Samen staan we sterk: de voordelen van teamsport

12/10/2016 - 11:45

Sporten kan op allerlei manieren: alleen of in een team, krachttraining of cardio, professional of recreatief. En dat is maar goed ook, want iedereen is anders! Het is belangrijk dat je tijdens het sporten in je element bent – dan houd je het immers het langste vol. Weet je nog niet precies welke sport bij jou past? Probeer dan eens een teamsport. Dit heeft namelijk ontzettend veel voordelen.

Het is niet alleen gezelliger. Naast dat sporten in een team een stok achter de deur biedt en daarom motiverend werkt, heeft het namelijk ook een aantal sociale, mentale en fysieke voordelen. En in dit artikel laat ik je zien welke dat zijn.

1. Sociale vaardigheden

Het meest voor de hand liggende voordeel is de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Kinderen die aan teamsport doen, leren hierdoor samen te werken, vriendschappen te sluiten en te communiceren. Maar ook voor volwassenen heeft het op sociaal vlak een aantal voordelen. Zo kom je door te sporten met allerlei verschillende mensen in contact, en leer je jezelf in groepsverband goed kennen doordat je automatisch een bepaalde rol aanneemt. En bovendien is het ontzettend waardevol om je verbonden te voelen met je teamgenoten – of je nu wint of verliest.

2. Mentale krachten

Kinderen die op hockey, voetbal of een andere teamsport zitten, leren al van jongs af aan dat het belangrijk is om doelen te stellen en daar tactisch naar toe te werken, door op elkaar in te spelen. Ook wordt binnen een groep de wil om te winnen versterkt, waardoor mensen die aan teamsport beoefenen automatisch doorzettingsvermogen ontwikkelen. En dan is er nog het leren omgaan met verliezen. Dit is ontzettend belangrijk omdat je zo leert omgaan met teleurstellingen in het leven: een kwaliteit waar je je hele leven wat aan zullen hebben!

3. Fysieke ontwikkeling

Naast de bekende voordelen van sport zoals strakker worden, je cholesterol verlagen en een betere conditie ontwikkelen, is teamsport ook goed voor het ontwikkelen van een aantal fysieke krachten. Zo speelt bij balspellen coördinatie een cruciale rol en ontwikkel je evenwicht, doordat je veel te maken krijgt met het reageren op onverwachtse situaties. Wedstrijden duren doorgaans lang en doordat je in een team niemand wilt teleurstellen en met zijn allen in hetzelfde schuitje zit, is het een uitstekende manier om je uithoudingsvermogen te vergroten. Bovendien leer je in teamverband goed dat je met zijn allen moet oefenen en samenwerken om beter te worden. Een vaardigheid die onder andere tijdens het zoeken van een nieuwe baan erg aantrekkelijk kan zijn. Ideaal!

Nou is het natuurlijk niet zo dat teamsport beter is dan individuele sport: alleen sporten heeft namelijk ook weer zijn eigen voordelen. Om voldoende te bewegen, is het het allerbelangrijkste dat je plezier hebt in de sport die je beoefent. Lijkt het je leuk om mee te doen aan een van de activiteiten in Eindhoven? Bekijk dan de sportkalender!

Door: Eva Menger, Mavens

gastblogger
Op 12-10-2016
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019