Hardloper Eric Crombaghs: de kunst van het afzien

23/01/2015 - 14:30

“Wij kunnen je niet helpen”,  was het antwoord in de eerste  hardloopwinkel die Eric Crombaghs bezocht. Volgens de verkoper waren er geen geschikte schoenen voor de platvoeten van Crombaghs. Zijn huidige podotherapeut begrijpt nog steeds niet dat hij zo hard kan rennen. Het persoonlijk record van Crombaghs op de marathon staat inmiddels op 2 uur 45 minuten. De marathon van Rotterdam is in 2015 zijn hoofddoel. Hij hoopt op een mooie klassering in de wedstrijd die ook geldt als Nationaal Kampioenschap.

Much More Running Team

Op een gure zondagmiddag spreek ik met de 37-jarige hardloper Eric Crombaghs uit Eindhoven. Als lid van Much More Running Team heeft hij zojuist een pittige training afgewerkt rondom de Gulbergen in Nuenen. Onder leiding van trainer Luc Krotwaar heeft hij diverse malen het hoogste punt van Brabant moeten bedwingen. Tijdens de lunch vertelt hij honderduit over zijn passie voor hardlopen. “Alle duursporters zijn een beetje gek”, zegt hardloper Eric Crombaghs lachend. “Zonder opofferingen kom je er niet. Daarom moet je wel eens dingen doen die anderen extreem vinden." Daags na kerst strandt hij met de trein in Deurne. Crombaghs aarzelt niet. Bepakt met rugzak besluit hij door de sneeuw van Deurne naar Eindhoven te rennen. Een tocht van vijfentwintig kilometer.

Ontdekking van de racefiets

Crombaghs groeit op in Spaubeek. Een dorp in Zuid-Limburg. Sport is in zijn jeugd geen bepalende factor. Zwemmen vindt hij wel leuk en ook doet hij een tijdje aan turnen, maar nooit in competitieverband. Tijdens zijn studie Electronica aan de toenmalige HTS ontdekt hij de racefiets. Tijdens tochten in het Limburgse heuvelland kan hij zijn energie kwijt. Het is in die periode dat ik Eric Crombaghs persoonlijk leer kennen. In de eerste uren van elke fietstocht kan ik hem makkelijk bijhouden. De kracht van Crombaghs schuilt echter in zijn uithoudingsvermogen. Hij is klein van stuk, maar heeft longen als een paard. Na een tocht van 100 kilometer, als ik niets liever wil dan languit op de bank liggen, begint de motor van Crombaghs net warm te draaien. Tochten van 250 tot 300 kilometer worden voor hem eerder regel dan uitzondering. Regen, tegenwind, bergen of kasseien? "Ook ik zie dan af, maar afstappen of opgeven doe ik nooit", aldus Crombaghs.

Overstap naar hardlopen

In het dagelijks leven werkt Crombaghs al meer dan tien jaar als software engineer bij ASML in Veldhoven. Via zijn werk maakt hij kennis met atletiekclub GVAC in Veldhoven. "Vanuit het wielrennen had ik een goede basisconditie, maar het hardlopen viel niet mee in het begin. Lang heb ik gedacht dat de marathon letterlijk een brug te ver was." Crombaghs zet door en debuteert op de marathon van Berlijn in 2008. Hij ziet vooral in de eerste twintig kilometer enorm af. "Daarna kwam ik in een goed ritme terecht. En na het 35 kilometer punt kon ik voor het eerst echt genieten." Hij bereikt de finish na 3 uur en 12 minuten. "Na afloop wist ik direct, dit ga ik nog een keer doen." Na enkele jaren met veel plezier in Veldhoven te hebben getraind, maakt hij de overstap naar Eindhoven Atletiek. Binnen Eindhoven Atletiek behoort hij samen met atleten als Harm Sengers en Pieter van Beekveld tot het Much More Running Team. "Trainen doe ik drie  à vier keer per week. De trainingen zijn intensief en zeer prestatiegericht." Hoeveel kilometer hij per week rent?  "Ik schat gemiddeld zo'n 70 kilometer per week. Met piekweken tot 100 kilometer. Met een drukke baan erbij is dat wel eens stressvol." Crombaghs roemt zijn trainer Luc Krotwaar. Krotwaar is zevenvoudig Nederlands kampioen op de marathon. "Hij heeft me niet alleen op sportief gebied, maar ook als mens vooruit geholpen. Mede dankzij hem heb ik meer zelfvertrouwen gekregen."  

Nummer drie van Nederland

In het najaar van 2013 beleeft Eric Crombaghs zijn sportieve hoogtepunt. Bij de marathon in zijn woonplaats Eindhoven snelt hij naar een persoonlijk record. Crombaghs glimt van trots als hij vertelt over die dag. "Teamgenoot Bram van Rijswijk heeft mij er in het eerste deel doorheen gesleept. Zoals altijd kwam ik moeizaam op gang, maar voorbij het dertig kilometer punt merkte ik dat ik steeds meer atleten inhaalde." Crombaghs bewijst in het laatste deel zijn klasse. Wanneer de omstandigheden zwaarder worden, leeft hij op. Dankzij zijn enorme wilskracht wordt Crombaghs uiteindelijk derde van Nederland in de categorie 35+. Het levert hem een bronzen medaille op. In 2015 droomt Crombaghs van de marathon van Rotterdam. "Graag zou ik de marathon in minder dan 2 uur 45 willen rennen, maar laat mijn trainer dit niet horen. Hij vindt dat ik niet te veel met persoonlijke records bezig moet zijn."

pieter vankan
Op 23-01-2015
Geschreven door: Pieter Vankan
In: Sporten

Op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019 zijn het instructiebad en reactiveringsbad gesloten vanwege onderhoud.

Date: 
19 april 2019