In the picture: wielrenner Bert Oosterbosch

17/12/2014 - 14:30

Op zaterdag vier juli 2015 is Nederland voor even het centrum van de wielerwereld. De grootste en zwaarste wielerwedstrijd van het jaar, de Tour de France, start op die dag voor de zesde keer in de historie in Nederland. De Ronde van Frankrijk wordt op gang geschoten met een tijdrit van veertien kilometer door het centrum van Utrecht.

Tijdrijden

Zo snel mogelijk in je eentje van A naar B rijden. Dat is tijdrijden. De race tegen de klok wordt gezien als één van de zwaarste disciplines uit de wielersport. De renners rijden van start tot finish op de limiet. In tijdritten worden gemiddelde snelheden van meer dan 50 km/u gehaald. De beste tijdrijder van Nederland is de 24-jarige Tom Dumoulin uit Maastricht. Bij de tourstart in Utrecht behoort hij tot de topfavorieten. Mocht Dumoulin erin slagen om te winnen, dan wordt hij de eerste Nederlander sinds 1989, die de gele trui draagt in de Tour de France.

Bert Oosterbosch: tijdrijder uit Eindhoven

Ook Eindhovenaar Bert Oosterbosch is in de jaren tachtig van de vorige eeuw een getalenteerd tijdrijder. Hij wint tijdritten in belangrijke koersen als de ronde van Spanje, Parijs- Nice en de ronde van Zwitserland. ‘Rooie Bertje’, noemen ze hem in het peloton, vanwege zijn rode haar. Sportjournalist Guus van Holland noemt hem een lieve jongen met de kracht van een monster in zijn benen. Ondanks die enorme kracht lukt het hem net niet om een tijdrit in de Tour te winnen. Hij is er wel een paar keer dichtbij: derde in 1980 en tweede in 1983.

Successen bij TI-Raleigh

Oosterbosch, geboren op 30 juli 1957 in Eindhoven, debuteert in 1979 bij de professionals. Jarenlang maakt hij deel uit van de beste wielerploeg ter wereld: TI-Raleigh. Onder leiding van ploegleider Peter Post behaalt de Raleigh-formatie het ene na het andere succes. In 1980 weet de ploeg met kopman Joop Zoetemelk zelfs de gele trui naar Parijs te brengen. Daarnaast wint de ploeg elf van de vijfentwintig etappes. Ook Oosterbosch mag de champagne ontkurken. Hij is de beste in de etappe naar Saint Melo. In 1983 komt Oosterbosch zelfs twee keer als eerste over de streep in de ronde van Frankrijk. Hij wint zowel in Nantes als Bordeaux.

Overlijden

Na een hersenvliesontsteking en een slepende knieblessure moet Oosterbosch in 1988 noodgedwongen een punt zetten achter zijn professionele carrière. Een jaar later maakt hij zijn rentree bij de amateurs. Op dertien augustus 1989 komt Oosterbosch als eerste over de streep in Bladel. Het zal zijn laatste overwinning zijn. Vijf dagen later overlijdt hij aan een acute hartstilstand. Bert Oosterbosch wordt slechts 32 jaar oud. Oosterbosch wordt in het bijzijn van vele wielercollega’s begraven in Eindhoven op de rooms-katholieke Begraafplaats O.L. Vrouw van Lourdes. Op zijn grafsteen staat een racefiets afgebeeld.

25 jaar later

In 2014 is het exact 25 jaar geleden dat Bert Oosterbosch overleed. In de media wordt er een kwart eeuw na zijn overlijden nog maar weinig over Oosterbosch gesproken. Een bescheiden jongen uit Eindhoven die verschrikkelijk hard kon fietsen. Op goede dagen versloeg hij de beste renners ter wereld. Hij heeft een erelijst waar wielrenners van nu vaak alleen maar van kunnen dromen.
Bert Oosterbosch is een sportman waar Eindhoven trots op mag zijn.  Helaas overleed hij veel te vroeg. De wielerliefhebbers zullen hem echter nooit vergeten.

pieter vankan
Op 17-12-2014
Geschreven door: Pieter Vankan
In: Sporthelden

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019