Meeste voetbalclubs in Noord-Brabant spelen in het geel

15/12/2015 - 10:45

Geel is de populairste kleur op de Brabantse voetbalvelden. Dat blijkt uit een onderzoek van beslist.nl, dat onderzoek deed naar de clubkleuren van Nederlandse voetbalclubs op basis van data van de KNVB. Maar liefst 56 van de 388 (14,4 procent) voetbalclubs in Noord-Brabant spelen in een geel tenue. Blauw is de op één na populairste kleur (10,6 procent), gevolgd door rood (9,5 procent).Elke voetbalclub heeft zijn eigen logo en clubkleuren. Rood en wit zijn de populairste clubkleuren. Bijna 20 procent van de Nederlandse voetbalclubs spelen in rode of rood-witte voetbaltenues. Ook blauw-wit (9,5 procent), effen wit (9 procent) en blauwe shirts (8,7 procent) komen veelvuldig voor op de Nederlandse amateurvoetbalvelden. 

Oorsprong van clubkleuren

Al jarenlang tonen voetbalfans door het dragen van clubkleuren aan dat ze bij een bepaalde voetbalgemeenschap horen. Echte supporters voelen zich emotioneel verbonden met de shirtkleur van hun club. Over de oorsprong van clubkleuren bestaan talloze theorieën. Zo zouden clubkleuren verwijzen naar een stad: rood van Amsterdam, groen van Groningen en blauw van de golf van Napels. Volgens een andere theorie staat rood symbool voor het bloed van Christus en wordt deze kleur dan ook vaak gebruikt door van oorsprong katholieke clubs. Ook groen zou symbool staan voor katholieke clubs, terwijl blauw juist weer een tegenhanger zou zijn van katholieke voetbalclubs.

Kleuren per provincie

Er zijn duidelijke regionale voorkeuren als het gaat om clubkleuren. Zo spelen de meeste voetbalclubs in Noord-Brabant in een geel shirt (14,4%), terwijl deze kleur in Overijssel en Flevoland niet eens tot de acht meest gekozen clubkleuren behoort. In Gelderland is rood de populairste kleur (11,7% procent) en in Noord-Holland en Zuid-Holland spelen opvallend veel clubs in witte shirts (respectievelijk 12,6 procent en 12,5 procent). Ook in Utrecht spelen de meeste clubs in het rood (13 procent), gevolgd door de kleurencombinaties rood-wit (11,5 procent) en blauw-wit (11,5 procent).

Geel populairste kleur in Noord-Brabant

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de gebruikte clubkleuren binnen de provincie Noord-Brabant.

Kleur Aantal Percentage
Geel 56 14,4%
Blauw 41 10,6%
Rood 37 9,5%
Rood/wit 36 9,3%
Blauw/wit 35 8,5%
Oranje 33 8,1%
Wit 24 6,2%
Groen/wit 21 5,4%

 

Felle kleuren

Diverse studies laten zien dat er een verband bestaat tussen de kleur van het shirt en de prestaties van een club. Zo zouden de spelers van teams met lichtgekleurde shirts elkaar beter weten te vinden in het veld en meer succesvolle passes versturen. Teams die in het wit of met felle kleuren spelen, zouden meer kans hebben om te winnen. Spelers van deze teams zouden elkaar namelijk beter herkennen. Deze trend lijkt te worden doorgezet bij de kleuren van voetbalschoenen. Waar een gekleurde voetbalschoen voorheen een unicum was, zijn nu juist de zwarte kicksen behoorlijk zeldzaam op de Nederlandse velden. Meer informatie over clubkleuren in het Nederlandse en Brabantse voetbal? Bekijk dan de Clubkleuren Infographic van beslist.nl.
 

gastblogger
Op 15-12-2015
Geschreven door: Gastblogger
In: Sportvisie