Hoe begeleid je Olympische sporters medisch naar de top?

07/03/2016 - 15:00

Het St. Anna Ziekenhuis en TopSupport zijn deze zomer opvallend vertegenwoordigd op de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Cees-Rein van den Hoogenband is chef-arts van de hele Olympische ploeg, orthopedisch chirurg Wart van Zoest gaat mee als medisch manager van de hockeyers, sportarts Sander Bouts en manueel therapeut Patrick Martens begeleiden de zwemmers. De zwemfinales zijn in Rio ’s avonds in plaats van ’s middags, op primetime voor de Amerikaanse tv-kijkers. Dat betekent dat de atleten om deze commerciële reden pas ruim na middernacht hun bed kunnen opzoeken. De medische staf is zich nu aan het verdiepen hoe het bioritme van de zwemmers verschoven kan worden om toch genoeg slaap te krijgen. Een trainingskamp in Thailand (zwemmers) of Brazilië (hockeyers) klinkt ‘leuk’, maar is ook een bewuste oefening in veranderen van omgeving, omgaan met jetlag en zien hoe individuele sporters lichamelijk reageren op deze veranderingen.

Details belangrijk

"Details kunnen op het allerhoogste niveau het verschil maken. Het is geweldig om daar vanuit de medische kant aan bij te kunnen dragen", zegt Wart van Zoest die er 4 jaar geleden in Londen ook bij was. "Iedereen kijkt naar het eindplaatje, de prestaties op de Olympische Spelen. Ons werk is vooral aan de voorkant belangrijk. Meedenken in programma’s, blessures voorkomen, zorgen dat de sporters fit zijn", zegt Sander Bouts. De afgelopen maanden zijn de (potentiële) Olympiërs zeer uitgebreid medisch gekeurd om bijvoorbeeld nog in te kunnen spelen op beperkingen in de belastbaarheid en op eventuele ijzer- of vitaminetekorten.

Snoepreisje of werk?

‘Debutant’ Sander Bouts noemt het ‘een droom’ om als arts op de Olympische Spelen aanwezig te mogen zijn, Van Zoest een ‘voorrecht’. Maar dat betekent niet dat het een snoepreisje is. Ze zullen bijvoorbeeld weinig van andere sporten meekrijgen. "Je moet er niet aan denken dat je een paar uurtjes weg bent en dat er in die tijd iets met een sporter gebeurt", zegt Patrick Martens. "Het werk is niet anders. De sfeer, de verwachtingen en daarmee de druk wel", weet hij uit ervaring van Londen. "De kunst voor ons als begeleiding is om te zorgen dat die druk niet te groot wordt."

Meer weten over wat er allemaal komt kijken bij de medische begeleiding van de Olympiërs? Kom dan naar de lezing van Wart van Zoest op de Open Dag van de St. Anna Zorggroep op 19 maart om 11.00 uur.

Lees meer over de lezing

gastblogger
Op 07-03-2016
Geschreven door: Gastblogger
In: Sportvisie

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019