Marathon Eindhoven: van start tot finish!?!

28/09/2017 - 11:45

Zondag 8 oktober is het weer zover: de marathon van Eindhoven! Na het recordaantal deelnemers aan het eendaagse sportevenement vorig jaar, zijn de afstanden dit jaar verspreid over twee dagen. Een echt Eindhovens marathon-weekend dus! Neem jij ook deel aan één van de afstanden dit jaar? Lees dan zeker even verder, voor de laatste tips & tricks!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ieder jaar zie ik, als sportfysiotherapeute, in de maanden voor de marathon veel lopers voorbij komen in de praktijk. Sommigen met blessures, maar velen ook met vragen over hun voorbereiding of over het voorkomen van blessures. Wat me opvalt, is dat veel lopers steeds bewuster met hun voorbereiding bezig zijn. En dat zie ik natuurlijk graag, want met een goede voorbereiding kan heel veel ellende voor, tijdens en na de marathon voorkomen worden. Natuurlijk zie ik (helaas...) nog steeds blessures die ontstaan zijn doordat mensen te hard van stapel zijn gelopen aan het begin van hun training. Vaak bij voorkeur ook nog op 'verkeerde' schoenen, een gebrek aan looptechniek en zonder benul van enige trainingsopbouw. Maar waar ik een aantal jaar geleden zag dat veel lopers zich letterlijk en figuurlijk stuk liepen, voor ze ergens aan de bel trokken voor hulp, ben ik nu juist veel vaker bezig met het preventief begeleiden van fanatieke lopers.

Een goed team

Als sportfysiotherapeut word ik misschien wel 'specialist in bewegen' genoemd, maar een marathonloper begeleiden doe je niet alleen. Er zijn zoveel meer dingen van belang dan alleen een rondje lopen, wanneer het gaat om de begeleiding van een sporter die als doel heeft om een (halve) marathon te lopen. Een samenwerking met loopgroepen of looptrainers kan een eerste stap zijn. Voor een echt goede begeleiding ga ik echter vaak nog een stapje verder. Hoe voorkom je bijvoorbeeld de man met de hamer, door te letten op je voeding? En hoe zorg je ervoor dat je lijf ook daadwerkelijk fysiek klaar is voor een dergelijke inspanning?

De laatste tips voor een mooie marathon

De beste tip die ik je kan geven, is: luister naar je lichaam. Ben je nog herstellende van een blessure en twijfel je of je al fit genoeg bent voor deelname aan de (halve) marathon? Ga dan niet ten koste van alles toch als een gek van start, maar beoordeel goed of het verstandig is. Blijf je echt twijfels houden, dan zegt juist dat waarschijnlijk al genoeg... Blijf niet lopen met allerlei pijntjes, maar trek tijdig aan de bel bij een sportfysiotherapeut of sportarts. Zij kunnen je helpen om volgend jaar je doel wel te behalen!!

Tot slot ook nog wat extra tips van een aantal andere experts op het gebied van sportbegeleiding.

Laurens Groenendijk

Laurens Groenendijk, looptrainer en specialist in loopanalyses (SportFocus040), helpt je graag je doel te bereiken met een goede trainingsbegeleiding/-opbouw:

Tip 1: Rust voldoende uit in de laatste twee tot drie weken voor de marathon. Zorg voor een goede afbouw in je schema, vooral in trainingsomvang. Het gevoel dat je 'te weinig' doet in deze periode hoort erbij, maar houd de discipline en de handrem erop.

Tip 2: Ga je voor de volle 42 kilometer en 195 meter, dan is een snele halve marathon een goede laatste prikkel, enkele weken voor de hele marathon. Het geeft je tevens een goed beeld over of je in vorm bent of raakt, en wat je kunt verwachten bij de hele marathon.

Tip 3: Heb vooral plezier in je voorbereiding, ook in je laatste weken. Het is geen moeten, maar mogen!

Dominique Maan

Sportdiëtiste Dominique Maan geeft je daarnaast nog wat laatste voedingstips om de marathon succesvol uit te lopen:

Tip 1: Eet de laatste grote maaltijd minimaal twee uur voor de marathon. Om voldoende energie te hebben tijdens het lopen, is het goed om een uur voor de marathon nog een tussendoortje te nemen zoals een portie fruit, een snee brood met mager beleg of een mueslireep.

Tip 2: Voldoende drinken is erg belangrijk. Dit kan lastig zijn tijdens het hardlopen, maar is wel te trainen. Op het moment dat er 2% vochtverlies (2% van het lichaamsgewicht) optreedt, verminderd de prestatie. Probeer daarom bij zoveel mogelijk waterpunten (iedere 15 minuten) een bekertje water of Isotone sportdrank te drinken.

Tip 3: Na de marathon is het belangrijk om goed te herstellen. Hiervoor heeft het lichaam eiwitten en koolhydraten nodig. Een voorbeeld van een goede herstelmaaltijd is 250 ml magere kwark met een portie fruit.

Onhaalbaar doel

Is jouw doel helaas toch net niet haalbaar? Niet getreurd, volgend jaar komt dit leuke evenement gewoon weer terug naar Eindhoven! Misschien hoor jij vanaf dan ook bij de groeiende groep van goed voorbereide lopers, en haal je volgend jaar je doel wel. Zoals je ziet zijn er voldoende experts op het gebied van sportbegeleiding in Eindhoven, dus schroom niet om ons om hulp te vragen. Een goede begeleiding is maatwerk, want iedere loper is anders!

Succes en veel loopplezier!

linda van maanen
Op 28-09-2017
Geschreven door: Linda van Maanen
In: Sporten