Modern Besturen: help je sportvereniging verder

13/06/2017 - 10:00

Ik voetbal al enige tijd in het vaandelteam van Unitas’59 in Eindhoven. Sinds enkele jaren heb ik de behoefte om niet alleen te voetballen bij de club, maar ook op een ander vlak een steentje bij te dragen. Lang heb ik gedacht, dat ik dit door trainerschap vorm zou geven. Ik sta echter al zo’n vier keer per week op het voetbalveld en zag het trainerschap meer als iets wat ik na m’n huidige voetbalcarrière wilde doen. Gaandeweg kwam ik erachter dat er ook andere functies bij een sportvereniging vervuld kunnen worden, die mij wellicht aanspreken. Een paar maanden geleden is het één en ander in een stroomversnelling geraakt, doordat de huidig seniorenvoorzitter aankondigde te stoppen aan het eind van dit jaar. Toen mij gevraagd werd om de rol als seniorenvoorzitter op me te nemen, samen met iemand anders, heb ik er eens goed over nagedacht. De conclusie: het zou toch wel een heel leuk en leerzaam en tegelijkertijd verantwoordelijk iets zijn om op bestuurlijk niveau mijn bijdrage te leveren aan een sportvereniging met ruim 1400 leden.

Cursus Modern Besturen

Het begin van mijn rol als seniorenvoorzitter viel toevallig samen met de cursus Modern Besturen. Zo kon ik de lessen die ik bij Modern Besturen leerde, meteen in de praktijk uitvoeren bij mijn vereniging. De cursus Modern Besturen wordt gevolgd door een aantal jonge (toekomstige) bestuurders van verschillende sportverenigingen in Eindhoven. Zo zijn er vertegenwoordigers van verscheidene voetbalclubs uit Eindhoven, maar zijn er ook vertegenwoordigers van o.a een turnvereniging en een korfbalvereniging. Ook iemand van PSV zwemmen, waar er een andere sportcultuur heerst dan de ‘gezelligheidscultuur’ van Unitas’59, volgt de cursus. Het gevolg: interessante discussies tijdens de vijf, naar mijn mening ontzettend interactieve en interessante, cursusavonden. Elke sportvereniging loopt logischerwijs weer tegen andere problemen aan, maar er zijn ook absoluut raakvlakken tussen de verschillende sportverenigingen. Elke vereniging zal op haar manier om moeten gaan met bijvoorbeeld de individualisering en digitalisering van de samenleving en het steeds groter wordende aanbod van vrijetijdsbesteding. Ook de acquisitie van en de communicatie naar leden is iets wat bij veel sportverenigingen een groot punt op de agenda is. Daarnaast zal elke vereniging haar eigen stip op de horizon hebben en hier op een bepaalde manier naartoe willen werken.

Help je sportvereniging verder

Voor de cursus werd ons meegegeven na te denken over een stip op de horizon voor je eigen vereniging. Ook werd ons gevraagd een plan te ontwikkelen om je sportvereniging verder te helpen. Wat betreft voetbal is er volgens mij één aspect wat er echt uitschiet om te verbeteren: de velden. Veruit de meest voorkomende ergernis binnen een voetbalvereniging is de kwaliteit van de velden. Voetbalvelden staan bij een voetbalvereniging natuurlijk aan de basis van het goed kunnen uitoefenen van het spel. Nu begrijp ik dat de velden bij een sportvereniging niet het hele jaar door van perfecte kwaliteit kunnen zijn. Oplossingen om dit probleem aan pakken, liggen ook niet zomaar voor het oprapen. We kunnen echter wel proberen de sport- en voetbalmogelijkheden zoveel mogelijk te optimaliseren en op deze manier de grootste ergernis weg te nemen. Één ding is me namelijk wel bijgebleven van de cursus en in mijn korte bestaan als bestuurder bij een sportvereniging; perfect kun je het als bestuurder nooit doen en vooral niet voor iedereen. Toch is het besturen van een sportvereniging een heel mooi iets. Je kunt zo namelijk anderen zo goed mogelijk hun hobby laten uitoefenen.

Door: Richard Hermans, seniorenvoorzitter Unitas’59. 

De cursus Modern Besturen is een initatief van Brug8 en NOC*NSF. Het is binnen de gemeente Eindhoven ingezet om jonge mensen te stimuleren om bestuurder te worden binnen een lokale sportvereniging. 

gastblogger
Op 13-06-2017
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten