Sporten in de openbare ruimte: de nieuwe norm

20/02/2017 - 13:00

Maar liefst 41% van de Nederlanders sport in de openbare ruimte, stelde Edith Schippers, onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zo’n twee jaar geleden. Een bewering die bij gemeentes door heel Nederland heel wat heeft aangewakkerd. Zo concludeerde gemeente Eindhoven dat de sportwereld langzaam maar zeker aan het veranderen is en dat het de taak van lokale gemeentes is om hierop in te spelen.

Over de manier waarop gemeentes die taak kunnen invullen, zijn heel wat verschillende opvattingen. Zo pleit Sport & Ruimte, een initiatief dat actuele sportieve en ruimtelijke vraagstukken uit de samenleving combineert, voor een vernieuwende inrichting van de openbare ruimte om mensen te stimuleren tot een actievere levensstijl. In Brussel wordt elk jaar een stadsfeest georganiseerd ter promotie van buitensporten, waarbij deelnemers tot wel veertig sportdisciplines gratis kunnen uitproberen.

Ook Eindhoven is fan!

Ook in Eindhoven zijn ze druk bezig met het implementeren van deze toffe trend. Hier leidde de verschuiving van sportverenigingen naar sporten in de openbare ruimte onder andere tot het (bijna) sluiten van de ijsbaan; iets waar dankzij veel protest gelukkig niets van terecht gekomen is. Naast hardlopen en voetbal, zien we in Eindhoven steeds meer urban sports voorbijkomen. Skateboarden is populairder dan ooit en de meesten kijken er niet meer gek van op als ze een freerunner door de stad zien rennen.

Gezonde levensstijl

De wil om steeds meer buiten te sporten gaat hand in hand met de steeds populairder wordende wens om een gezonde levensstijl na te streven. Mensen hebben het steeds vaker over yoga, mindfulness of bootcamp, en het grootse verschil met voorheen is dat het lijkt alsof we er met zijn allen veel meer plezier in hebben. Of je het nu doet om je cholesterolwaarden op peil te houden, een strakker lijf te krijgen of gewoon lekkerder in je vel te zitten: zolang plezier en beleving maar voorop staan.

Hoe richten we onze stad hierop in?

Er zijn een heleboel verschillende initiatieven, waarbij er vooral wordt geluisterd naar de stadsbewoners. Waar wordt het meest bewogen? Welke sporten zijn het populairst? In Eindhoven zijn er veel groepen – zowel jongeren als ouderen – die samen een hardloopclub beginnen of bootcamp organiseren. Het aanleggen van mooie paden met voldoende trainingsmateriaal speelt daar goed op in.

Ook fietsen wordt een stuk aantrekkelijker wanneer er een overzichtelijk, veilig en aantrekkelijk fietsroutenetwerk door een stad heen loopt. Een schilderachtige route door het bos nodigt wellicht uit tot fietsen, maar het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan het dagelijks leven. Iemand die elke dag naar het werk fietst, zal in de meeste gevallen voor de kortste weg kiezen. Een mooie route door de stad, waarbij je langs winkels, sportparken en andere voorzieningen fietst, is daarbij dus een stuk realistischer.

Verbreding sportaanbod

Samen met verenigingen en de Eindhovense Sportraad werkt de gemeente Eindhoven aan een verbreding van het sportaanbod, waarbij er nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van speciale ruimtes voor hardlopen, wandelen, fietsen en urban sports. De fietscrosbaan van de jonge Joris en Lucas (die inmiddels alweer bijna 2 jaar bestaat) was daar een uitstekend voorbeeld van en laat zien dat de gemeente echt het beste met sportende Eindhovenaren voor heeft!

Door: Eva Menger, Mavens

gastblogger
Op 20-02-2017
Geschreven door: Gastblogger
In: Sportvisie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019