Jonge Kemphanen als underdog naar de laatste vier

06/03/2015 - 12:15

Eindhoven Kemphanen, het ijshockeyteam van Eindhoven, streed lang om de laatste playoff plaatsen, maar kwamen net te kort tijdens de laatste wedstrijden in de Eredivisie. Het tweede team van Eindhoven Kemphanen speelt een divisie lager, in de eerste divisie, en was ook tot de laatste competitiedag volop in de strijd om een ticket voor de playoffs. Dit team is een combinatie van talenten van de Kemphanen en studenten van het Nederlands IJshockey Academie (NIJA). Het team vol talenten pakte een zevende plek om het in de playoffs op te nemen tegen de, als tweede geplaatste, Hotwing Panters uit Zoetermeer. Het Eredivisieteam van de Eindhoven Kemphanen geniet van een vakantie na een zwaar seizoen zonder toetje in de playoffs. Drie jonge spelers konden echter meteen aansluiten bij het combinatieteam van de Kemphanen en de NIJA. Zij moesten hun vakantie nog even uitstellen.

Kemphanen/NIJA 2.0

De drie talenten Boet van Gestel, Raymond van der Schuit en Danny Stempher lieten zich meteen gelden tijdens het laatste duel van de reguliere competitie met een 3-6 verlies tegen Den Haag. Den Haag eindigde op evenwel op de eerste plaats. Van Gestel had een mindere wedstrijd met vele strafminuten, maar van der Schuit (twee assists) en Stempher (doelpunt en assist) waren belangrijk voor het team. Ondanks het verlies konden de jonge Kemphanen met een goed gevoel richting de playoffs. Daar stond hen een tweeluik tegen de Hotwing Zoetermeer Panters te wachten, een team dat maar twee wedstrijden verloor in de reguliere competitie. Het team uit Zoetermeer was veruit de favoriet in het duel en won de eerste wedstrijd thuis met 4-3. Eindhoven Kemphanen liet echter zien dat het sterker was geworden. Stempher (twee doelpunten) was een van de uitblinkers.

De verrassing in de playoffs

In de tweede wedstrijd in Eindhoven lieten de talenten van het Eredivisieteam van de Kemphanen zien waarom ze mee mochten doen met de 'grote' jongens. De nummer zeven in de reguliere competitie won met duidelijke cijfers van de Zoetermeer Panters: 7-2. Stempher met twee doelpunten en twee assists en van der Schuit met een doelpunt en drie assists waren de sterspelers. Zij hielpen hun team naar de laatste vier in de playoffs. Het team van Zoetermeer Panters won in de reguliere competitie twee keer nipt van Eindhoven (5-6 in overtime en 5-3), maar staat na een succesvol seizoen met lege handen. In een artikel over de wedstrijd in het Algemeen Dagblad lieten de supporters van Zoetermeer horen dat ze niet blij waren met die 'nieuwe' spelers van de Kemphanen. De supporters vonden dat ze niet mochten meedoen. Een enkeling vond het zelfs competitievervalsing. De spelers gaven zichzelf echter de schuld van de uitschakeling.

'Iedereen die speelde, mochten spelen.'

Hetzelfde beeld is te zien in de eerste divisie van het voetbal (Jupiler League) waar de jeugdteams van PSV, Ajax en FC Twente vorig seizoen zijn toegevoegd aan de competitie. Ondanks van tevoren afgesproken regels, waren veel teams niet blij als er spelers van het eerste team meededen me het jeugdteam. Ook hier werd dan 'competitievervalsing' geschreeuwd. In Spanje speelt Barcelona B al jaren in de Segunda Division en dat is een divisie lager dan het welbekende eerste team. Hier zijn de regels heel duidelijk, waar beide teams niet in dezelfde competitie kunnen uitkomen (in dit geval ook niet in de beker). Spelers mogen alleen wisselen van team tijdens bepaalde perioden, zodat een van een blessure terugkerende Messi niet even een paar wedstrijden meepakt bij Barcelona B. In Nederland is dit nieuw en mogen spelers vaker van team wisselen. Er zijn wel bepaalde regels: per duel mogen er drie dispensatiespelers boven de 23 jaar meedoen. De rest moeten tussen de 16 en 23 jaar zijn. Hierbij is toegevoegd dat een spelers die meer dan vijftien wedstrijden heeft gespeeld, voor het eerste elftal niet meer mag uitkomen voor het jeugdteam. Voor het ijshockey geldt tot nu toe alleen de regel dat de speler 19 jaar of jonger moet zijn. Dus zoals een speler al zei in het artikel van het AD: 'Iedereen die speelde, mochten spelen.'

Duidelijke regels

Ik begrijp heel goed dat het moeilijk is als je team verliest als je topfavoriet bent, maar de regels bij het ijshockey zijn toch behoorlijk strikt. De drie talenten die meededen bij het Eredivisieteam horen qua leeftijd eigenlijk in het eerste divisie team. In het Nederlands voetbal is dit iets anders, waar sterspelers die ouder zijn, gewoon mee kunnen doen met de talenten. Dit is nog voordat ze vijftien wedstrijden in het eerste elftal hebben gespeeld. De jeugdteams zijn toegevoegd aan de competitie om de jeugd de kans te geven tegen sterkere oppositie. Dit wordt teniet gedaan als er dispensatiespelers meedoen. Natuurlijk is het handig om je geblesseerde speler de kans te geven om speelminuten te maken, maar dat gaat ten kosten van het talent dat op die positie staat. Natuurlijk kunnen de jeugdteams niet promoveren, maar die spelers willen het beste uit hun seizoen halen en dat kan niet als ze plaats moeten maken. Bij de tegenstanders is de klassering wel heel belangrijk en is het heel moeilijk om tegen Jong PSV te spelen, waar bijvoorbeeld Depay, Wijnaldum en Bruma meedoen als dispensatiespelers. Competitievervalsing is het natuurlijk niet, maar Eindhoven Kemphanen is wel een stuk sterker met die drie talenten. De spelers 'horen' eigenlijk in het jeugdteam ondanks dat ze ondertussen de kwaliteiten hebben om mee te doen in de Eredivisie. Het is mijns inziens echter beter om de spelers die (ondanks hun leeftijd) vaste waarden zijn in het eerste team, de regel te geven dat ze na een aantal wedstrijden niet meer speelgerechtigd zijn om voor het tweede team te spelen. Dit om het geroep om 'competitievervalsing' te voorkomen.

De weg naar de finale

Het Kemphanen/NIJA team speelt deze vrijdag in Den Haag de eerste wedstrijd. De tegenstander in de halve finale vindt ook dat ze, ondanks dat Eindhoven versterking heeft gehad, nog steeds favoriet zijn en dat het niets uitmaakt voor hun tweeluik tegen de Eindhovenaren. Zondag is al de tweede en beslissende wedstrijd in Eindhoven. Om 17.00 uur strijden de teams in IJssportcentrum Eindhoven om een plaats in de finale. Voor € 5,- euro kun je al gaan kijken naar deze spannende halve finale wedstrijd. Juich de underdog toe en help hen die beker binnen te slepen!

jay jay janssen
Op 06-03-2015
Geschreven door: Jay Jay Janssen
In: Sportvisie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019