OldStars: de ‘sterren’ van vroeger weer aan de bal

05/04/2017 - 13:30

Iedereen kent ze wel. Het kan je opa zijn, je vader of je schoonvader. Ja zelfs je broer of zwager. Over het algemeen zijn ze oud en grijs. Hebben hun beste tijd wel achter de kiezen. Maar oh wee, heb het eens over voetbal en de verhalen komen los. Vroeger…..! Ja vroeger, maar nu? Nu kun je met een aangepaste speelwijze op een kleiner veld ook nog uit de voeten hoor en wel bij het uit Engeland overgewaaide Walking Football; een soort voetbal, speciaal voor 60-plussers. Centraal staat: in beweging zijn en blijven met teamgenoten. Nee, geen leeftijdgenoten. Die anderen zijn immers ouder. Toch?

In beweging blijven

Het bewegen gaat maar net, merk je. Het is niet meer zoals vroeger. De gewrichten zijn wat stroever, de botjes wat brozer, het lijf doet niet wat de geest wil. Maar het is wel vreselijk leuk! Dat voetbalspelletje weer spelen. Met aangepaste spelregels uiteraard. Speciaal voor die 'OldStars'. Want voetbal is een teamsport. Voetbal speel je met kameraden door dik en dun. Daarbij geruggesteund door spelregels. Regels zoals: gij zult niet rennen of gij zult de bal niet boven heuphoogte spelen of gij zult geen sliding meer uitvoeren. Dit alles ter bescherming van eigen lijf en leden en alsook dat van de ander natuurlijk. En dat alles ten faveure van gij zult bewegen! Want ja, dat moeten wij, oudjes: in beweging blijven.

Spelinzicht

Je kan er kleinerend over doen hoor, maar doe het maar eens. Speel dat spelletje maar eens. Dan kom je er wel achter wat spelinzicht inhoudt. Net als in de voeten spelen in plaats van in de loop en ga zo maar door. Je speelt dan vooral met het hoofd in plaats van met de voeten. Toen je jong was, ja toen dacht je niet na en rende je achter die bal aan. Nu niet meer. Nu moet je de bal echt het werk laten doen. Waar het kan. Bij de OldStars gaan we het veld op met in het achterhoofd ‘plezier hebben’. Winnen dat hoort er zeker bij. Maar dat winnen is een gevoelsuiting. Je kunt winnen door meer doelpunten te maken dan je tegenstander. Maar, je kunt óók winnen door plezier in het spel te hebben.

Zelf de sterren van de hemel spelen?

Wil je zelf ook een OldStar worden? Het is de kunst om te weten waar je terecht kunt. In Nederland zijn er momenteel al 83 clubs met een Walking Football team, waarvan 4 in Eindhoven. Ik ben begonnen bij de PSV OldStars. Hier wordt het 20 weken principe gehanteerd. Bij PSV krijg je de opleiding en leer je de spelregels, daarna word je geacht over te stappen naar een Eindhovense amateur voetbalvereniging, onder begeleiding van Sportformule van de Gemeente Eindhoven. Het liefst als team natuurlijk, want in die 20 weken heb je elkaar leren kennen en respecteren. Je kent ieder zijn/haar sterke kant en zij/haar zwakken kant. Vanuit PSV zijn er al teams overgegaan naar Rood/Wit, Unitas'59, VV Gestel en nu DBS. Wat wel belangrijk is: PSV onderhoudt ook het contact na de overstap. Fantastisch! Contact met de OldStars wordt middels regelmatige meetings met twee vertegenwoordigers per club warm gehouden. Ja, om mensen te houden, moet je van ze houden.  

Veel plezier

Tips voor de beginners: wanneer een team eenmaal gestalte heeft gekregen, is het tijd voor de broodnodige fun. Dat moeten presteren dat was eens, nu draait het om presteren met, daarin verwerkt, een flinke portie fun! Heb je plezier, dan heb je al gewonnen. Gaan met die banaan!

Door: Frank Cordromp, blogger ikhebprostaatkanker.blogspot.nl.

gastblogger
Op 05-04-2017
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten