Oranje-Rood, het beste van twee werelden?

17/03/2015 - 12:00

Op zondag 15 maart was het een drukte van jewelste rondom het clubhuis van M.H.C. Oranje Zwart. Veel leden van zowel Oranje Zwart als EMHC hadden zich verzameld bij de hockeyclub aan de Aalsterweg om de nieuwe naam van de fusieclub van EMHC en Oranje Zwart te horen. Opgewonden en soms ook grappend werd er gespeculeerd over de mogelijke nieuwe naam. Van PSV, tot HC Oud Eindhoven en HC Mierenhoop (vanwege de drukte in het clubhuis), alles kwam voorbij. Zelfs de uiteindelijke naam heb ik horen noemen. Om 16.30 uur was het eindelijk zover: met een filmpje dat tientallen jaren terug de tijd inging, naar het ontstaan van beide clubs, werd de naam ingeleid. Oranje-Rood, daar stond het. Geen gejuich of geklap, vooral geroezemoes volgde. Van de gezichten van de aanwezigen was af te lezen dat velen moesten wennen aan de nieuwe identiteit. Logisch? Ik vroeg het Carla Bleeker, een van de leden van de werkgroep fusie en communicatie, die zich bezig heeft gehouden met de nieuwe naam en het nieuwe logo.

Bekijk de releasevideo

Sterke combinatie van DNA

Bleeker: “Een nieuwe naam is sowieso wennen voor iedereen. Je bent tot nu toe toch verbonden aan de namen EMHC of Oranje Zwart. En dat wordt in de toekomst Oranje-Rood. Oranje-Rood is misschien wel een zo voor de hand liggende naam, dat niemand hier bij stil heeft gestaan in eerste instantie. Mensen gaan nu pas nadenken over wat de naam eigenlijk betekent. Gelukkig heb ik meer positieve dan echt negatieve reacties gehoord en het logo spreekt enorm aan.” Bleeker zelf is in elk geval erg tevreden met de nieuwe naam. Volgens haar is het een sterke combinatie van het DNA van beide verenigingen. “Je creëert er een balans mee die je met een andere naam niet behaald zou hebben. Vanaf de fusie moeten we de naam een lading gaan geven.”

Tophockey en prestaties versus warmte en gezelligheid

Hoe zorg je ervoor dat de identiteiten van beide verenigingen vanaf 1 juli 2016 ook in de praktijk verenigd worden in Oranje-Rood? “We willen het beste uit het DNA van beide verenigingen vasthouden. Oranje Zwart staat voor tophockey en prestaties, EMHC is vooral geliefd vanwege de warmte en gezelligheid die de vereniging uitstraalt. Als je deze componenten combineert, ontstaat een hele mooie, nieuwe vereniging, die veel mogelijkheden biedt voor de toekomst.” Nu wordt hier al heel erg hard aan gewerkt, geeft Bleeker aan. Zo hebben de verenigingen bijvoorbeeld samen aan de wieg gestaan van Funkeyhockey en de scheidsrechters worden al gezamenlijk opgeleid tot CS+ scheidsrechters (Scheidsrechter Plus).

Dichtbijgevoel behouden

Natuurlijk zijn er ook valkuilen, zo kan een grote vereniging een massaal karakter krijgen, waardoor de persoonlijke benadering verdwijnt. Bleeker: “Dat is een enorm aandachtspunt binnen de werkgroepen die zich bezighouden met de organisatie van de vereniging op gebied van zowel breedte- als tophockey. Er wordt zeker gekeken hoe we persoonlijk betrokken kunnen blijven bij onze leden en hoe we het dichtbijgevoel kunnen behouden.”

Hoe nu verder?

De naam is bekend. En nu? “Samen met de kledingcommissie willen we komen tot een nieuw tenue, een behoorlijk proces. We hebben nu de leden gevraagd om input. Aan de hand hiervan gaan we kijken naar de grootste gemene deler, zodat de sportleveranciers hiermee aan de slag kunnen. Bovendien gaan we voorbereidingen treffen voor 1 juli 2016. Wat gaan we doen als de fusie daadwerkelijk daar is?” Een tipje van de sluier kan Carla Bleeker helaas nog niet geven. Ben je benieuwd naar hoe het verder gaat? Houd de website en de Facebookpagina van Hockeyclub Oranje-Rood in de gaten.

anja schenkels
Op 17-03-2015
Geschreven door: Anja Schenkels
In: Sportvisie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019