"Met de Lobster kan ik eindelijk zelfstandig duiken"

14/03/2017 - 14:45

Ze is pas 23 en heeft al 9 jaar duik- en snorkelervaring: Maaike Sloots. Bij haar geboorte liep ze een hersenbeschadiging op, waardoor sommige dingen voor haar net wat minder eenvoudig zijn dan voor anderen. Duiken is sinds kort voor Maaike echter veel makkelijker geworden. Hoe? Dankzij de Lobster; een extraatje dat om haar duikflessen wordt geplaatst, waardoor Maaike nu zelfstandig kan duiken. Iets dat voorheen niet kon.

Andersom

9 jaar geleden begon Maaike haar duikcarrière bij Red Lobster Divers, een stichting die snorkelen en duiken mogelijk maakt voor mensen met een beperking. Maaike: “Ik begon eerst met snorkelen, daarna zijn we voorzichtig over gegaan op duiken met perslucht. Al snel werd duidelijk dat ik een rare afwijking heb. Zodra ik mijn duikfles om doe, draai ik op mijn rug. Hierdoor lukte het me niet om zelfstandig te duiken. Ik moest constant vastgehouden worden om recht te blijven. Dat vond ik heel moeilijk om te accepteren.”

Drie begeleiders

“Als ik vroeger ging duiken, gingen er drie begeleiders mee: één om me recht te houden, één om te kijken of het goed ging en eentje als reserve. Ik kon zelf niet vinnen, omdat ik dan mijn begeleiders tegen de schenen trapte. Heel vervelend. Ik weet niet wie toen met het idee kwam voor de Lobster, waarschijnlijk Frans Lobbe, de drijvende kracht achter Red Lobster Divers. Uiteindelijk is hij ontwikkeld en gerealiseerd door een iemand van MIT (Massachusetts Institute of Technology) die stage liep bij ontwerpbureau MMID. Zij hadden een potje voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en hebben zelf de manuren geïnvesteerd. De enige kosten die voor onze rekening kwamen, waren de materiaalkosten. Dat maakte het project voor ons ook haalbaar.”

Zelfstandig zwemmen

Het proefmodel van de Lobster is nu in gebruik en Maaike Sloots is er de koning te rijk mee. “Voor mij is het belangrijkste dat ik recht in het water kan liggen en zelfstandig kan zwemmen. Met de Lobster ging ik meteen als een speer, het hele zwembad rond. Ze brengen me naar beneden, en daarna zwem ik zelfstandig verder. Ik draai niet meer om, fantastisch! Het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven, ik ben veel minder bang dan in het begin. Bovendien kunnen ze me beter begeleiden nu, met één hand kunnen ze me al corrigeren, en ik kan zelf vinnen, want mijn begeleiders zwemmen gewoon naast me.” Tot op heden heeft Maaike de Lobster voornamelijk in het zwembad gebruikt en bij een duik in Zeeland, maar ze kijkt er naar uit om hem te testen op de Nederlandse Antillen.

anja schenkels
Op 14-03-2017
Geschreven door: Anja Schenkels
In: Innovatie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019