Trainingskamp: groeten uit Sevilla!

12/02/2015 - 11:45

Bijna dagelijks ben ik in mijn roeiboot te vinden op – in mijn ogen- het rustgevendste en mooiste water van Nederland; het Eindhovens kanaal. Het kanaal werd in 1974 gesloten voor scheepsvaart, met als gevolg dat het water nu een toevluchtsoord is met recreatieve doeleinden. Wandelaars, fietsers en vissers zoeken hun ontspanning langs het water, kijkend naar de roeiboten of andere watersporten die op het kanaal worden beoefend. Niet alleen het stilstaande water geeft een oase van rust, de bosrijke omgeving maakt het plaatje compleet. Er kleeft echter één groot nadeel aan ‘ons’ kanaal: wanneer de temperatuur onder nul daalt, verschijnt er een flinterdunne ijslaag. Natuurlijk weerhoudt de kou mij er niet van te trainen, maar een roeiboot in het water leggen is er niet meer bij. Zou het dan niet geweldig zijn om te vertrekken naar een bestemming zonder ijs, waar ik wel al mijn boottrainingen kan draaien? Natuurlijk grijp ik die kans met beide handen aan, met als gevolg dat ik deze blog schrijf in het zonnetje met een zonnebril op mijn neus, genietend van de middagzon. Mijn boot? Die is natuurlijk ook mee naar Sevilla.

Prikkels en Focus

Het fenomeen trainingskampen is in elke sport bekend. Ranomi Kromowidjojo trakteert haar Facebook-volgers regelmatig op prachtige plaatjes vanuit haar buitenlandse trainingsstages en ook het Nederlands elftal bereidt zich met trainingskampen voor op belangrijke toernooien. In de roeiwereld wordt eveneens wat afgereisd. Bijna alle studentenroeiverenigingen vertrekken meerdere malen per jaar met hun wedstrijdselectie naar een externe locatie. Het trainen in een nieuwe omgeving zorgt voor nieuwe prikkels om de eventuele dagelijkse sleur te doorbreken. Hiervoor is het niet meteen een vereiste om de zon op te zoeken, een weekendje Tilburg, Brugge of Amsterdam is ook voldoende voor deze prikkels. Verder krijgen sporters de kans tijdens trainingskampen zich volledig te focussen op hun sport. Geen afleiding door studie, verplichtingen of andere zaken, maar volledige focus, voldoende slaap en goed eten.

Sevilla

Niet alleen mijn roeivereniging vertrok richting het zonnige Spanje. Vele andere roeiverenigingen hadden hetzelfde idee om het koude kikkerlandje, genaamd Nederland, te verlaten om voor tien dagen de volledige focus te leggen op het roeien. Roeiers afkomstig van studentensteden Groningen, Amsterdam, Delft, Nijmegen en Tilburg vertrokken allen begin februari naar Sevilla. Om de trainingen nog net iets uitdagender te maken organiseren coaches onderlinge wedstrijdjes met andere ploegen die aanwezig zijn. Deze onderlinge wedstrijdjes, ofwel sparsessies, zorgen ervoor dat je ongeveer weet waar je staat ten opzichte van je concurrentie. En dit is altijd goed om te weten, zodat je met realistische verwachtingen aan de eerste wedstrijd kan beginnen (februari/maart). Leuk die realistische verwachtingen, maar iedereen wil winnen, toch?

eveline wouters
Op 12-02-2015
Geschreven door: Eveline Wouters
In: Sporten