Het mooiste afgekeurde doelpunt valt in Eindhoven

25/02/2015 - 12:30

Dit weekend vergrootte PSV hun voorsprong in de Eredivisie naar vijftien punten en lijkt de titelrace gespeeld. De Eindhovenaren kregen van FC Dordrecht, die onderaan staan in de Eredivisie, weinig weerstand. De ploeg van Philip Cocu won met duidelijke cijfers hun twaalfde thuiswedstrijd van dit seizoen. Na de wedstrijd had niemand het over of PSV kampioen gaat worden, want dat lijkt duidelijk. In de pauzes maandagmiddag ging het met name over het doelpunt van Sean Klaiber. De middenvelder van 'Dordt' nam de bal op de rand van de zestien op zijn borst en schoot de bal prachtig via de onderkant van de lat het doel in. De bal stuiterde achter doelman Zoet weer terug het veld in. De scheidsrechter en zijn assistent gaven geen kik en lieten de wedstrijd met een 2-0 tussenstand doorspelen. Klaiber gaat met zijn handen naar zijn haar en weet dat hij niet zijn eerste doelpunt in zijn carrière heeft gemaakt. Het zou een mooie binnenkomer zijn geweest voor de twintigjarige speler.

Kandidaat voor doelpunt van het jaar

Na de wedstrijd vertelde hij breedlachs dat het een doelpunt was, maar de lach was als die van een boer met kiespijn, vooral toen hij aangaf dat het zijn eerste doelpunt zou zijn geweest. Ook hij begon over de doellijntechnologie, die waarschijnlijk had aangegeven dat het een geldig doelpunt was. Doellijntechnologie zorgt voor een extra paar ogen voor de scheidsrechter en zijn assistenten om te bepalen of een bal over de doellijn is geweest. In dit geval moet de bal in zijn geheel over de doellijn zijn geweest. Verschillende hogesnelheidscamera's in verschillende hoeken zorgen voor een 3D beeld dat duidelijk laat zien of het al dan niet een geldig doelpunt is. Tijdens het Wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië werd al gebruik gemaakt van een Duits systeem, een prijzig systeem van 20 miljoen euro.

De charme van het voetbal

Een dergelijk systeem is misschien te duur voor de kleinere teams, maar een doelpunt is een doelpunt. Ik ben een voorstander van het traditionele voetbal. Zo min mogelijk veranderingen voor het mooiste spelletje van de wereld. Het is echter zo verschrikkelijk als een geldig (en in dit geval een prachtig) doelpunt wordt afgekeurd. De UEFA, de vertegenwoordigers van de nationale bonden van Europa, zijn al jaren tegen deze technologie, het zou de 'charme' van het voetbal veranderen. Ze hebben geprobeerd om twee assistenten extra op de achterlijn neer te zette, maar deze heren krijgen meestal voornamelijk alle woede naar zich toegegooid. Ik zie te vaak dat zij in één of twee gevallen in een wedstrijd een beslissing moeten nemen en dan ook nog eens de foute nemen. Dit is voor mij als kijker met een extra langzame herhaling tot mijn beschikking heel makkelijk praten natuurlijk. Vooral als ik het na de vijfde keer pas zeker weet. Waarom zouden we niet gewoon invoeren dat de scheidsrechter de mogelijkheid heeft om even de vierde man te laten kijken of het doelpunt is of niet?

De toekomst van het voetbal

Zoals ik al zei, ik houd van het traditionele voetbal, maar in deze tijd heeft iedere kijker en zelfs de mensen op de tribune de mogelijkheid om nog eens terug te kijken of het raak is of niet. Ik heb de woorden 'vals spelen' al eens uitgesproken, nadat een doelpunt onterecht werd afgekeurd en ik ben vast niet de enige. Ik denk dat niemand tegenspreekt als een scheidsrechter enkele minuten de tijd krijgt om een beslissing te nemen die sowieso de juiste is. PSV had weinig moeite met Dordrecht en het 'doelpunt' van Klaiber had weinig uitgemaakt voor de uiteindelijke uitslag. Natuurlijk zijn er theorieën dat het nog een wedstrijd zou zijn geworden, als het 2-1 was geworden, maar dit seizoen is wel gebleken dat de lijstaanvoerder de drie punten wel over de streep zou trekken. Klaiber zal zondagnacht nog wel eens terug hebben gedacht aan zijn prachtige knal, onderkant lat. Als hij zich omdraait in zijn slaap, zal hij dromen over een toekomst van het voetbal waarin de scheidsrechter wel naar de middenstip wijst, na het terugkijken van zijn prachtige doelpunt.

Bekijk de reactie van Sean Klaiber op Fox Sports

jay jay janssen
Op 25-02-2015
Geschreven door: Jay Jay Janssen
In: Sportvisie