Sport has the power to change the world!

19/12/2014 - 14:45

Wat een eer om te mogen bloggen voor Eindhoven Sport! Ik heb er zin in en hoop op veel interactie en discussie met mijn lezers.

Wat doe jij voor werk?

Laatst vroeg mij iemand: “Wat doe jij voor werk?”. Ik gaf als antwoord: “Ik geef waarde aan sport”. Een eenvoudig antwoord, maar tegelijkertijd een dagelijkse uitdaging. Iedere dag weer zijn wij aan de slag met gemeenten, scholen, zorgorganisaties, woningcorporaties, bedrijven, sportverenigingen om ze waarde aan sport te geven. Nelson Mandela sprak ooit de woorden: “Sport has the power to change the world”. Die woorden inspireren mij iedere dag en geven energie om elke uitdaging aan te gaan.

Waarde aan sport

Maar wat is die waarde dan? Gemeenten en andere overheden subsidiëren sport op allerlei manieren, zowel direct al indirect. Omdat wij als burger geen waarde hechten aan een sportaccommodatie? Een jeugdlidmaatschap bij mijn voetbalclub kost € 77,- per jaar.  Is het lidmaatschap niet meer waard? Een school krijgt gratis ondersteuning van een vakleerkracht sport bij het bewegingsonderwijs. Is deze ondersteuning niets waard dan? En dan heb ik dus nog alleen maar over de financiële waarde. Welke inhoudelijke waarde heeft sport? Maak sport ons gezonder, fitter en vitaler? Zorgt sport voor ontmoeting en participatie? Draag sport bij aan onze leefbaarheid? Zijn we trots op Eindhoven als PSV met 4-3 wint van Feyenoord? Het antwoord op de meeste vragen zal ‘Ja’ zijn. En daar zit nu ook meteen de grootste uitdaging. De inhoudelijke en financiële waarde van sport in balans gaan brengen. Alleen dan krijgt sport en bewegen een volwaardig en duurzaam bestaan.

De knop moet om

Sport moet alle schroom van zich afgooien en de waarde van sport letterlijk gaan vermarkten. De knop moet om. Wie heeft er belang bij een betere gymles, bij vitale en gezonde ouderen, bij leefbare wijken en buurten, bij toekomstbestendige verenigingen? Hoe kan sport bijdragen aan het gemeentemerk? Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe sportvisie van Eindhoven. Draagt de visie bij aan  het merk Eindhoven (Technologie, Design en Kennis), is de visie krachtig en ambitieus of blijft de wereld stil staan met de focus op bezuinigingen en subsidies. Ik wacht in spanning af.

In de komende blogs zal ik mijn ervaringen, kritische beschouwingen en inspirerende voorbeelden delen. Maar ik ga ook graag in op vragen of kritische reacties van de lezers. Samen aan de slag met de inspirerende woorden van Nelson Mandela: “Sport has the power to change the world”.
 

roy simons
Op 19-12-2014
Geschreven door: Roy Simons
In: Sportvisie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019