I want to ride my bicycle

22/06/2015 - 14:00

Als ik in het buitenland ben, lach ik me altijd rot om de fietsende medemens: hakken op de trappers, zadel op de laagste stand en fiets in de lichtste versnelling. Wij Nederlanders doen dat dan toch een stuk beter over het algemeen. En met succes, want begin deze week was het groot in het nieuws: Nederlanders leven door al dat gefiets gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking.

Nine million bicycles in Beijing

Katie Melua zong in 2005 een liedje over dit enorme aantal fietsers in de Chinese hoofdstad Beijing, maar nergens ter wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland. Zo’n 85% van de Nederlanders heeft een fiets, vaak zelfs meerdere. In totaal staan er in ons kleine kikkerlandje blijkbaar zo’n 22 miljoen fietsen. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht bleek dat de gemiddelde Nederlander zo’n 75 minuten per week op de fiets zit. Die inspanningen zouden volgens de Utrechtse onderzoekers zo’n 11.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar schelen en gemiddeld leven Nederlanders ongeveer een half jaar langer doordat ze regelmatig fietsen.

Tour de France

Zelf ben ik eigenlijk helemaal niet zo’n fietser, maar binnenkort kan ook ik er even niet meer onderuit. Dan gaan we weer massaal drie weken lang op tv kijken hoe andere mensen fietsen. Want nog iets meer dan een week en dan gaat ie weer van start: de Tour de France. En waar? Juist ja, in Nederland!

linda van maanen
Op 22-06-2015
Geschreven door: Linda van Maanen
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019