Unieke Nederlandse vrouwen aan de zwemtop

08/04/2015 - 14:30

Tussen 2000 en 2015 heeft Nederland met maar liefst zes verschillende zwemsters de wereldranglijst aangevoerd op het Koningsnummer, de 100 meter borstcrawl. Dit is zeer uniek. Zowel Inge de Bruijn en Marleen Veldhuis als Inge Dekker, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo stonden aan de top in deze periode. En nu hebben we Marit Steenbergen, een jong meisje, slechts veertien jaar, dat op deze leeftijd al tot de beste tien van de wereld behoort. Iets om trots op te zijn. Hoe komt het dat de Nederlandse zwemsters het zo goed doen?

4 unieke punten

Een van de redenen is dat Nederlandse vrouwen uniek zijn op een aantal punten. Namelijk:  

  1. Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld het langste ter wereld.
  2. Nederlandse vrouwen zijn geëmancipeerd. In Nederland zijn mannen en vrouwen bijna helemaal gelijk. De verschillen die er zijn, zijn voornamelijk op zakelijk gebied zichtbaar.
  3. Ze zijn goed gevoed.
  4. In Nederland begint (bijna) iedereen op jonge leeftijd met zwemmen, dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Nederlandse mannen aan de zwemtop

Deze punten zorgen er mede voor dat de Nederlandse dames het zo goed doen. Maar hoe komt het dat van de Nederlandse mannen er ‘slechts’ 2 of 3 het niveau bereiken van dames als Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk? Dat is eveneens te verklaren. Over de gehele wereld doen namelijk meer mannen aan (top)sport, er is dus meer concurrentie. In bijna alle landen zijn mannen bovendien geëmancipeerd, ze hebben dus meer kansen, op alle gebieden, dus ook op (top)sportgebied.

Uitblinkers aan de wereldtop

Is een mannen medaille dan minder waard dan een vrouwen medaille? Zo zwart/wit zou ik het niet willen stellen. Topsporters zijn stuk voor stuk uniek. Als ze normaal zouden zijn, zouden ze namelijk gemiddeld presteren. Als je tot de wereldtop behoort, moet je ergens in uitblinken. Het is echter moeilijk te achterhalen wat de reden is dat iemand uitblinkt. Al snel worden conclusies getrokken als: die zwemster komt altijd sterk terug in de tweede 50 meter of zij is juist sterk in de kop. Zelf ben ik ervan overtuigd dat als je alle mensen aan de wereldtop doormeet, je bij allemaal iets unieks ontdekt. Zo heeft Maarten van der Weijden (2.02 meter lang) een longinhoud van  +/- 12 liter. Dat terwijl een gemiddelde getrainde man van zijn lengte een longinhoud heeft van 8 liter. Pieter van den Hoogenband heeft weer een zuurstofopname van +/- 90 milliliter per kilogram lichaamsgewicht. Uitzonderlijk hoog, als je bedenkt dat een gemiddelde getrainde man gemiddeld een zuurstofopname 55/60 milliliter per kilogram lichaamsgewicht heeft.

Wanneer blinkt een zwemmer uit?

Als een zwemster de 100 meter borstcrawl zwemt in 55 seconden, dan is zij van extreme klasse, als zwemmer zou je dit in 49 seconden moeten doen. Wil iemand mee naar de Olympische Spelen? Dan moet hij/zij nog een paar seconden sneller worden. Voor een olympische medaille is zo'n 47 seconden nodig bij de mannen en 52 bij de vrouwen. Ter vergelijking: een getrainde mannelijke zwemmer (10-20 uur training per week) tussen de 18 en 20 jaar zwemt 100 meter borstcrawl in 54 seconden, een dame doet hier gemiddeld 60 seconden over.

roald van der vliet
Op 08-04-2015
Geschreven door: Roald van der Vliet
In: Sporthelden