Plezier voorop!

12/07/2016 - 09:15

Alles wat ik doe, of het nu in mijn werk of in mijn privéleven is, doe ik altijd vol overtuiging. Ik heb geen standje 50% en de zesjescultuur vind ik echt verschrikkelijk. Tot zover voor veel mensen herkenbaar, denk ik. Het is één van de redenen dat ik in de sportsector ben gaan werken. De wil en drive om iets te bereiken, neemt juist binnen de sport namelijk zo’n prominente plaats in. Tegelijkertijd is beste tip die ik ook ooit kreeg: “Wanneer je iets wilt bereiken, zorg er dan voor dat je plezier hebt in wat je doet.”

Prestatief of breedtesport

Als verenigingsadviseur kom ik bij veel Eindhovense sportverenigingen de discussie tegen of ze nu meer prestatiegericht zijn, of zich juist breder profileren als club voor ‘iedereen’. Voor beide keuzes zijn er genoeg argumenten voor en tegen op te noemen. Daarbij kan het in bepaalde gevallen ook prima samen gaan. De emoties bij discussies rondom dit soort thema’s lopen geregeld hoog op. Hierbij verharden de stellingen niet zelden zodanig dat het er uiteindelijk op neer komt dat goede vrijwilligers, die al jaren taken voor de vereniging verrichten, gedesillusioneerd en uitgeblust de club verlaten. Doodzonde dat dit gebeurt in een tijd dat verenigingen toch al zo’n moeite hebben om vrijwilligers aan zich te binden.

Energieke vrijwilligers

De motivatie van veel mensen om iets te gaan doen, is dat ze er een bepaalde voldoening uit halen. Over het algemeen hebben verenigingen dit heel goed door wanneer het gaat om de sportbehoefte van hun leden. Ze weten dat ze sporten om o.a. sociaal contact te maken, de absolute top te behalen, fit te worden, meer status te krijgen, te ontspannen etc. Wanneer het echter om vrijwilligers gaat, denken veel verenigingen in beperkingen en de belasting van hun leden. Terwijl hier juist zoveel kansen liggen om leden nog meer in hun kracht te zetten. En tegelijkertijd als vereniging een pay-off te krijgen van alle nieuwe energie die het oplevert, als je bij jouw leden (en de mensen daaromheen) op zoek gaan naar wat nu echt hun drijfveer is.

Pleidooi voor meer plezier

De makkelijkste manier om die drijfveer te achterhalen, is door met elkaar in gesprek te gaan. Je kunt hierin super eenvoudig beginnen door simpelweg de vraag eens te stellen: “Wat levert jou nu echt plezier op?”. Op basis van de gesprekken die je als vereniging hierin voert, komt hier een waslijst van verschillende zaken uit naar voren. Een aantal van die zaken kun je misschien direct linken aan taken die er binnen de vereniging liggen. Daarnaast komen er uit de gesprekken waarschijnlijk een heleboel dingen naar voren, waar de vereniging nog nooit bij stil gestaan heeft. Faciliteer die zaken! Zet de mensen in hun kracht om hun plezier en dromen ook via de vereniging na te jagen. Weg met het hokje dat de vereniging er slechts voor de sport is. De vereniging is ontmoetingsplek, een levensstijl, een plek voor gelijkgestemden en bovenal een ideale plek voor inspiratie. Je komt tenslotte toch al voor je plezier naar de sportvereniging, waarom dan niet dat plezier vergroten door nog meer dingen te doen die je leuk vindt en waar je energie uit haalt?

Talentherkenning

Dat je ook mensen van buiten de vereniging enthousiast kan krijgen, heb ik onlangs weer ervaren. Pas geleden hebben we samen met Fontys Sporthogeschool en zeven sportverenigingen uit Eindhoven een traject ‘Verenigingsadvies’ gedraaid. De insteek van het traject was dat ieder groepje van vier derdejaars studenten een analyse van de vereniging maakte, gevolgd door een concreet advies waar de vereniging ook echt iets mee kan. Ik heb zo veel plezier gehad met het begeleiden van mijn groepje studenten bij PSV Waterpolo. Omdat ze zonder vooroordelen en vanuit oprechte interesse het gesprek met de club aangingen en de ruimte kregen om vanuit hun eigen creativiteit en passie een advies te geven, was de uitkomst perfect. Het traject heeft een direct toepasbaar, goed inhoudelijk advies op ledenwervingsgebied opgeleverd. Nog veel fijner, het proces om daartoe te komen, was een feest. Energie alom met alleen maar mensen die vanuit hun eigen kracht samen werkten. Studenten en vrijwilligers die beiden hun kracht en potentieel ontdekten.

Bereik ik altijd mijn doel?

Uitgaande van de stelling in de eerste alinea, dat ik plezier altijd voorop stel binnen hetgeen wat ik doe, kun je de vraag stellen of ik dan wel altijd mijn doel bereik? Het antwoord is: ja en nee. Als de vraag is of ik altijd mijn vooraf gestelde doel bereik, is het antwoord ‘nee’. Is dat erg? Is dat falen? Nee, dat is het niet. Ik behaal namelijk wel altijd het doel dat ik met plezier en energie aan mijn projecten werk. Dat het tijdens een traject voorkomt dat de einduitkomst niet exact gelijk is aan de doelstelling die er vooraf lag, is juist goed. Dat betekent namelijk meestal dat er binnen het traject met een open visie en aandacht voor elkaar is gewerkt. Hoe dan ook, ik heb binnen een project altijd contact gemaakt met de personen, nieuwe ideeën opgedaan en bovenal plezier gehad. Doel bereikt!

mark de weijer
Op 12-07-2016
Geschreven door: Mark de Weijer
In: Sportvisie