Kemphanen stranden tijdens carnavalsweekend

20/02/2015 - 13:45

Het komende weekend zal het Nederlandse ijshockey verder gaan met de nationale playoffs. De beste vier ploegen hebben zich geplaatst voor het toetje van het ijshockeyseizoen. De kers op de taart is natuurlijk het WK IJshockey in Eindhoven in april. Het ijshockey seizoen begon in oktober van vorig jaar heel rumoerig en met veel problemen. De competitie ging van negen teams in 2011, naar zeven teams in 2012 en 2013. Dit jaar begon de competitie zelfs met vijf teams en een aantal teams begonnen met financiële problemen. Lang leek het alsof de competitie niet door zou gaan, omdat de Eaters uit Geleen, de kampioen van 2011, niet de financiële middelen had om mee te doen. Hierdoor was het ook voor de Kemphanen uit Eindhoven een zware strijd om overeind te blijven, want met vier teams was er voor de Kemphanen een reden om zich terug te trekken. Na onzekere tijden en een bekertoernooi met een overduidelijke winnaar, de Trappers uit Tilburg, begon het reguliere seizoen met vijf teams en waren de financiële problemen even verleden tijd.

Kemphanen getipt als outsider

Aan het begin van het seizoen gaf IJshockey.com een overzicht van alle deelnemers in de competitie en werden de Kemphanen nog gezien als een team dat zou kunnen verrassen, maar het verliep toch iets anders. Voor de Kemphanen was het een moeilijk bekertoernooi, waar geen punten werden gepakt en het team puntloos onderaan eindigde. Toch was er sprake van een stijgende lijn, het team werd steeds sterker. Ook werden er in de loop van het bekertoernooi versterkingen gehaald die het team een kwaliteitsboost moesten geven. Aan de start van het reguliere seizoen begonnen de Kemphanen slecht, maar betere resultaten volgden. Het begon spannend te worden voor de onderste teams in de competitie. De competitie begon met vijf teams, waarvan zich vier teams kwalificeren voor de playoffs. Hier gaan de teams in een knock out systeem strijden voor de nationale ijshockeytitel. De bovenste twee teams, de Tilburg Trappers en de UNIS Flyers uit Heerenveen, waren veel te sterk voor de onderste drie teams, de Geleen Eaters, HYC uit Herentals (België) en de Eindhoven Kemphanen. Hierdoor ontstond er echter wel een leuke, onderlinge strijd tussen de bovenste twee teams en onderste drie teams.

Spannend tot de laatste wedstrijden

De Trappers waren de gedoodverfde winnaars voor de titel, maar de UNIS Flyers kwamen steeds beter voor de dag en bleken gelijkwaardig en zelfs beter dan de Tilburg Trappers. De Flyers eindigden bovenaan en kregen het beste uitgaanspunt voor de playoffs. De Flyers en Trappers moesten daarna nog even wachten op hun tegenstanders. De strijd onderaan bleef lang spannend; alle drie de teams hadden kans op die laatste twee tickets voor de playoffs. De Eindhoven Kemphanen moesten tijdens het carnavalsweekend winnen van HYC om nog een kans te maken. Dit leek te gaan lukken met een 1-3 voorsprong richting de laatste periode. Toch bleken de Belgen te sterk. Ze schoten de playoff dromen van de Kemphanen aan flarden door vier doelpunten te scoren. HYC en de Eaters kwalificeerden zich voor de playoffs.

Komend seizoen titelkandidaat?

De Kemphanen gingen van een kansloos team in een puntloos bekertoernooi naar een serieuze kandidaat voor de playoffs in het reguliere seizoen. Het seizoen duurde misschien een periode te lang voor het jongste team uit de competitie, maar in Eindhoven staat er nog een groot ijshockeytoernooi op de agenda het WK IJshockey. Voor de Eindhoven Kemphanen is het seizoen jammer genoeg voorbij. Het team moet zich gaan focussen op het komende seizoen. In het Nederlandse ijshockey staan er een aantal veranderingen op de plank voor komend seizoen. Misschien zorgen die ervoor dat de Eindhoven Kemphanen volgend jaar opeens gebombardeerd worden tot titelkandidaat? De beste twee teams van dit seizoen (de Flyers en de Trappers) gaan waarschijnlijk volgend jaar hun wedstrijden spelen in een lagere Duitse competitie, waar ze meer weerstand krijgen. Ook zullen er meer teams worden toegevoegd aan de Eredivisie. Een aantal teams uit de Eerste Divisie, een divisie lager, hebben zich hiervoor aangeboden. De plannen hiervoor staan nog in de koelkast tot de playoffs zijn gespeeld en de Nederlandse ijshockeykampioen is gekroond. Zeker is in elk geval dat komend jaar voor de Kemphanen belangrijk jaar gaat worden. IJshockey heeft mij overtuigd als een spannende en spectaculaire sport. Ik volg de sport al sinds mijn schoonbroertje werd gepresenteerd als de reserve doelman van de Eaters uit Geleen in 2011. Dit seizoen heb ik ook gelet op de Eindhoven Kemphanen. Het was duidelijk te zien dat het team steeds beter ging spelen. IJssportcentrum Eindhoven is een prachtig stadion dat meer toeschouwers verdient. Dit jaar moet gezien worden als een overgangsjaar van de bekerwinnaar van 1986. De Kemphanen moeten komend seizoen meedoen om de prijzen.

Wedstrijd bijwonen

Nieuwsgierig geworden? Van 13 tot 19 april speelt het Nederlands ijshockeyteam in Eindhoven in het Wereldkampioenschap Divisie 1, groep B voor een plaats in de hoogste divisie van het Nationale IJshockey. Kom dat zien! Daarnaast: houd de Kemphanen in de gaten en kom zeker een wedstrijd kijken. Voor vijf euro kun je al kijken naar 's werelds snelste teamsport!

jay jay janssen
Op 20-02-2015
Geschreven door: Jay Jay Janssen
In: Sportvisie