Schermen, net als op YouTube mama!

12/09/2017 - 15:45

Ruim twee jaar lang zat ik tijdens de zwemlessen van onze kinderen zwetend van de warmte langs de kant. Na het behalen van de zwemdiploma’s, waren we beiden blij! Dit was ook het moment dat onze kinderen zelf een sport mochten kiezen die zij leuk vonden. Dat was voor onze zoon Julian nog best lastig, tot hij opeens meldde dat hij een gave sport had gevonden: schermen! “Hoe kom je dáár nou bij?”, was mijn eerste reactie. Oké, dat hij geen echte voetballer is, had ik ook al door, maar deze keuze had ik niet verwacht. “Gewoon, op YouTube gezien”, zei hij.

Proeflessen

Na wat googelen blijkt dat je bij PSV Schermvereniging drie introductielessen kunt volgen. Fijn, want ik was nog niet overtuigd dat hij wist waar hij aan begon en wat schermen eigenlijk inhoudt. Eens kijken of het echt zo’n elitaire sport is als men zegt en of het ook leuk is. Op dat moment kenden we schermen namelijk alleen maar van YouTube en van de paar artikelen die ik had gelezen. Nooit in het echt gezien en ook nooit zelf gedaan. Maar we wisten wel dat het niet op de drie musketiers zou lijken.

Eerste lessen

De eerste les is heel informatief. Schermles wordt gegeven door een trainer of maître zoals dat met een mooi woord heet in de schermwereld. Na een korte opwarming staan alle kinderen in een rij en gaan ze aan de slag met het voetenwerk; het belangrijkste bij schermen, aldus de maître. Vervolgens mogen alle kinderen een wit pakje aan en pakken zij een dun zwaardje. Mijn zoon krijgt nog wat extra uitleg: want wat moet je met zo’n ‘zwaardje’ doen? Het blijkt eigenlijk een simpel principe: je moet ermee prikken en niet hakken. Hij leerde meteen de eerste schermtermen: zo heet het zwaardje een sabel, prikken heet ‘steken’ en de witte pakken zijn ‘schermvesten’.

Sportplezier

De lessen zijn voor deze jongste leeftijdscategorie op donderdagavond van half 7 tot half 8. Als betrokken ouder kan ik de lessen volgen vanaf het balkon. Iedere les zie ik Julian leren, plezier hebben en vooral een passie voor de sport ontwikkelen. Zelfs thuis komt hij geregeld voorbij geschuifeld om zijn voetenwerk te oefenen. Heerlijk om te zien dat je kind zich goed voelt bij een sport! Het maakt niet uit welke dat is, maar het is duidelijk te zien dat schermen een sport is die Julian ligt. Blij komt hij uit de les en met net zoveel zin kijkt hij uit naar de volgende schermles.

Spelregels leren

De lessen zijn gericht op het beter begrijpen van de fijne kneepjes van het schermen. Dit is goed aangepast aan het denk- en begripsniveau van kinderen. De spelregels waren in het begin niet echt duidelijk, voor mij in elk geval niet. Samen met Julian leer ik mee: wanneer een punt officieel raak is (touche in schermtaal) moet je wel aan bepaalde prikvoorwaarden voldoen, zoals recht van aanval: wie begint met prikken, mag een punt prikken. Als de ander de aanval goed kan afweren, krijgt hij of zij de beurt en mag het punt proberen te prikken.

Blijven groeien

Na een jaartje heeft Julian de basisbeginselen onder de knie. Nu wil hij graag zijn eigen schermvest en handschoen, want tot nu toe gebruiken we het materiaal van de verenging. Dat was wel fijn want de benodigdheden zijn duur in aanschaf en als je kind dan ineens bedenkt dat hij of zij geen zin meer heeft, word je daar niet echt blij van. Nu is daar bij Julian helemaal geen sprake van; zijn doelen worden duidelijker en groter. Meedoen met het JPT (Jeugd Punten Toernooi) en NJK (Nederlandse Jeugd Kampioenschappen) en wie weet wat nog meer! Na jaren aan de zwembadrand gezeten te hebben tot de zwemdiploma’s binnen waren, zit ik dus de komende jaren aan de rand van de sportzaal. Maar dat doe ik graag voor zijn sportplezier!

Door: Jolanda van Zuijdam, Eindhoven Sport.

gastblogger
Op 12-09-2017
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019