(Na)zomersportblues: tijd voor actie!

12/09/2016 - 23:00

Een drukke dag beginnen of eindigen met een half uurtje hardlopen, geeft de meeste voldoening. Zwemmen is het fijnst als er veel banen beschikbaar zijn en er weinig mensen gebruik van maken: midden op de dag dus. Wielrennen kan eigenlijk altijd, maar is het gezelligste met iemand samen. Sporten is fijn, als je het doet op het moment dat het beste bij jou past. Met dat in het achterhoofd vulde de mijn (werk)agenda zich sinds het begin van dit jaar steeds vaker met vaste sportafspraken. Voor de nodige ontspanning tussen het inspannen door.

De klad erin

Ruim een half jaar lang liep ik netjes drie keer in de week een rondje hard en stapte ik minstens twee keer in de week op de fiets naar het zwembad, voor minstens een kilometer baantjes zwemmen. Af en toe sprong ik op de wielrenfiets om even de wind te voelen en gedachten te laten gaan, of om ondertussen bij te kletsen met een vriendin. Ook de hond kreeg me regelmatig zo gek dat ik nog een rondje extra wandelde. Heerlijk was dat! Zo net voor de zomer kwam de klad er een beetje in. Te warm, te druk, te moe, te veel (werk)afspraken of een combinatie van alles. Een algeheel gevoel van ‘blegh’ nam daarmee langzaam de overhand.

Heilige sportafspraken

Op de vakantiebestemming een paar kilometer rennen ter compensatie van een middagje hangmat, wat gespartel in een riviertje of de zee en een bijna dagelijkse wandeling. Dat was het wel zo’n beetje deze zomer. Niks strakke planning, niks vast stramien, niks lekker even het hoofd leegmaken omdat daarvoor tijd was vrijgemaakt. Zorgvuldig geplande sportafspraken (in de meeste gevallen met mezelf) werden al voor de vakantie steeds vaker en net zo zorgvuldig gecancelled. Of erger nog: ze waren spontaan uit de agenda verdwenen. Nu ben ik totaal niet van de planning. En al helemaal niet van geplande afspraken met mezelf. Maar die sportafspraken…die waren langzamerhand een beetje heilig geworden.

Tijd voor actie

De zomervakantie is intussen officieel voorbij, de vakantiekilo’s hebben zich keurig verdekt opgesteld en de conditie is best wel hard achteruit gerend. Ondanks dat, doet de smoesjesmachine nog volop haar werk. Hoewel het nog lekker nazomert, zijn er genoeg momenten waarop het heerlijk koel is. Warmte is daarmee geen excuus meer. Een paar weken luieren heeft als bijkomend voordeel dat je extra uitgerust bent. En ook de agenda geeft aan dat er ruimte genoeg is om de sportafspraken nieuwe leven in te blazen. Tijd dus om (weer) in actie te komen!

Hoe pak jij het sporten weer op na de zomer? Staan jouw sportafspraken (weer) in je agenda en kom je deze afspraken netjes na? Of ben je meer van sporten als je er zin in hebt? Ik ben benieuwd naar jouw manieren om de (na)zomersportblues te lijf te gaan!

rianne pragt
Op 12-09-2016
Geschreven door: Rianne Pragt
In: Sporten