Sport de luiheid voorbij

23/07/2015 - 14:45

De mens wil zo min mogelijk energie verspillen. Dit heeft alles te maken met de tijd dat we nog veel moeite moesten doen om aan voedsel te komen. Nu is dit niet meer zo. Met één vinger bestuur je de wereld. Vroeger moesten we aardappelen eerst planten, voordat we ze uit de grond konden trekken en konden opeten. Nu hoeven we maar op één knop te drukken en de aardappelen worden in no time bezorgd. Wie gaat ze dan nog zelf poten? Het gevolg: we worden steeds luier gemaakt. Dit terwijl eten nog steeds één van onze primaire levensbehoeften is. En dan het liefst vet en calorierijk voedsel, omdat men vroeger niet wist wanneer er weer eten voorhanden was. Het resultaat is te raden. Maar hoe voorkom je dit? Hoe zorg je ervoor dat mensen toch gaan bewegen?

Fundamentele eigenschappen

Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te kijken naar de actoren van de mens, de reden dat we iets doen. Mensen hebben een aantal fundamentele eigenschappen: we zijn competitief, coöperatief, hygiënisch correctief, speels en dansant. Als je daar op inhaakt, is de kans groter dat een (innovatief) idee daadwerkelijk succesvol wordt en je je doelen bereikt. Een voorbeeld: om ervoor te zorgen dat mensen gaan zwemmen, kun je baantjes zwemmers laten zien hoe snel ze zijn. Hoeveel tijd kost het hen om een baan te zwemmen? Meet het en koppel er een ranglijst aan. Wie wil niet bovenaan die lijst komen staan? Of in elk geval steeds een stukje hoger eindigen en steeds een beetje sneller zijn? De ranglijst maakt zwemmen leuker en spannender en tegelijkertijd verbeteren de prestaties van de zwemmers, wat het baantjes zwemmen effectiever maakt.

Sport is leuk?

Als je aan mij nu vraagt: waarom sporten mensen? Dat is niet omdat ze sporten an sich leuk vinden; je in het zweet werken tot je niet meer kan, of zelfs nog iets verder dan dat. Het is leuk om de competitie aan te gaan, een spel te spelen, te bewegen op muziek of er beter uit te gaan zien. Dat zijn de echte redenen dat mensen gaan sporten. Dit sluit namelijk aan bij onze fundamentele eigenschappen. In alle sporten is dan ook een of meerdere van deze aspecten terug te vinden. Zeg nu eens eerlijk waarom sport jij?

roald van der vliet
Op 23-07-2015
Geschreven door: Roald van der Vliet
In: Sportvisie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019