Het belangrijkste toernooi van mijn leven

13/10/2015 - 17:15

Het belangrijkste toernooi van het jaar staat voor de deur. Misschien beter gezegd; het belangrijkste toernooi van mijn roeicarrière. Komende zondag begint het WK dat tevens ook geldt als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. In één toernooi wordt dus eigenlijk mijn toekomst beslecht. Over een periode van acht dagen is er een afrekening van wat al acht jaar lang een groot deel van mijn leven is: wedstrijdroeien. Ik ben zelf nogal van de getalletjes en data-verzameling. Zo weet ik van de laatste vijf jaar precies hoeveel kilometers ik heb geroeid, als je me een paar seconden geeft om het op te zoeken tenminste. Ik zal het jullie besparen. Je hebt verschillende tussentoetsen, maar de laatste is de enige die telt. Een heel duidelijk voorbeeld van: behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Voordeel is wel dat je bij roeien direct weet of je het gehaald hebt, zodra je finishlijn over komt.

Racen

Racen in de skiff, vrouw tegen vrouw, boord aan boord. In de skiff is het ook zeker een mentaal spelletje, er is geen ploeggenoot waar je jezelf achter kunt verschuilen. Individuele uitslagen variëren ook veel meer gedurende het seizoen dan bij ploegen. Als je niet fit bent, is het direct te zien. Zo zijn er ook elk jaar opnieuw jokers bij. Mensen die in positieve zin verbazen, maar ook mensen die niet voldoen aan de verwachtingen. Dit maakt het moeilijker om inschattingen te maken over je eigen kansen. Het enige wat je dus kunt doen, is zelf zo goed mogelijk voorbereid zijn en ervan uitgaan dat iedereen fitter is dan ooit.

Doelen

Vorig jaar had ik mezelf voorgenomen om dit seizoen zes seconden harder te gaan dan wat ik tijdens het WK vorig jaar deed. Nu moet ik hier wel bij zeggen dat als je tegenwind hebt, dit natuurlijk niet opgaat, indicatief dus zes seconden. Dat is behoorlijk wat, maar dat is ook nodig wil ik wat bereiken. Afgelopen seizoen is er al een flinke hap gemaakt van ruim vier seconden. Over een week zien we of die laatste twee seconden ook nog zijn gewonnen.

Het WK is in Aiguebelette, Frankrijk en begint op 30 augustus voor de vrouwen skiff (W1x). Benieuwd? Kijk op www.worldrowing.com.

lisa scheenaard
Op 13-10-2015
Geschreven door: Lisa Scheenaard
In: Sporthelden