Sporten maar dan (een beetje) anders

19/04/2017 - 08:45

Sporten, velen doen het met plezier. Een potje tennis op de maandagavond, zaalvoetbal op vrijdag en veldvoetbal op zondag, lekker in de weer en bezig zijn met vrienden. Maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen zijn beperkt in het sporten, of zijn gedwongen te sporten onder begeleiding. Hoeveel mensen zijn beperkt in hun sporten? Welke sport beoefenen zij en hoe doen zij dit?

Hoeveel gehandicapte sporters zijn er?

Er zijn in Nederland ongeveer 50.000 sporters met een handicap, hieronder vallen ook mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, reuma en astma. De groep mensen met een chronische ziekte is ook de grootste groep binnen de 50.000 gehandicapte sporters, namelijk zo'n 50%. De groep sporters met een lichamelijke of verstandelijke handicap is de op één na grootste groep. De groep sporters met een hoor- of zichtbeperking is het kleinst. Deze sporters sporten op verschillende niveau's, van recreatief- tot topsportniveau. Het niveau hangt daarbij natuurlijk ook af van de handicap waar de persoon mee te maken heeft.

Welke sporten zijn het meest populair?

Zwemmen is veruit het populairste binnen de gehandicaptesport. Zelfs mensen die veel pijn hebben, kunnen nog genieten van bewegen in het water, dit omdat je in het water gewichtsloos bent. Het water verlicht zelfs vaak de pijn. Onze nationale sport, voetbal, is ook erg geliefd onder mensen met een beperking. G-voetbal wordt aangeboden bij vrijwel elke vereniging, evenals hockey. Er zijn echter ook sporten die minder bekend zijn en speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met een beperking zoals Goalbal en Sledge Hockey.

Hardlopen met een visuele beperking

Wellicht dat je er eens iets over hebt gezien op televisie; hardlopen voor slechtzienden. Men wordt dan begeleid door een 'run buddy', iemand die een touw of lint vastheeft en daarmee de slechtziende als het ware stuurt. De organisatie Running Blind heeft nu hardloopactiviteiten in onder meer Amsterdam, Den Haag, 's-Hertogenbosch, Utrecht en Noord-Limburg. De organisatie werd in 2007 opgericht door een aantal sporters met een visuele beperking en hun buddy's vanuit het Oogziekenhuis Rotterdam. Vandaag de dag, 10 jaar later, is het uitgegroeid tot een begrip in de wereld voor blinde en slechtziende sporters. Overigens zoeken ze nog altijd buddy's om mensen te begeleiden, dus wellicht is het iets voor jou?

Het aanbod in Eindhoven

De meest bekende organisatie voor gehandicapte sporters in Eindhoven en de regio is Eindhoven Gehandicapten Sport (EGS). EGS werd in 1955 opgericht om oorlogsslachtoffers te helpen met revalideren en sporten. Na enkele jaren werd het ook mogelijk voor andere gehandicapten om lid te worden. Bij EGS kan men zwemmen, duiken, bowlen en rolstoeldansen, iedere maandag, dinsdag en woensdag zijn er activiteiten. Ook bekend in Eindhoven is de rolstoelhockeyvereniging GP Bulls. In de zomer, van 24 tot en met 28 augustus organiseren zij zelfs een internationaal toernooi. Wil je meer weten over de diverse mogelijkheden, kijk dan ook eens op de website van Uniek Sporten. Hier vind je het aanbod van alle deelnemende gemeenten, waaronder ook Eindhoven.


Bronnen: oogvereniging.nl, gezondheidsnet.nlallesoversport.nl.

siem van dongen
Op 19-04-2017
Geschreven door: Siem van Dongen
In: Sporten