voelt voor Van der Vleuten bijna als een thuiswedstrijd. "Op Mierlo na is Concours Hippique in Eindhoven het dichtst bij mijn huis. Bovendien voelt het voor mij als een heel vertrouwd concours, omdat mijn vader (springruiter Eric van der Vleuten) in de organisatie zit." De voorbereiding verschilt niet veel van die bij andere concours, op één ding na. "Het is, zoals bij elke wedstrijd, belangrijk om de paarden optimaal in vorm te krijgen. Bij CSI heb je echter de derby die verreden wordt (springwedstrijd met natuurlijke hindernissen), daar moet ik wel voor oefenen. De paarden moeten dat wel snappen." Vorig jaar reed Van der Vleuten voor het eerst de derby, hij heeft toen vooraf een keer op het terrein van Wim van der Leegte getraind. "Mijn paard Quatro vond het prima. Ik had hem pas 1,5 jaar en hij had nooit eerder derbysprongen gedaan, maar het ging goed. Ik denk dat ik dit jaar de derby weer met Quatro ga springen.”

Jong geleerd, oud gedaan

Deze jonge, maar tegelijkertijd ervaren ruiter kreeg het paardrijden en springen met de paplepel ingegoten. Doordat zijn vader een Nederlandse topruiter is, stonden er wel 25 paarden rondom zijn huis. “De paardensport was bijna een logische keuze. Je groeit ermee op, ik liep constant tussen de paarden. Het begon met de pony’s. Ik reed al concours toen ik 4 of 5 jaar oud was.” Toch is Maikel nooit gedwongen om in de voetsporen van zijn vader te treden. "Natuurlijk vindt mijn vader het mooi dat ik succesvol ben als springruiter, maar hij heeft het nooit aangemoedigd. Het is vanzelf gegaan. Het is echt hard werken, elke dag weer. Als hij me gedwongen had, was ik nooit zover gekomen. Je moet het echt willen!"

Altijd met z’n tweeën

Maikel wilde het maar al te graag. Hij is met recht trots op wat hij tot nu toe heeft bereikt. “Dit is wat ik altijd heb gewild, het is fijn dat ik dat heb kunnen bereiken.” Succes went echter nooit echt voor hem. “Het voelt nog steeds ontzettend goed en bijzonder als ik succes heb, zo blijf ik gemotiveerd. Dat moet ook wel, want naar elke wedstrijd moet ik secuur toewerken. Het gaat nooit automatisch goed. In de paardensport ben je altijd met z’n tweeën, je moet zelf in vorm zijn, maar je paard ook. Dat beseffen mensen vaak niet.” 

CSI Eindhoven

Wil je Maikel van der Vleuten aan het werk zien? CSI Eindhoven vindt van 14 tot en met 17 mei plaats bij de Karpendonkse Plas in Eindhoven. De entree is gratis.

Bekijk het programma van CSI Eindhoven

anja schenkels
Op 05-08-2015
Geschreven door: Anja Schenkels
In: Sporthelden