Hersteld van een zware blessure...en dan?

11/05/2017 - 10:45

Eerder schreef ik al over het herstellen van een blessure, dit is fysiek én mentaal zwaar. In dit artikel wil ik verder ingaan op de periode ná het herstel. Je lichaam is weer fit, je kan weer sporten, maar wat doe je dan? Je conditie is verre van top, je hebt moeite met het aanhaken bij de rest van het team. Ik spreek uit ervaring, als ik zeg dat alleen hard trainen dan vaak niet genoeg is. Afhankelijk van de blessure; want hoe zwaarder de blessure, hoe langer het duurt totdat je volledig hersteld bent. Wat je misschien net dat extra steuntje in de rug kan geven, is sporten onder begeleiding. Dit kan met een personal trainer of een sportcoach. 

Effectiever sporten met een personal trainer

De kans is groot dat je wel eens gehoord hebt van sporten onder begeleiding van een personal trainer. Je sport één op één of in een kleine groep. De personal trainer begeleidt je direct en geeft je tips over wat je het beste wel en niet kunt doen tijdens de oefeningen. Door te sporten onder begeleiding, sport je effectiever, raak je gemotiveerd en voorkom je blessures. Dit heeft dan weer als positief gevolg dat je sneller afvalt, spiermassa opbouwt of herstelt van een blessure. Daarnaast biedt een personal trainer vaak speciale programma's aan voor onder meer kinderen, ouderen en vrouwen. Zo voel je je dus altijd op je gemak tijdens het sporten.

Het voorkomen van een nieuwe blessure

Als je ooit een zware blessure hebt gehad, weet je één ding zeker: dit wil je niet nogmaals meemaken. Een coach of trainer die je één op één begeleidt, zorgt ervoor dat je spiermassa opbouwt en (misschien nog belangrijker) je die zere knie of versleten enkel op een juiste manier belast. Als je alleen gaat sporten, is de kans groot dat je de knie of enkel gaat onzien. Dit heeft echter een negatieve uitwerking op bijvoorbeeld je andere knie of enkel, omdat je scheef gaat lopen. Dankzij je begeleider herstel je goed van een bestaande blessure en voorkom je tegelijk ook een nieuwe. 

Sporten onder begeleiding, is dat wel iets voor mij?

Sommige mensen kunnen niet anders dan sporten onder begeleiding. Dit door een beperking of blessure. Anderen vinden het gewoon ontzettend fijn om te kunnen sporten in een groep of onder de motiverende begeleiding van een personal trainer. Zelf sport ik graag in teams, zoals bij het voetbal, maar in de sportschool sport ik toch echt voor mijzelf. Wat vind jij het fijnst?

Als je nieuwsgierig bent geworden, in Eindhoven zijn er meerdere personal trainers en coaches actief. Deze zijn vaak gevestigd in sportscholen zoals BasicFit. Zo vind je Duthler Personal Training bij BasicFit in het Philips Stadion en Dazzle bij BasicFit aan de Aalsterweg.

siem van dongen
Op 11-05-2017
Geschreven door: Siem van Dongen
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019