#JeSuisCharlie

12/01/2015 - 14:15

De wereld is vorige week weer een stukje minder mooi geworden met de walgelijke aanslagen in Parijs. Extremisten die erop uit zijn om de tegenstellingen tussen de verschillende culturen en bevolkingsgroepen in de maatschappij te vergroten. Aan de ene kant laten de vele openbare bijeenkomsten waarbij mensen zij aan zij in saamhorigheid steun betuigen aan de slachtoffers en overlevenden zien dat we dit als samenleving gezamenlijk afkeuren. Aan de andere kant zie je echter ook dat anderen de stellingen innemen en de toon van het debat verhard, waardoor intolerantie weer meer voedingsbodem krijgt.

De wereld mooier maken

De reden dat ik in de sport ben gaan werken is omdat sport vaak ontzettend puur en vol emotie beleefd wordt. Daarnaast denk ik dat sport een super middel is om de wereld weer wat mooier te maken. Als de dag van gisteren kan ik me diverse sportmomenten in mijn leven tot in detail herinneren en ervaar ik opnieuw de vreugde die ik daaraan heb beleefd. Ik denk dat dit voor ontzettend veel mensen opgaat en dat we nog bewuster van die kracht van sport gebruiken moeten maken.

Nelson Mandela

Eén van de mooiste en bekendste voorbeelden van hoe sport gebruikt kan worden om de wereld mooier te maken, is voor mij het verhaal van hoe Nelson Mandela de door Apartheid verscheurde bevolking van Zuid-Afrika samen wist te brengen middels het nationale rugbyteam. Als je de schitterende film Invictus, die dit verhaal vertelt, nog niet gezien hebt, dan is dit een absolute aanrader. De inmiddels legendarische quote van Mandela is niet voor niets door zowat de gehele sportwereld geadopteerd.

Dichter bij huis

Maar ook dichter bij huis zijn er genoeg voorbeelden te noemen die deze kracht van sport om mensen te verenigen, laten zien. Zo kan gewoonweg de beleving, van het samen naar sport te kijken, al genoeg zijn. Persoonlijk vond ik het bijvoorbeeld geweldig om tijdens de afgelopen WK’s voetbal de wedstrijden van Nederland te volgen. Wildvreemden die elkaar in de armen vallen bij een doelpunt, mensen die dag en nacht verschillen en gezamenlijk feest vieren, wedstrijdspanning die omslaat in ongekende vreugde, prachtig! Maar ook het gemak waarmee je bijvoorbeeld contact krijgt met (hang)jongeren door met een bal een pleintje op te lopen en ze uit te dagen voor een potje voetbal, is onbeschrijfelijk mooi. Ik zou zeggen probeer het gewoon eens.

Verenigingen die verbinden

De Eindhovense sportverenigingen waarbij ik als verenigingsadviseur actief ben, geven mij gelukkig dagelijks de bevestiging dat drama's zoals nu in Parijs excessen zijn waarin het gros van de mensheid zich niet herkent. Dat kan ook niet anders want deze vrijwilligersorganisaties brengen constant mensen samen waarbij ras, cultuur, geslacht, kleur, etc. er niet toe doen. Enerzijds vanuit de kerntaak samen sporten, wat automatisch leidt tot die sociale verbinding. Anderzijds ook steeds meer door bewust speciale trajecten op te starten gericht op o.a. het vergroten van de kansen van kwetsbare groepen in de samenleving, het bevorderen van duurzaamheid, een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid, etc. Sport kan in veel gevallen juist die katalysator zijn, en is dat dus ook al regelmatig. Om een nog beter beeld te geven van wat er zoal voor mogelijkheden zijn, zal ik in mijn volgende blog ingaan op een aantal individuele trajecten vanuit sportverenigingen.

Samen staan we sterk

Als idealist geloof ik een wereld waarbij we met elkaar in gesprek blijven en zelf de verantwoordelijkheid nemen om dichter tot elkaar te komen. Dat is een kwestie van geven en nemen. De ene keer zal dit een stuk makkelijker gaan dan de andere. Maar wat we in mijn ogen ten alle tijden moeten voorkomen, is dat we elkaar uitsluiten. Sport is mijn middel om het gesprek met elkaar aan te gaan. Ik daag je bij deze uit om op zoek te gaan naar hoe jij de wereld een beetje beter kan maken...en als sport daar een rol in kan spelen, weet je wie je hierbij altijd mag betrekken.

mark de weijer
Op 12-01-2015
Geschreven door: Mark de Weijer
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019