Trots: Oranje Zwart wint EHL

14/04/2015 - 11:30

Afgelopen week is een hele bijzondere geweest voor mij persoonlijk, maar ook voor sportstad Eindhoven. Hockeyclub Oranje Zwart is naast landskampioen nu ook Europees clubkampioen na het winnen van de Euro Hockey League, zeg maar de Champions league van het hockey.

Hoog op het verlanglijstje

Het winnen van de EHL stond voor ons hoog op het verlanglijstje, vorig jaar verloren we op eigen veld de finale tegen het Duitse Harvestehuder na het nemen van shoot-outs. Door overwinningen op achtereenvolgens SV Arminen uit Oostenrijk en Club Egara uit Spanje mochten we in de halve finale aantreden tegen thuisclub HC Bloemendaal, ons wel bekend. Na een zeer spannende wedstrijd stond de stand op 2-2, dit betekende wederom shoot-outs. Hierin bleken we uiteindelijk nipt de betere en dankzij goed keeperswerk van Vincent Vanasch stonden we voor het tweede jaar op rij in de finale van de EHL. Ook dit jaar stonden we weer tegenover een Duitse club, namelijk UHC uit Hamburg. Zij hebben al drie keer eerder deze hoofdprijs op hun naam geschreven. We waren er zo op gebrand om de finale te winnen, dat we daar eigenlijk pas ons hoogste niveau van het toernooi haalden. Heel eerlijk gezegd hadden we de wedstrijd moeten afmaken na 70 minuten, maar het blijven dan toch weer die Duitsers waar je tegen speelt. In de laatste minuten maken ze alsnog de 1-1 en wederom moeten shoot-outs de beslissing brengen. Na 21 shoot-outs en een heleboel commotie mocht ik mijn derde shoot-out nemen, dit was tevens de beslissende, aangezien UHC gemist had. Met toch wel wat spanning in de benen stond ik daar voor de derde keer. Nadat mijn eerste schot gered werd, kon ik gelukkig de rebound nog pakken en binnenschieten. Wat daarop volgde, was pure ontlading bij mij en ook bij het hele team. Wat hebben we hier hard voor gewerkt met elkaar!

Trots terugkijken

Die avond hebben we de overwinning uiteraard goed gevierd met het team. De ochtend daarna kwam bij velen pas het besef wat we bereikt hebben met elkaar. Iets waar we ons leven lang met trots op kunnen terugkijken. Dat niet alleen wij trots waren, maar ook de stad Eindhoven, bleek uit de huldiging die ze in samenwerking met PSV georganiseerd hebben. In de rust van PSV-PEC Zwolle werden we door burgemeester Rob van Gijzel en Toon Gerbrands van PSV in het zonnetje gezet. Voor ons een mooie waardering van onze prestatie.

Play-offs voor het landskampioenschap

De komende weken zijn we nog niet klaar met Oranje Zwart. We hebben ons inmiddels geplaatst voor de play-offs om het landskampioenschap en hebben als doel om dit jaar de dubbel wel binnen te slepen. We kunnen in de komende periode alle steun van het Eindhovense publiek goed gebruiken op weg naar onze tweede titel. Dus ik zou zeggen, kom allemaal eens kijken bij de play-offs om het Nederlands kampioenschap en je hebt gegarandeerd een topmiddag bij Oranje Zwart!

bob de voogd
Op 14-04-2015
Geschreven door: Bob de Voogd
In: Sporthelden