IJshockey, een schone sport met ijzingwekkend veel actie

01/12/2016 - 16:30

De krant staat er op dit moment vol mee: schandalen in en om de sport. Wat zou het heerlijk zijn als je kinderen een sport kunt laten beoefenen, waarmee ze weinig risico op blessures lopen en doping eigenlijk zinloos is. Een sport ook waarbij rubberkorrels eenvoudigweg niet voorkomen en chloordampen evenmin. Een sport waarin kinderen in teamverband leren te incasseren, zichzelf tot het uiterste uitdagen en waarbij het geheel belangrijker is dan de eenling. Een sport die zelfs leuk is, om mee te beginnen als je geen kind meer bent... IJshockey is er voor iedereen!

Jong beginnen, toch?

In Eindhoven zijn er verschillende mogelijkheden om aan ijshockey te doen. Vroeger stond ijshockeyvereniging Eindhoven Kemphanen voor deze ijssport in competitieverband. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden. Jongere kinderen kunnen meedoen met de ijshockeyschaatsschool op zaterdagmiddag. Oudere geïnteresseerden kunnen soms in een jeugdteam, maar vaak ook in recreatieteams terecht. Het grootste verschil zit 'm in de mate van fysiek contact. Als je heel stevig op je schaatsen staat, kun je ook meer opvangen, dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar... en dat hoeft dus ook niet! Ook niet als je wat ouder begint. Loop anders eens binnen bij de schaatsshop bij IJssportcentrum Eindhoven, daar is altijd wel iemand die je een tip kan geven over een bepaald (recreatie)team.

Gewoon met een stick tegen een puck knallen

Zodra het buiten wat langer heeft gevroren, komen de schaatsen, sticks en pucks overal vandaan. Er wordt een baantje aangelegd en met vier schoenen op het ijs zijn de 'goals' gereed. Toch hoef je niet te wachten tot het buiten vriest: zolang IJssportcentrum Eindhoven geopend is, bestaat de mogelijkheid om op veel middagen te ijshockeyen op een trainingsbaan. Veel frisse lucht gegarandeerd én een dak boven je hoofd. Voor goals is gezorgd. Een paar handschoenen en een (fiets)helm zijn voor de beginnende schaatser aan te raden.

Bekijk de openingstijden

Ja, maar ik ben geen jongen...

Of je nou naar het dames- of herentoilet gaat, maakt voor ijshockey niets uit. Ook meisjes beleven veel plezier aan de ijshockeysport en doen bijvoorbeeld in de jeugdteams van de Kemphanen gewoon mee. Er is overigens een erg sterk Nederlands Damesijshockeyteam! Ook bij sommige recreantenteams komt een paardenstaart onder de helm uit. Ben je een meisje, een vrouw of misschien wel een echte dame met een geheime ijshockeywens? Kijk eens of je een Eindhovens team kunt vinden, waar je een keertje kunt meedoen, zoals IJshockeyvereniging Eindhoven Kemphanen, 'Team Joe Bar' (recreactief ijshockey in teamverband) of het studenten ijshockeyteam van TU/e en Fontys.

Is ijshockey niet kei gevaarlijk?

Nee, eigenlijk is ijshockey niet gevaarlijk. Als je bij een vereniging ijshockeyt, zal je ook een bijbehorende uitrusting dragen. Die zorgt ervoor dat erg veel sportleed aan je voorbij gaat: geen noppen in je been, geen kapotgetrapte enkels en gewrichten die ook na twintig jaar prima meekunnen. Bovendien geldt voor alle spelers onder de achttien: een gaaf gebit door het verplicht masker. Wie van jongs af deze sport beoefent, wordt op veel atletische vaardigheden aangesproken. Je lijf ontwikkelt een ongekende stevigheid en té ruw spel wordt sowieso door elke scheidsrechter resoluut bestraft. We houden het dus leuk.

Door: Wayne

gastblogger
Op 01-12-2016
Geschreven door: Gastblogger
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019